Συμφωνία-πλαίσιο έως τον Μάρτιο του 2016

Της Φώφης Γιωτάκη

Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές της χώρας επιχειρείται η υπέρβαση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, με σαφές χρονοδιάγραμμα το οποίο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016, δηλαδή στη λήξη της σύμβασης με το ΔΝΤ.

Μια νέα συμφωνία με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2016, που θα δίνει οριστική λύση και θα οδηγεί στην άρση του αδιεξόδου, του μαρτυρίου της σταγόνας, της οικονομικής ασφυξίας και της ατέρμονης συζήτησης για τη χρηματοδότηση της χώρας, έχει σχεδιάσει και προτείνει η κυβέρνηση στους εταίρους.

Μέσα στις 47 σελίδες της ελληνικής πρότασης που κατέθεσε προσφάτως η κυβέρνηση στους τρεις εταίρους, περιγράφεται λέξη λέξη και βήμα βήμα η προτεινόμενη συμφωνία για την 9μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, ώστε να εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση, η αναδιάρθρωση του χρέους και το αναγκαίο αναπτυξιακό πακέτο.

Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει ότι η συμφωνία-πλαίσιο μέχρι την ημέρα που λήγει και το «συμβόλαιο» της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (τον Μάρτιο του 2016) δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται με επώδυνα μέτρα, τα οποία φαίνεται ότι δεν ακουμπούν τα χαμηλά στρώματα αλλά κυρίως τη μεσαία τάξη και τα υψηλότερα εισοδήματα.

Εγκυρες πληροφορίες τονίζουν ότι στην ελληνική πρόταση (προϊόν διαβούλευσης με τους Θεσμούς, με σαφείς περιγραφές για τις συγκλίσεις και αποκλίσεις) επιχειρείται η υπέρβαση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος - κάτι που καταγράφεται και στον πρόλογο της «νέας συμφωνίας» (new agreement) με το σαφές χρονοδιάγραμμα που αρχικά πέρασε απαρατήρητο και αφορά στον Μάρτη του 2016.

Ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που «αποκαλύπτει» στο «Εθνος της Κυριακής» τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι «πρέπει πια να ξεφύγουμε από τις ''κόκκινες γραμμές'' και να πορευτούμε με σιγουριά στους ''πράσινους στόχους''».

Τι εννοεί; Οτι η διαπραγμάτευση πρέπει να εστιαστεί εφεξής στην εξασφάλιση του φιλόδοξου «τρίπτυχου» για τη χρηματοδότηση (να αποκτήσει δηλαδή ευέλικτη προοπτική με τα ομόλογα και να βάζει στόχο την έξοδο στις αγορές), την αναδιάρθρωση του χρέους και τα μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα και για το αναπτυξιακό πακέτο, ώστε να καταγραφεί κινητικότητα στον επενδυτικό χώρο και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Το κρίσιμο σταυροδρόμι

Οπως δε εξηγεί χαρακτηριστικά το εν λόγω κυβερνητικό στέλεχος, η κυβέρνηση, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κρισιμότερο σταυροδρόμι όντας όμως αποφασισμένη και έτοιμη να λάβει αποφάσεις αγνοώντας τις πρόσκαιρες αντιδράσεις και το πολιτικό κόστος, μέσα στα προσεχή 24ωρα αναμένει ανατροπή των αρνητικών προβλέψεων για το μέλλον της χώρας και... ευκολότερη πρόσβαση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στον ρεαλισμό. Κάθε άλλο δε παρά ήταν τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή όπου κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συστρατευθούν στην εθνική προσπάθεια υπέρ μιας συνολικής λύσης με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων. Δεν περιέγραψε λεπτομέρειες του χρονοδιαγράμματος για την υπογραφή της συμφωνίας και την έγκρισή της από τα ξένα κοινοβούλια, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει ένα αξιόπιστα επεξεργασμένο πλάνο για την «επόμενη μέρα» των αδιεξόδων.

Η αλήθεια είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το «πλάνο» για την επίτευξη του σχεδίου αυτού έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας και εξαρτάται από την πολιτική και όχι μόνο την τεχνοκρατική βούληση των δανειστών μας. Προϋποθέτει επίσης την αξιολόγηση του τρέχοντος μνημονιακού προγράμματος, ώστε να κλείσει η εκκρεμότητα από τα παρελθόντα έτη άμεσα και να ανοίξει ο δρόμος για τα βήματα της νέας συμφωνίας με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2016.

Ολες οι πληροφορίες προαναγγέλλουν νέα συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την προσεχή Τετάρτη στις Βρυξέλλες - η 10η Ιούνη θεωρείται για τους γνωρίζοντες «σταθμός» καθώς εάν και εφόσον κλείσει η αξιολόγηση τότε θα ανοίξει η χρηματοδότηση και μαζί η έγκριση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιούνη θα καταφέρει να «κλειδώσει» τον «Οδικό Χάρτη» για την 9μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης με τους εταίρους - αν και τα μηνύματα από τους δανειστές αφορούν βραχυπρόθεσμη και μόνο προς το παρόν λύση μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Μετά πάντως και τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή την Παρασκευή φαίνεται ότι η κυβέρνηση «αναχωρεί» από τη «ζύμωση» στο εσωτερικό και στρέφει το βλέμμα της στη διεκδίκηση βιώσιμης συνολικής λύσης στο πολυδαίδαλο παζλ των Θεσμών και των εταίρων γενικότερα. Κυρίαρχη επιδίωξή της να κερδίσει την τελευταία παρτίδα της διαπραγμάτευσης με τη δέσμευση ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί χωρίς γι' αυτούς δυσάρεστες εκπλήξεις - όπως αυτή που έζησε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Γιούνκερ, ο οποίος παρέδωσε την πρόταση των Θεσμών με «φονικά όπλα» εναντίον των επί πενταετία πληττόμενων ελληνικών νοικοκυριών...