Το μνημόνιο του Μυστήριου Τρένου - Μέρος Δεύτερο

του Κωστή Α. Μακρή

Η Τρίτη φαντασίωση, που όπως ανέφερα στο πρώτο μέρος (Το μνημόνιο του Μυστήριου Τρένου — Μέρος Πρώτο) βασίζεται στα πάρα πολλά λεφτά που φαντάζομαι ότι έχω, είναι οργανωμένη σαν μνημόνιο ―για να μην την ξεχνάω― και την έχω σπάσει στα εξής κομμάτια:

Το μνημόνιο του Μυστήριου Τρένου - Μέρος Πρώτο
Το μνημόνιο του Μυστήριου Τρένου - Μέρος Πρώτο
Το μνημόνιο του Μυστήριου Τρένου - Μέρος Πρώτ βασίζεται στα πάρα πολλά λεφτά που φαντάζομαι ότι έχω, είναι οργανωμένη σαν μνημόνιο ―για να μην την ξεχνάω― και την έχω σπάσει στα εξής κομμάτια: ]

1. Με κεφάλαια κατάλληλα επενδεδυμένα σε επιχειρήσεις νέων τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον, δημιουργώ προϋποθέσεις για να προστατεύεται η μητρότητα και η πατρότητα με επιδόματα γέννας, διατροφής και σπουδών από το πρώτο παιδί, με αυξανόμενα ποσά για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα (όχι απαραίτητα από Έλληνες γονείς) και αυτοδικαίως αποκτάει δικαιώματα και υποχρεώσεις Έλληνα πολίτη.

2. Χρηματοδοτώ σε πολλά μέρη της Ελλάδας πρότυπα νηπιαγωγεία, πρότυπα σχολεία, πρότυπα πανεπιστήμια για Έλληνες και ξένους με δίδακτρα ανάλογα με τα ποσά που θα ξοδεύανε οι γονείς για ξένες γλώσσες, μπαλέτο, κολύμπι, μουσική, πολεμικές τέχνες, ιππασία, αθλήματα, τζανκ φουντ, ηλεκτρονικά παιχνίδια, ώρες σε παιδότοπους και για φροντιστήρια. Γιατί όταν λέω πρότυπα νηπιαγωγεία, σχολεία και πανεπιστήμια, εννοώ πρότυπα σαν περιβάλλον, που σημαίνει σχολεία μέσα σε πάρκα, πρότυπα από την άποψη της διδασκαλίας και πρότυπα στην υποδοχή των παιδιών και των δασκάλων με παιχνίδι, μουσική, χορό, ξένες γλώσσες, άθληση, χαρά και πολύ γέλιο σε αίθουσες και βοηθητικούς χώρους που δεν θα θύμιζαν ραφιέρες ανθρώπων. Με οργανωμένες επισκέψεις σε αυτά ανθρώπων όλων των επαγγελματικών κατηγοριών που αγαπούν αυτό που κάνουν, για να εξηγούν με απλά λόγια στα παιδιά τι ακριβώς κάνουν για να κερδίσουν το ψωμί τους. Εννοείται ότι θα υπήρχαν και υποτροφίες για τα παιδιά που αριστεύουν αλλά έχουν περιορισμένους οικονομικούς πόρους και ειδικές υποτροφίες για παιδιά που δεν είναι άριστα αλλά θέλουν να αριστεύσουν και είναι επίσης περιορισμένων οικονομικών. Μαζί με άφθονες υποτροφίες για έρευνες στις Επιστήμες, στα Γράμματα και στις Τέχνες.

3. Επενδύω κεφάλαια μαζί με τολμηρούς και φιλόδοξους επιχειρηματίες σε πολλούς  δρόμους, πολλούς καλούς λιμένες και λιμανάκια και μαρίνες και αεροδρόμια και ελικοδρόμια και τρένα. Πολλά τρένα! Παντού τρένα και τρενάκια. Ακόμα και νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Μυτιλήνη και άλλα, θα τα γέμιζα με ηλεκτροκίνητα τρένα, τροφοδοτούμενα από μονάδες παραγωγής ρεύματος από Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Ακόμα και στη Σύρο ή στη Νάξο και τη Μύκονο. Γιατί πιστεύω ότι όλα τα νησιά και οι νησάρες και τα νησάκια της Ελλάδας θα γινόντουσαν πολύ πιο όμορφα, πολύ πιο παραγωγικά και ελκυστικά μ' ένα τρενάκι μέσα τους να γυροφέρνει μεταφέροντας ―με ασφάλεια και οικονομία― ανθρώπους και εμπορεύματα από τη μια μεριά τους στην άλλη. Χώρια που θα μειωνόντουσαν και τα τροχαία ατυχήματα και με τα εργοστάσια για την κατασκευή των σιδηροτροχιών και των μηχανών και των βαγονιών και όλα αυτά που χρειάζονται, θα δημιουργόντουσαν πάρα πολλές θέσεις εργασίας. Γιατί εννοείται ότι όλα αυτά θα κατασκευάζονται στην Ελλάδα.

4. Αθλοθετώ διεθνή επιστημονική έρευνα για την άρτια και όσο γίνεται πιο οικονομική και εξυπηρετική σύνδεση ολόκληρου του νησιωτικού συμπλέγματος της Ελλάδας με τα ηπειρωτικά λιμάνια με τακτικά δρομολόγια πλοίων. Εννοείται ότι θα χρηματοδοτήσω την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών με στόχο την εφεύρεση και ναυπήγηση νέου τύπου Ελληνοπλοίων με νέου τύπου οικονομικούς και οικολογικούς κινητήρες που θα μπορούν να πουληθούν με μεγάλο κέρδος σε όλες τις χώρες που έχουν ακτοπλοϊκές ανάγκες σαν τις δικές μας.

5. Δημιουργώ από κοινού με δραστήριους κι ευφάνταστους επιχειρηματίες πολλά θεματικά πάρκα παντού όπου η Ελληνική Μυθολογία μπορεί να συναντήσει τη διεθνή  Χολιγουντιανή παραγωγή και να ανταγωνιστεί με επιτυχία τη μωροφιλόδοξη διασκέδαση. Στα πάρκα αυτά θα δημιουργήσω ειδικού τύπου Κερδοσκοπικές Μορφωτικές Ψυχαγωγικές Ξενοδοχειακές Μονάδες (ΚεΜοΨυΞεΜο). Αυτές οι Κ.Μ.Ψ.Ξ.Μ. θα έχουν σαν στόχο την προσέλκυση μορφωμένων ανθρώπων, με επιρροή και διασυνδέσεις, που με τη σειρά τους θα κάνουν μόδα τον συνδυασμό Τουρισμού, Ψυχαγωγίας και Επιμόρφωσης σε παγκόσμια κλίμακα και τα κέρδη τους θα επανεπενδύονται κατά τουλάχιστον 50% για τη χρηματοδότηση της τοπικής ανάπτυξης. Κι αυτά τα Κ.Μ.Ψ.Ξ.Μ. θα είναι σαν να πηγαίνεις για διακοπές κοντά στον Μυστρά, να κάνεις μπάνιο σε Μανιάτικα λιμανάκια και να βλέπεις και το σπήλαιο του Δυρού και τη Μονεμβάσια και αργά το απόγευμα να σου κάνει δυο ωρίτσες μάθημα Βυζαντινής Ιστορίας η κυρία Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. Και μετά να πηγαίνεις να τρως θαυματουργά ντόπια εδέσματα όπως ντολμαδάκια, γεμιστές ντομάτες και πιπεριές, σαλάτες θεϊκές και να πίνεις νέκταρ από τη χώρα του Διονύσου ή όμορφο αρωματικό ουζάκι. Μαγεία! Θα χρηματοδοτούσα και πάρα πολλά συνεδριακά κέντρα σε κάθε τόπο που τον ξέρει όλος ο κόσμος και είναι συνδεμένος με τη σύγχρονη σκέψη.  Παραδείγματος χάριν ένα Παγκόσμιο Συνεδριακό Κέντρο Γυμναστικής στη Νεμέα με πολλά ρομποτικά χαδιάρικα λιοντάρια, λιονταρίνες και λιονταράκια για τη σωματική άσκηση παιδιών και ενηλίκων. Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο για Μελλοντολόγους στους Δελφούς, μαζί με ένα πιο μικρό για υποψήφιες Πυθίες, καφεμάντεις, χαρτορίχτρες, αστρολόγους και άλλους Μαθητευόμενους Μάγους με διδάκτορες ντυμένους Κίρκη,  Καλυψώ ή ―στην ανάγκη― σε ανδρόγυνο Τειρεσία με μαστούς (χα χα χα! Τρέμε Guillome Apollinaire!) και πολλά άλλα που τώρα δεν μου 'ρχονται στο μυαλό.

6. Χρηματοδοτώ σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς τη μετάφραση στις πιο ομιλούμενες ξένες γλώσσες όλων των Ελληνικών βιβλίων που διακρίθηκαν σε επιμέρους αθλοθετήσεις βραβείων από Συλλόγους και λογοτεχνικά περιοδικά. Φροντίζοντας οι επιτροπές των βραβείων να εμπλουτίζονται, μετά από κλήρωση, από επαγγελματικά πετυχημένους ζαχαροπλάστες, κομμώτριες, τυπογράφους, φουρνάρηδες, κοσμηματοπώλες, κεραμίστες, ξυλουργούς, αργυροχρυσοχόους και άλλους επαγγελματίες δημιουργούς (με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου «δημιουργός») που τους αρέσει το διάβασμα. Γιατί πιστεύω ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν υψηλό αισθητικό κριτήριο αλλά το κρύβουν επιμελώς κι από τον εαυτό τους κι από τα ΜΜΕ. Ξέρουν επίσης πολύ καλά ότι η αναζήτηση κέρδους, η κερδοσκοπία δηλαδή, είναι κάτι υγιές και δεν έχει καμιά σχέση με την αισχροκέρδεια.

Ενισχύω επίσης, με ανάλογες διαδικασίες, τη συμμετοχή Ελλήνων Καλλιτεχνών (εικαστικών, μουσικών, χορευτών, ηθοποιών και άλλων) σε όλα τα διεθνή καλλιτεχνικά φόρα ακόμα και με τον κίνδυνο να μαλλιοτραβιούνται οι καλλιτέχνες ποιος θα πρωτοπάει.

7. Γίνομαι συμπαραγωγός σε μεγάλες κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και ιντερνετικές παραγωγές που μπορούν να προβάλλουν την Ελλάδα και τον Ελληνικό Πολιτισμό σε όλο τον κόσμο και τη σύνδεσή του με τους άλλους Πολιτισμούς εκπαιδεύοντας ταυτόχρονα και τις νέες γενιές διεθνώς σχετικά με το αν ο Λεωνίδας της Σπάρτης ήταν ήρωας κόμιξ και μιλούσε αγγλικά με αμερικανική προφορά ή ένας αρχαίος Έλληνας που μιλούσε μια αρχαία ελληνική γλώσσα  που ακόμα χρησιμοποιούμε τις περισσότερες από τις λέξεις της. Χρηματοδοτώ και προσφέρω κίνητρα θεσμοθετώντας μεγάλα έπαθλα για έρευνα σε ιατρικούς, τεχνολογικούς και κοινωνιολογικούς τομείς δημιουργώντας αντίστοιχα Ερευνητικά Κέντρα με πρόσκληση επιστημόνων απ’ όλο τον Κόσμο και σύνδεσή τους με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Όλα αυτά με καλοσχεδιασμένα επιχειρηματικά σχέδια που στόχο θα έχουν την επίτευξη του μέγιστου κέρδους.

8. Δημιουργώ έναν Οργανισμό που θα εκπονήσει ένα Διεθνές πρόγραμμα δημοσίων σχέσεων με στόχο την κατάκτηση θετικής γνώμης και επαρκούς γνώσης για τη σύγχρονη Ελλάδα από την πλειονότητα των κατοίκων της και των κατοίκων του υπόλοιπου πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος μπορεί και να χρηματοδοτούσα τη σύνθεση ενός νεο-ηπειρώτικου πεντατονικού τραγουδιού ή νεο-ποντιακού ή νεο-κρητικού για συμμετοχή στη Γιουροβίζιον. Με στίχο σύγχρονο και ρηξικέλευθο, αντάξιο των «Παιδιών της Σαμαρίνας». Περισσότερο για να ενισχύσω τον σεβασμό των σύγχρονων Ελλήνων στην παράδοσή τους παρά για να πείσω μερικούς ξένους για το πόσο σπουδαία και θαυμαστή είναι η χώρα μου. Καθώς, όπως πιστεύω, αν δεν αγαπάς αρκετά τον εαυτό σου, πώς να πείσεις άλλους να τον αγαπήσουν;

9. Χρηματοδοτώ κερδοφόρα προγράμματα για την προστασία και τη συνεννόηση μεταξύ όλων των έμβιων όντων του Πλανήτη. Με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των νεραϊδών που ζουν σε κάθε δέντρο και στην κρυφή μαγεία και αξία που κρύβεται μέσα σε κάθε ζούδι. Όσο μικρό και ενδεχομένως ασυμπάθιστο κι αν είναι (π.χ. σαρανταποδαρούσες, ίουλους, ψείρες της θάλασσας και άλλα). Γιατί και σ’ αυτόν τον τομέα θα ήθελα να είναι πρωτοπόρα η χώρα στην οποία πρωτοακούστηκαν οι μύθοι του Αισώπου με τα τόσα ζώα. Από κουνούπια πάνω σε κέρατα βοδιών μέχρι τα μελωδικά βατράχια και τα σαλιγκάρια που ενώ καιγόντουσαν τα σπίτια τους εκείνα τραγουδούσαν, όχι από γενναιότητα αλλά από βλακεία. Μεταξύ αυτών θα είναι και η χρηματοδότηση έρευνας για παραγωγή χαρτιού από ειδικές φυτείες βρόσιμων φυτών όπως η φάβα Σαντορίνης.

10. Δημιουργώ μια πολυεθνική κατασκευαστική Εταιρεία που στόχο θα έχει την κατεδάφιση του 25% των άχαρων πολυκατοικιών της Αθήνας με θέσπιση κινήτρων προς τους κατοίκους για μετεγκατάσταση σε μικρούς οικισμούς της επαρχίας και αντικατάσταση των γκρεμισμένων πολυκατοικιών με πάρκα. Αυτό θα γίνει με ταυτόχρονη προστασία των πιο όμορφων κτιρίων. Αθλοθετώ οικονομικά βραβεία για το πιο φροντισμένο πεζοδρόμιο και τμήμα δρόμου μπροστά σε κάθε σπίτι ή πολυκατοικία. Βραβεία που να αποτελούν σοβαρό κίνητρο για τους ιδιοκτήτες να αντικαθιστούν τα σπασμένα πλακάκια, να ασπρίζουν με ασβέστη τα ρείθρα, να φροντίζουν τα δεντράκια (όπου υπάρχουν) και να καθαρίζουν και ξεβουλώνουν τακτικά τις σχάρες των ομβρίων υδάτων.

11. Χρηματοδοτώ τη δημιουργία Θεραπευτικών Κέντρων που θα λειτουργούν σε συνεργασία με τα Ιατρικά Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα και θεσμοθετώ χρηματικά βραβεία για την ανακάλυψη νέων θεραπευτικών μεθόδων και ουσιών με ταυτόχρονη προσέλκυση ειδικών απ’ όλο τον κόσμο. Και για να εργαστούν, και για να διδάσκουν και για να επιλέξουν την Ελλάδα σαν τόπο μόνιμης εγκατάστασης. Και, εννοείται, κι αυτά τα Θεραπευτικά Κέντρα θα είναι Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί. Μόνο που τα κέρδη τους δεν θα προέρχονται από τους οικονομικά αδύναμους, που θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες τους, αλλά από τους διεθνείς μεγιστάνες του πλούτου που θα τα επιλέγουν επειδή θα είναι τα καλύτερα στον Κόσμο.

[το τρίτο και τελευταίο μέρος, αύριο Τετάρτη, στο ίδιο ακριβώς σημείο, εδω στο toportal.gr]

Πρώτη δημοσίευση: Το μνημόνιο του μυστήριου τρένου, Κωστής Α. Μακρής www.iporta.gr