Βαρουφάκης: «Πρόωρες» οι φήμες για παραίτησή μου

ThePressProject

Διαψεύδει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, πληροφορίες για επικείμενη παραίτησή του, αφήνοντας ωστόσο, για πρώτη φορά, «παράθυρο» για έξοδό του από το κυβερνητικό σχήμα στο μέλλον.

«Οι φήμες για επικείμενη παραίτησή μου είναι (για πολλοστή φορά) κατάφωρα πρόωρες...», έγραψε ο υπουργός Οικονομικών στο twitter, με την επιλογή της λέξης «πρόωρες» αντί του «αναληθείς» ή «ψευδείς» να γεννά ερωτηματικά για το μέλλον του Γιάνη Βαρουφάκη στο «τιμόνι» του ΥΠΟΙΚ.

Φυσικά η περίεργη αυτή διάψευση του Γιάνη Βαρουφάκη ξεκίνησε μια νέα συζήτηση για το κατά πόσο «πρόωρη» είναι η φήμη για την παραίτησή του στην οποία ο υπουργός ΥΠΟΙΚ τελικά απάντησε με την φράση του Κέϊνς «''Μακροπρόθεσμα, όλοι είμαστε νεκροί''», (Στο μεταξύ, εκείνοι που νοσταλγούν τις ημέρες της Τρόϊκα έχουν κολλήσει μαζί μου ως υπουργό Οικονομικών)». 

Πάντως ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών που απάντησε με την περιβόητη αυτή φράση (ο κύριος Παπακωνσταντίνου στην τηλεόραση του MEGA το 2011) βραχυπρόθεσμα βρέθηκε εκτός κυβέρνησης.

Επικοινωνία Τσίπρα - Βαρουφάκη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την τοποθέτηση της Έλενας Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του real.gr.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το θέμα του ορισμού Παναρίτη στο ΔΝΤ παραμένει ανοιχτό και θα λήξει οριστικά σήμερα ή αύριο, είτε με την τοποθέτησή της είτε με την ανάκληση του ορισμού της. Ο Γ. Βαρουφάκης φέρεται να εξέφρασε στον πρωθυπουργό τη δυσαρέσκειά του για τις νέες επιθέσεις που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματος, ενώ η πλατεία Συντάγματος φέρεται να αξιολογεί ως ιδιαίτερα σοβαρή την παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στο θέμα Παναρίτη.

Η αντίδραση της Έλενας Παναρίτη

Μέσω Twitter απάντησε η κυρία Παναρίτη που φαίνεται επίσης να διαψεύδει ότι έχει κάνει τη δήλωση «αν δεν με θέλουν μία, δεν τους θέλω δέκα». Η ίδια έγραψε ότι δεν έχει κάνει δηλώσεις, ενώ σημείωσε ότι λυπάται για τους χαρακτηρισμούς. «Δεν έχω κάνει δηλώσεις μιλάω όταν πρέπει. Λυπάμαι για τους χαρακτηρισμούς. Είναι κρίμα γιατί η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει», απάντησε η κ. Παναρίτη, όταν ρωτήθηκε για το αν έχει σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο πρόσωπό της. Ανάμεσα στα στελέχη που εξέφρασαν τη διαφωνία τους, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Νίκος Φίλης και η Σοφία Σακοράφα.

Η Έλενα Παναρίτη διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ το διάστημα 2009-2012. Έχει «θητεύσει» στην Παγκόσμια Τράπεζα και δίδαξε σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

Διετέλεσε σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη από τον Φλεβάρη του 2015, στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Κατά τη θητεία της στην Παγκόσμια Τράπεζα πρωτοστάτησε σε σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο Τομέα και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα στο Περού.