Τζάκ Λιού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου είχε την Δευτέρα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό υπουργείο τόνισε πως ο κ. Λιου υπογράμμισε στον κ. Τσίπρα ότι «είναι επείγον η Ελλάδα να κάνει μία σοβαρή κίνηση ώστε να βρεθεί ένας ρεαλιστικός συμβιβασμός με τους πιστωτές». Όπως πρόσθεσε, «η αποτυχία να φτάσουν σε συμφωνία θα έχει άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις στην Ελλάδα και ευρείες αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Λιου είπε ακόμη στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι το υπουργείο του εξακολουθεί να βρίσκεται σε επικοινωνία με όλες τις πλευρές σε σχέση με την εξελισσόμενη κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να παραμένει σε επαφή τόσο με τον ίδιο όσο και με τα άλλα μέρη των διαπραγματεύσεων, στην Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς.

Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος επιμένει στην αισιοδοξία του για μία συμφωνία που δεν θα προκαλεί περιττή αστάθεια και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, παρά το γεγονός ότι δεν είναι «αμέσως ξεκάθαρος» ο τρόπος που θα επιτευχθεί αυτή.

Ερωτώμενος ξανά σήμερα για την αστάθεια που προκαλεί η αποτυχία των διαπραγματεύσεων στις αγορές, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ τόνισε ότι «η αισιοδοξία που εξέφρασα χθες είναι συμβατή με την αισιοδοξία που εκφράζουμε τις τελευταίες εβδομάδες για την ικανότητα όλων των μερών να λύσουν διαφορές με έναν τρόπο που δεν προκαλεί περιττή αστάθεια».

Όταν δε ένας δημοσιογράφος του επεσήμανε ότι «δεν μοιράζονται αυτή την αισιοδοξία στην Ευρώπη», ο κ. Έρνεστ απάντησε χαμογελώντας ότι «δεν ξέρω ποια είναι η εξήγηση γι’ αυτό», και πρόσθεσε: «Αυτό που θα πω είναι ότι ο λόγος για τη δική μας αισιοδοξία είναι ότι πιστεύουμε ότι όλα τα μέρη αναγνωρίζουν πως είναι προς το συμφέρον τους να το επιλύσουν με έναν τρόπο που δεν κλονίζει τις αγορές και, ειλικρινά, που επιτρέπει στην Ελλάδα να ακολουθήσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευθεί να κάνει και να επιστρέψει στο δρόμο για την ανάπτυξη, που είναι κάτι για το οποίο προφανώς ενδιαφέρονται οι πολίτες και οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας».

Σύμφωνα με τον κ. Ερνεστ, μάλιστα, η επιστροφή της χώρας στο δρόμο προς την ανάπτυξη είναι προς το συμφέρον όχι μόνο «τους λαού της Ελλάδας» αλλά και των Ευρωπαίων – για την ακρίβεια «όσων συνδέονται τόσο άμεσα με την Ελλάδα» - και αυτό δίνει στην αμερικανική κυβέρνηση αισιοδοξία ότι θα βρεθεί μία λύση προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως είπε, μάλιστα, «όπως συμβαίνει και με κάποια ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νομοθετική διαδικασία σε αυτή την χώρα, ο δρόμος δεν είναι αμέσως ξεκάθαρος, αλλά ελπίζουμε ότι όλα τα μέρη στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα αναγνωρίσουν ότι είναι προς το συλλογικό συμφέρον τους να επιλύσουν την κατάσταση προτού έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».