Στα χαρακώματα οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

tanea.gr

Μέσα σε ένα ρευστό πολιτικό τοπίο αρχίζει αύριο το έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με τους υποψήφιους διαδόχους του Βαγγέλη Βενιζέλου να παίρνουν θέσεις μάχης για την επόμενη ημέρα.

Το προσυνεδριακό κλίμα δεν προοιωνίζεται πάντως ένα «εύκολο» και ανέφελο Συνέδριο καθώς μόλις χθες κύκλοι μιας εκ των διεκδικητών της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ, της Φώφης Γεννηματά, κατήγγειλαν τον γραμματέα του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη για προσπάθεια νοθείας και αλλοίωσης των αποτελεσμάτων της ανάδειξης συνέδρων.

Να σημειωθεί ότι έγιναν διαδικασίες σε τομείς και περιοχές όπου δεν είχαν γίνει πριν από δύο εβδομάδες και μάλιστα το περιβάλλον της κυρίας Γεννηματά καταγγέλλει ότι κατά την εκλογή στον τομέα των Επιστημόνων του ΠΑΣΟΚ στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη πιάστηκε να ρίχνει μέσα στην κάλπη 50 σταυρωμένα ψηφοδέλτια.

Επειτα από αυτό η ψηφοφορία διακόπηκε και επαναλήφθηκε αργότερα, αφού είχε μεσολαβήσει έντονος διάλογος μεταξύ του γραμματέα και στελεχών που ήταν παρόντα. Το περιβάλλον της Φ. Γεννηματά επικαλείται και καταγγελία του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου ότι προσπάθειες αλλοίωσης του αποτελέσματος έγιναν με πλαστοπροσωπίες συνέδρων και σε οργανώσεις όπως στο Ηράκλειο Κρήτης.

 

ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ. Οι πληροφορίες εμφανίζουν την υποψήφια πρόεδρο αποφασισμένη να καταγγείλει τον Νίκο Ανδρουλάκη ακόμη και στον Βαγγέλη Βενιζέλο, προειδοποιώντας ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει ένα Συνέδριο μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί από τον γραμματέα αλλαγή του καταστατικού ούτως ώστε να αλλάξει ο τρόπος εκλογής του προέδρου και πλέον να αναδεικνύεται από το Συνέδριο και όχι από τη βάση.

Την ώρα που η Φώφη Γεννηματά επιτίθεται κατά του γραμματέα - ο οποίος δεν αντέδρασε στις καταγγελίες - ο έτερος υποψήφιος Ανδρέας Λοβέρδος άφηνε αιχμές για τη βουλευτή. Χθες μάλιστα σχολιάζοντας την αναφορά της πως «όποιος θέλει να πάει στη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ να πάει» είπε: «Συμφωνώ απόλυτα μαζί της» για να προσθέσει με νόημα: «Οποιος θέλει να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ να πάει.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει συμπλήρωμα κανενός». Ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε δε ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει ένα κόμμα πατριωτικό, ριζοσπαστικό και ταυτόχρονα βαθιά ευρωπαϊκό που εκφράζει τη σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας.

Παράλληλα, ο επίσης υποψήφιος για την προεδρία Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δημοσίευσε κείμενο αρχών λέγοντας ότι «διεκδικώ εντολή μετασχηματισμού της Παράταξης, με νέα συλλογικότητα, διεκδικώ μία μεγάλη ευθύνη».

Ο βουλευτής κάνει λόγο για διακριτούς ρόλους κόμματος, Κοινοβουλευτικής Ομάδας και συνδικαλιστών και προτείνει οι σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται από τα μέλη και όχι από έναν κλειστό αριθμό στελεχών. Στο κείμενο αρχών που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Κωνσταντινόπουλος επισημαίνει ότι «προχωράμε με βάση τις αποφάσεις μας και τις διαδικασίες που ήδη έχουν εγκριθεί».

Προσθέτει ότι «εκλέγουμε τα όργανά μας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το καταστατικό και προχωράμε στην εκλογή νέου προέδρου με βάση το πιστοποιημένο μητρώο των μελών μας, το οποίο πρόσφατα επικαιροποιήθηκε» υποδηλώνοντας ότι δεν θα αποδεχθεί «εκπλήξεις» κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Να σημειωθεί ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος πρόεδρος θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 200 υπογραφές από συνέδρους (κάθε σύνεδρος δικαιούται να βάλει την υπογραφή του κάτω από την υποψηφιότητα μόνο ενός υποψηφίου). Στην πορεία προς το Συνέδριο, έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις. Οπως για παράδειγμα να εκλεγεί ο πρόεδρος από το Σώμα του Συνεδρίου - από τον Λεωνίδα Γρηγοράκο - ή να εκλέξει το Συνέδριο αντιπρόεδρο ή αναπληρωτή γραμματέα - τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Το έκτακτο Συνέδριο  εν μέσω κορύφωσης των εξελίξεων περί την συμφωνία θα ξεκινήσει γύρω στις 4 την Παρασκευή το απόγευμα στο γήπεδο του Πανελληνίου με ομιλία του αποχωρούντος προέδρου Βαγγέλη Βενιζέλου που αναμένεται να αναφερθεί διεξοδικά στις εξελίξεις που αφορούν τη χώρα και να κάνει απολογισμό της θητείας του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.