Συνέχεια στον πόλεμο των δηλώσεων έδωσε ο Τσίπρας

tanea.gr

Νέα επίθεση κατά των δανειστών εξαπέλυσε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, στο Μέγαρο Μαξίμου, δίνοντας συνέχεια στον πόλεμο των δηλώσεων που ξεκίνησε την Τρίτη για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις,  μια ημέρα πριν από τη κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. 

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ευρωζώνης οι υπουργοί οικονομικών που συνεδριάζουν την Πέμπτη αναμένεται να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι «η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο».

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ δήλωσε την Τετάρτη πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παραμένουν αντίθετοι σε μία διαγραφή του ελληνικού χρέους, μία επιλογή μελετάται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Επειδή είμαστε αντίθετοι επί της αρχής στη διαγραφή χρέους, έχουμε μεγαλύτερο κίνητρο να επιμείνουμε στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε από το Eurogroup», είπε ο Ντάϊσελμπλουμ στην Επιτροπή Οικονομικών του ολλανδικού κοινοβουλίου.

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε επίσης πως η πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα μέχρι την Πέμπτη είναι «πολύ μικρή».

Λίγο χαρακτήρισε το χρόνο που απομένει έως τις 30 Ιουνίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα ο επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί τονίζοντας ότι «η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δήλωσε ότι η χώρα του είναι απολύτως προετοιμασμένη για μια ελληνική χρεοκοπία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η βρετανική κυβέρνηση η οποία ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο Grexit.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι «τις επόμενες ώρες και ημέρες θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, και η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί, για να βρεθεί λύση που να απαντά τόσο στις συγκεκριμένες προσδοκίες του ελληνικού λαού, όσο και στα οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα της Ευρώπης».

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να βρεθεί γρήγορα μια λύση για την Ελλάδα», πρόσθεσε ο γάλλος πρωθυπουργός.

Τσίπρας: «Ακατανόητη η επιμονή των δανειστών»

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ακατανόητη» την επιμονή των δανειστών για εξοικονόμηση πόρων από τις συντάξεις, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν νέες περικοπές.

Υποστήριξε ότι οι ελληνικές προτάσεις που έχουν σταλεί καλύπτουν τις απαιτήσεις των θεσμών για τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και του ΦΠΑ.

Προειδοποίηση ότι αν δεν υπάρξει λύση η κυβέρνηση θα αναλάβει να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι στο μυαλό μας να καλέσουμε τον ελληνικό λαό να αποφανθεί εκ νέου.

Στις δηλώσεις τους ο αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι «δεν μπορώ να φανταστώ το μέλλον της Ευρώπης χωρίς την Ελλάδα», ενώ διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα στηρίξει οτιδήποτε οδηγεί σε συμβιβασμό.

Ο κ. Φάιμαν συναντήθηκε νωρίτερα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο δίκτυο ORF, λίγο πριν από τις συναντήσεις, ο αυστριακός καγκελάριος έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, ωστόσο τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της βάσει του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

Αναγνώρισε ότι «τα νεύρα είναι τεντωμένα, αλλά η αποστολή μας είναι να αποφευχθεί μια καταστροφή».

«Ξέρω ότι υπήρξε σειρά προτάσεων, και από τους θεσμούς (των πιστωτών), τις οποίες και εγώ επίσης δεν θεωρώ λυσιτελείς», είπε και πρόσθεσε: «Υψηλή ανεργία, 30-40% χωρίς ασφάλεια υγείας και επιπλέον αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση δεν μπορούν να το κατανοήσουν αυτό».

Επισήμανε ακόμη ότι η εκτόξευση προσβολών δεν ήταν ποτέ βοηθητική. «Στέκομαι στο πλευρό του ελληνικού λαού, στον οποίο ενώ βρίσκεται σε αυτήν την δύσκολη θέση, προτείνονται κι άλλα πράγματα που είναι επιζήμια για την κοινωνία», είπε ο κ. Φάιμαν.

Ερωτηθείς τέλος αν η ελληνική ηγεσία μπορεί να πειστεί, απάντησε: «Θεωρώ ότι κάποιος που έχει εκλεγεί πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του».