Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων

του Γιάννη Γιγουρτσή

Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και των κρίσιμων επιλογών έφτασε, καθώς και η ώρα της ενηλικίωσης για την κυβέρνηση αλλά και για όλους εμάς. Η πορεία της ζωής μας είναι μια σειρά από ρήξεις και συμβιβασμούς. Όσο μεγαλώνουμε οι ρήξεις μειώνονται και οι συμβιβασμοί πληθαίνουν. Δεν είναι κακό πράγμα οι ρήξεις, αρκεί να οδηγούν σε ανανέωση και σε ένα δύσκολο αλλά υγιές ξεκίνημα.

Δεν είναι κακό πράγμα ούτε οι συμβιβασμοί, αρκεί να είναι αξιοπρεπείς και έντιμοι, έντιμοι και αξιοπρεπείς κυρίως έναντι του εαυτού μας. Ο ελληνικός λαός επέλεξε μία κυβέρνηση που υποσχέθηκε πολλά, τα οποία δεν μπορεί (προς το παρόν τουλάχιστον) να τα πραγματοποιήσει. Την ίδια ώρα, η ίδια αυτή κυβέρνηση κάνει μια μείζονα προσπάθεια, με απρόσμενη επιμονή και επιστρατεύοντας δυνάμεις, που κανείς δεν πίστευε ότι υπήρχαν, για να πετύχει το καλύτερο δυνατόν, για μια χώρα που βρίσκεται από κάθε άποψη στριμωγμένη στην γωνία.

Δεν νομίζω ότι η ρήξη αυτή τη στιγμή μπορεί να ωφελήσει τη χώρα, όχι γιατί δεν είναι επιλογή, αλλά γιατί αν γίνει το διεθνές κλίμα είναι τέτοιο που πολλοί θα φροντίσουν, για λόγους τακτικής, η ρήξη να είναι πολύ πιο επώδυνη για την Ελλάδα, από ότι φανταζόμαστε.

Οφείλουμε, πιστεύω, να σταθούμε δίπλα στην κυβέρνηση της χώρας μας για το κοινό καλό όλων, και να στηρίξουμε την όποια συμφωνία στην οποία θα καταλήξει, όσο βαριά και επώδυνη και αν είναι, συμφωνία που θα αποτελεί ασφαλώς συμβιβασμό και υποχώρηση σε πολλά. Πρέπει να έχουμε την πεποίθηση- εγώ την έχω- πως αυτό που θα πάρουμε, είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να έχουμε αυτή τη στιγμή.

Θα έρθει η ώρα για να αλλάξουν και να βελτιωθούν τα πράγματα με υπομονή, σχεδιασμό και επιμονή.

Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Οι ελευθερίες. η ευμάρεια και τα δικαιώματα που απολαμβάνουμε είναι κατάκτηση των προγόνων μας μετά από αγώνες σκληρούς και δουλειά πολλή.

Μέχρι κάποια στιγμή στην ζωή μας, μέχρι πρόσφατα σχετικά, τα βρήκαμε δεδομένα, εύκολα, τα απολαύσαμε και τα σπαταλήσαμε, σαν κακομαθημένα βουτυρόπαιδα.

Τώρα μεγαλώσαμε, ωριμάσαμε απότομα και ξέρουμε πως ήρθε η ώρα να δουλέψουμε και εμείς και να αγωνιστούμε για τα δικά μας παιδιά.

Εμπιστεύομαι το πολιτικό αισθητήριο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος- θα το πω για άλλη μια φορά- με έχει εντυπωσιάσει ως τώρα θετικά. Πιστεύω πως έχει την γενναιότητα και το πολιτικό θάρρος και το βάρος για να αναλάβει την βασική ευθύνη και να κάνει την επώδυνη, όσο και σωστή επιλογή για το μέλλον της χώρας Περιμένω τις αποφάσεις και τις επιλογές της κυβέρνησής του, της κυβέρνησής μας, εύχομαι το καλύτερο αποτέλεσμα για την χώρα μας και είμαι έτοιμος να αναλάβω το μέρος της ευθύνης, του βάρους και της δουλειάς που μου αναλογεί.

Αυτό εύχομαι και προτρέπω να κάνει κάθε υπεύθυνος πολίτης αυτής της χώρας