Η αριστερά που θέλουμε

του Χρήστου Λαδά

Εδώ φαίνεται ότι δημιουργείται μια παρεξήγηση. Σοβαρή.

Με κάθε σεβασμό σε όλους όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά αν και εννοείται ότι η ψήφος όλων έχει την ίδια αξία, άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα του 3-4% ήταν, όμως κάποιοι στηρίζαμε την αριστερά γι αυτά που φέρεται ότι πρέσβευε από τότε που ασκούσαμε το δικαίωμα της ψήφου μας.

Διαφοροποιούμασταν επειδή είχαμε το δικαίωμα να θεωρούμε εαυτούς ριζοσπάστες αφού προτείναμε κάποια πράγματα που μας διαφοροποιούσαν από τους θεοκρατικούς συρφετούς και τις πελατειακές νοοτροπίες του εθνικιστικού κράτους.

Ο διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους ήταν ένα από τα στοιχεία που διαφοροποιούσαν την ριζοσπαστική αριστερά από το υπόλοιπο σινάφι. Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος στο οποίο οι ιερείς είναι κρατικοί υπάλληλοι. Όχι μόνο στη Δύση αλλά ούτε και στην Τουρκία δεν ισχύει αυτό. 

Το φαγοπότι των ΜΚΟ και η θρησκευτική εξουσία που αναδείκνυε πολιτικούς όπως ο Μπαλτάκος, ο Πολύδωρας, ο Νικολόπουλος, ο Ψωμιάδης και άλλους πολλούς, ήταν εναντίον της αισθητικής και της λογικής μας. 

Γιατί βλέπαμε τους κινδύνους του να ρέπουμε στον Οθωμανισμό, στο ραγιαδισμό, στον ωμό βιασμό της ιστορίας με τους μύθους των κρυφών σχολειών και σε όλα αυτά τα παραμύθια που διαμορφώνουν την πολιτική και πολιτισμική αισθητική ενός έθνους.

Πιστεύαμε σε ένα κράτος δικαίου και μία φιλελεύθερη δημοκρατία με τις αρχές του σοσιαλισμού, της κοινωνικής και της οικονομικής δικαιοσύνης που δεν μπορεί να ακκίζεται με το Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια, τους εξορκισμούς και τα φαντάσματα. 

Επίσης, χωρίς να σημαίνει ότι δεν ήμασταν πατριώτες (αυτή η λέξη λανθασμένα φιλοξενεί από τον Παπαδόπουλο μέχρι τον Χριστόδουλο με την αμύθητη περιουσία του και τις άλλες χρηματοδοτούμενες εκκλησιαστικο-θρησκευτικές απάτες με τα κρατικά κονδύλια) δεν ήμασταν γενικά fans των σωμάτων ασφαλείας ή του στρατού. 

Ενώ πατριωτισμός είναι να αγαπάς την πατρίδα σου, εθνικισμός είναι να μισείς τις πατρίδες των άλλων. Αν και δεν είναι θέμα προσωπικό, ο υπογράφων υπηρέτησε ως δόκιμος επειδή αγαπά την πατρίδα του.

Η αισθητική μας διέφερε από την ΥΕΝΕΔ, από τα γυμνάσια του στρατού που έδειχνε η κρατική τηλεόραση επί χούντας για να τονώσει το εθνικιστικό αίσθημα, από τα ΟΥΚ που τραγουδούσαν ότι θα πάρουμε την Πόλη ή τα Ευζωνάκια, από τα βασανιστήρια στα υπόγεια της ΕΣΑ ακόμα και σε εκείνους τους ομοίους τους που αρνήθηκαν να χτυπήσουνε συνέλληνα.

Είμασταν, και είμαστε δηλαδή, τουλάχιστον κάποιοι παραμένουμε, μακριά από όλα αυτά. 

Μακριά από τις γραφικότητες του λαϊκού εθνικισμού που συνήθως φουντώνει σε περιόδους φτώχειας και καταπίεσης για να χρυσώσει το χάπι στα ποίμνια και στο λαουτζίκο που τον σπρώχνει στο να ελπίζει μόνο στα θαύματα ή να καμαρώνει για τον στρατό που υποτίθεται ότι τον προστατεύει από τους φαντασιακούς εχθρούς. 

Δεν είμασταν και δεν είμαστε λάτρεις των αγημάτων, των ευχελαίων και της εθνικιστικής αποκριάς. 

Συγγνώμη αλλά εδώ πρώτη φορά αριστερά, έχουμε προλάβει σε 4 μήνες μόλις σύντροφοι και αφήνω το σύνθετο ζήτημα της διαπραγμάτευσης και της οικονομίας :

Nα προσκυνούν βουλευτές και Υπουργοί περιφερόμενα λείψανα Αγίων σε διάφορες πόλεις, ιερές παντόφλες και λοιπά ιερά κειμήλια κρατική δαπάνη

Να δοξάζουμε τα Άγια Φώτα κρατική δαπάνη που μεταφέρονται με αποκλειστικές πτήσεις σε διάφορες πόλεις και νησιά για να φωτίσουν τα ποίμνια

Να βάζουμε Ευζώνους να χορεύουν αλαμ τουρλουμ στις επετείους σε εθνικές παρελάσεις δίπλα σε κοντοσούβλια και αρνάκια 

Και τώρα βλέπουμε ότι ζητείται ιερέας για την Ελληνική Αστυνομία την οποία απόφαση υπογράφει και ο κ. Μπαλτάς, και ότι μετά την συνάντηση του κ. Τσακνή με τον Στρατάρχη και γυμνασμένο Υπουργό Εθνικής Άμυνας που περιφέρεται με τα χιτώνια φορεμένα εν είδη polo μπλουζάκια, ότι αποφασίστηκε να προβάλλεται στην ΕΡΤ εκπομπή για τις Ενοπλες Δυνάμεις

Εκπομπή για τις ένοπλες δυνάμεις;! 

Τι έγινε εδώ; 

Tι γίνεται εδώ σύντροφοι; 

Πρώτη φορά αριστερά; 

Επί ΥΕΝΕΔ έδειχναν στρατιωτικά γυμνάσια στην τηλεόραση για να τονώσουν το εθνικό φρόνημα όταν έκαναν φάλαγγα στους αριστερούς στα μπουντρούμια δίπλα στην Μπουμπουλίνας ή όταν ξεπουλούσαν την Κύπρο με το εθνικό φρόνημα ψηλά! 

Η αριστερά δεν είναι μισαλλόδοξη, είναι πρωτίστως ανθρωπιστική, τίμια και ειλικρινής. Δεν μπαίνει σε θιάσους, δεν δίνει παραστάσεις, δεν χαρίζεται. 

Δεν ψηφίσαμε αριστερά για να γίνουμε η χαρά των παπάδων, των ακροδεξιών, για να εξαφανίσουμε το ΛΑΟΣ και να πλαγιοκοπήσουμε τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. 

Έχετε καταλάβει τι γίνεται; 

Και αν ναι, γίνεται σκόπιμα;  

Αν ισχύει αυτό, τότε ας αφήσουμε την αριστερά και ας μιλήσουμε ανοιχτά για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή εθνικής ενότητας. 

Ο εθνολαϊκισμός όμως που χωρεί; 

Θα την πέσουμε στο Άγιο Πνεύμα και τον στρατό που θα εγγυάται τα σύνορα μας, μαζί με το 7% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες για να συνεχιστεί το πάρτι και με την εκκλησία που δεν θα μετέχει ποτέ στην κρίση;

Γιατί αυτά ξέρετε πάνε μαζί. Είναι το υπόβαθρο για να συνεχίζονται τα ίδια.

Οι εκπομπές με τα στρατιωτικά γυμνάσια και το υψηλό εθνικιστικό φρόνημα συνοδεύονται με τη διατήρηση του 7% του ΑΕΠ σε πολεμικά παιχνίδια και το κατιτίς γύρω από αυτά τα δισεκατομμύρια. 

Η εκκλησία θα πληρώσει ποτέ; Ή μόνο θα μας ευλογεί με τα συσσίτια που προσφέρουν οι πολίτες και χρηματοδοτεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση με 17 εκατομμύρια το χρόνο;  

Και εν πάση περιπτώσει ποιο μοντέλο θα περάσουμε στα Ελληνόπουλα; 

Ότι θα εγγυάται την φτώχεια μας η Θεοτόκος και ο στρατός; 

Σοβαρά τώρα; 

Αυτό είναι ριζοσπαστική αριστερά; 

Γιατί το ζορίζουμε πολύ αριστερά το τιμόνι σύντροφοι και μετά τις 180 μοίρες πάει δεξιά. 

Ή καταντά αστείο, αν όχι θλιβερό. 

Οι σύντροφοι στα Υπουργεία ή στη Βουλή θα μιλήσουν; 

Γιατί αυτά έχουν κλιμάκωση και βλέπουμε ότι συνεχίζονται. 

Μπορούμε να το ρίξουμε στα αγήματα, τις παρελάσεις, τα ευχέλαια και τις ευλογίες για να διασκεδάσουμε την φτώχεια μας. 

Ούτε ο Θεός θα μας βοηθήσει, ούτε η Θεία Χάρη, ούτε ο στρατός.
Να είστε σίγουροι! 

Η πολιτισμική υπανάπτυξη άλλωστε συνοδεύει και την οικονομική φτώχεια. 

Πάνε μαζί.  Ή δεν το έχουμε καταλάβει τόσα χρόνια; 

Αντί γι αυτά μπορούμε να φτιάξουμε το κράτος και την οικονομία, ακόμα και μέσα στα μνημόνια αν έχουμε σωστές προτεραιότητες και σχέδιο, για να βγούμε κάποτε από αυτά. 

Πάρτε το αλλιώς λοιπόν. 

Δεν θα βγει σε καλό.
Η αριστερά που θέλουμε είναι η αριστερά της προόδου, της κοινωνικής ισότητας και της ευημερίας, η αριστερά που πρεσβεύει ο Τσίπρας.

Αυτή την αριστερά ψηφίσαμε και αυτήν οφείλετε να μας δώσετε.
Όλα τα άλλα είναι κάλπικα.
Δεν θα αντέξουν. 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

 • 1 Ο/Η Κ. Θέμελης έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Επί της ουσίας έχεις δίκιο. Πιστεύω ότι ο Συριζα αποφάσισε να δώσει στον Καμμένο το ΥπΕθΑ για να κάνει μόνος του παιχνίδι εκεί, άλλωστε ξέρεις ότι τα περισσότερα που αναφέρεις έχουν "καμμένη" προέλευση. Ο λόγος είναι προφανής και δεν θα τον αναπτύξω εδώ. Εν τω μεταξύ ο Συριζα περνάει την ατζέντα του σε ππαρεμφερή θέματα, όπως επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και πολιτογράφηση. Το ξέρεις ότι έχω δημοσιεύσει για το ζήτημα του διαχωρισμού ένα άρθρο εδώ, με τίτλο "Εκκλησία και Πολιτεία". Νομίζω ότι ο Σύριζα δεν θα ακουμπήσει το ζήτημα στην πρώτη τετραετία, που λόγω συγκυριών, δεν μπορεί να θίγει θέματα που αναμφίβολα διχάζουν πολύ. Δεν ξέρω αν το σκέπτεται και έχει σκοπό να σπάσει αυγά στην δεύτερη τετραετία. Εξαρτάται κι από τους Αριστερούς. Θα πιέσουν προς την σωστή κατεύθυνση;

 • 2 Ο/Η Theo έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Καταλαβαίνω, φίλε μου, τις αντιδράσεις σου σε κάποια πράγματα που κάνει μια αριστερή κυβέρνηση. Κι εγώ διαφωνώ με τις παράτες στις υποδοχές αγίων λειψάνων κλπ. (γιατί έτσι γελοιοποιούνται κάποια ιερά για την πλειοψηφία του λαού πράγματα).

  Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι οι επαναλαμβανόμενες ψευδολογίες σου:

  Ότι η εκκλησία τάχα δεν πληρώνει φόρους.
  Το έγραψες μια (http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.article&id=7621), το διέψευσα, το έγραψες δυο (http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.article&id=7651), το ξαναδιέψευσα, αλλά συνεχίζεις το ίδιο βιολί.
  Έπειτα έχω άδικο όταν γράφω πως η προπαγάνδα, η λασπολογία (όλο και κάτι θα μείνει, που 'λεγε κι ο Γκέμπελς) κι ο λαϊκισμός είναι τα φόρτε σου ενώ οι γνώσεις, η αμεροληψία, η διάθεση για διάλογο και η αγάπη προς την αλήθεια πράγματι σου λείπουν;

  Ότι τάχα στη Δύση η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος στο οποίο οι ιερείς είναι κρατικοί υπάλληλοι.
  1ον) δεν είναι ΔΥ.
  Όπως γράφεται σε διδακτορική διατριβή (του Β. Χ. Τρομπούκη) στη Νομική Αθηνών, η μισθοδοσία των κληρικών από το Δημόσιο, δεν τους προσδίδει την ιδιότητα δημοσίου υπαλλήλου. Καταβάλλεται από την Πολιτεία για χάρη της Εκκλησίας, δεν αποτελεί, όμως, αντιπαροχή για την επιτέλεση των ιερατικών τους καθηκόντων, αλλά κάλυψη από την Εκκλησία των βιοτικών τους αναγκών (βλ. http://blogs.auth.gr/moschosg/2013/01/25/%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF/)
  2ον) και στο Βέλγιο και στην Τσεχία και στη Ρουμανία οι κληρικοί μισθοδοτούνται απευθείας από το κράτος, ενώ σε άλλες χώρες μέσω της φορολογίας των πιστών και άλλων επιδοτήσεων στην Εκκλησία (όπως π.χ., στη Γερμανία, όπου δίπλα στον «εκκλησιαστικό φόρο» το κράτος δίνει και 480.000.000 Ευρώ τον χρόνο στην Ρωμαιοκαθολική και την Ευαγγελική Εκκλησία από τα γενικά φορολογικά έσοδα.

 • 3 Ο/Η Theo έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Αν, λοιπόν, πράγματι ενδιαφέρεσαι για την αλήθεια, μελέτησε λίγο, διάβασε κανένα σοβαρό άρθρο, όπως αυτό που παραπέμπω στο προηγούμενο σχόλιο (ομιλία στο συνέδριο "Εκκλησία και Αριστερά" από καθηγητή του ΑΠΘ), κι άσε τις ιδεοληψίες και τις επαναλήψεις των ψευδολογιών και πομφολύγων που αλιεύεις από φωταδιστικά και νεοπαγανιστικά site.

  Εκτός και αν το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι η δημιουργία εντυπώσεων, ο λαϊκισμός κι η προπαγάνδα.
  Αλλά τότε θα είναι κρίμα για τον ιστότοπο που σε φιλοξενεί και τον καλό, ακέραιο και εραστή της αλήθειας διευθυντή του.

loading..