Στο Βερολίνο ή στην Κρήτη;

Της Ελίνας Σκαρπαθιώτη

Πας στη δημόσια υπηρεσία στο Βερολίνο. Στήνεσαι στην ουρά. Καταθέτεις την αίτηση σου με όλα τα απαιτούμενα χαρτιά. Σου δίνουν προθεσμία απάντησης 40 ημέρες. Η απάντηση θα έρθει με το ταχυδρομείο. Αυτό δεν αποκλείει να χαθεί κάτι στο δρόμο, να μπει σε λάθος γραμματοκιβώτιο κλπ. Περνάνε 40 μέρες και δε σου έχει έρθει η απάντηση. Πηγαίνεις στη δημόσια υπηρεσία για να λάβεις την απάντηση - άμεσα και πολύ χαλαρά η υπάλληλος σου λέει ότι το αίτημα σου δεν έχει εξεταστεί ακόμα κι ότι η επομένη προθεσμία σου είναι σε 10 εργάσιμες ημέρες. Φυσικά εσύ πρέπει να κρατήσεις ψυχραιμία ψυγειοκαταψύκτη Miele και να μην κατεβάσεις τα καντήλια που συγκρατείς με βία μέσα από τα δόντια σου. Σου λέει ότι μπορείς να απευθυνθείς στον Κοινωνικό Δικαστή, προκειμένου να ζητήσεις επίσπευση της απάντησης εντός 2 εργάσιμων ημερών. Εντυπωσιακό. Φυσικά και πηγαίνεις στον Κοινωνικό Δικαστή πάραυτα, μαζί με όλα σου τα χαρτιά! Παίρνεις αριθμό, σε φωνάζουν, μπαίνεις στην αίθουσα με κάτι υπάλληλους. Σου παίρνουν κάποια χαρτιά, βγάζουν και κάτι φωτοτυπίες.

Φεύγεις με αναπτερωμένο το ηθικό. Μέχρις ότου λίγες ώρες αργότερα σου τηλεφωνήσει ο ίδιος ο Κοινωνικός Δικαστής (!), ο οποίος σε ενημερώνει ότι χρειάζεται κάποια χαρτιά που ναι μεν εσύ είχες μαζί σου, αλλά τα οποία προφανώς δεν σου ζήτησαν ή δεν έβγαλαν φωτοτυπία οι υπάλληλοι. Επιπλέον θέλει κάποια επιπλέον χαρτιά από αυτά που είχες καταθέσει αρχικά στην δημόσια υπηρεσία που ήταν αρμόδια για το αίτημα σου. Η προθεσμία των 2 ημερών ξεκινάει από τη στιγμή που εσύ θα ξαναπάς εκεί και θα προσκομίσεις όλα αυτά τα χαρτιά. Αν φυσικά ο Κοινωνικός Δικαστής δε σου ζητήσει κι άλλα έξτρα χαρτάκια στο μεταξύ. Κι’ όλα αυτά προκειμένου να μειωθούν οι 10 εργάσιμες μέρες της νέας προθεσμίας σε... σχεδόν 10!!

Αν όλα αυτά συνέβαιναν στην Ελλάδα, θα μιλούσαμε για το τέρας της γραφειοκρατίας, για κηφήνες δημόσιους υπάλληλους, για ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον κρατικό μηχανισμό. Όταν όμως αυτά συμβαίνουν στην πρωτεύουσα της ευρωπαϊκής υπερδύναμης, το Βερολίνο, αποκτούν άλλο κύρος, ευρωπαϊκό.

(Την ίδια δουλειά θα την είχα κάνει στην Κρήτη αυθημερόν ή το πολύ σε δύο μέρες).