Πάνω από δύο ώρες διήρκεσε η νέα συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ

tanea.gr

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το απόγευμα της Πέμπτης, έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής, στις Βρυξέλλες και διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες.

Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω του Twitter, παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία.

Νωρίτερα, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο σκοπός της συνάντησης των δύο ανδρών είναι να εξετάσουν πώς θα συνεχίσουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης. Μιας λύσης, η οποία, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής,  θα βασίζεται στη δήλωση του Eurogoroup της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά και στις εντατικές συνομιλίες που είχαν ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και ο Αλ. Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Επιτροπής, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι ήταν σύντομη και ότι οι δύο άνδρες είχαν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους. 

Ερωτηθείς, τέλος, για την πορεία των διαπραγματεύσεων και αν θα γίνουν υποχωρήσεις, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και απάντησε με μια γερμανική παροιμία που χρησιμοποίησε σήμερα το πρωί ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Η παροιμία αυτή περιγράφει μια αγελάδα που κάνει για πολύ ώρα πατινάζ πάνω σε λεπτό πάγο.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters δήλωσε ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις την επόμενη εβδομάδα, εγκαίρως για την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, του Eurogroup, στις 18 Ιουνίου.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών θα συνεχιστούν σήμερα με το βάρος να δίνεται στις μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις, το ΦΠΑ και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, είπαν αξιωματούχοι με γνώση των συζητήσεων.

«Όλα αυτά και πολλά ακόμα θα είναι στο τραπέζι. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει καθοριστική πρόοδος σήμερα, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες η επόμενη εβδομάδα να φέρει μια συμφωνία που μπορεί να επικυρωθεί από το Eurogroup» είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος.