Λαγκάρντ: Κανένα νέο δάνειο χωρίς μεταρρυθμίσεις

efsyn.gr

Κινδυνολογία και περαιτέρω ασφυκτικές πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, να κάνει λόγο για ενδεχόμενο εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη, η οποία «πιθανότητα» δεν θα σημάνει και το τέλος του ευρώ. 

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine (FAZ), η Κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να βρεθεί λύση μέχρι την Κυριακή. Συγκεκριμένα, είπε ότι είναι «μάλλον απίθανο» ότι θα έχουμε ολοκληρωμένη συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες για την Ελλάδα. 

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα στην Ελλάδα, συμπλήρωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ και απέκλεισε χορήγηση περαιτέρω δανείων χωρίς μία σαφή συμφωνία μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ένα τέτοιο βήμα, είπε η Κ. Λαγκάρντ «δεν θα είναι περίπατος στο πάρκο» αλλά «πιθανότητα» δεν θα σημάνει και το τέλος του ευρώ. 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, η Ελλάδα προς το παρόν δεν έχει ζητήσει να μετατεθούν για το τέλος του μήνα οι πληρωμές όλων των δόσεων του Ιουνίου προς το Ταμείο. 

Απαισιοδοξία από Σόιμπλε

Από την πλευρά του, «πάγο» στην αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης έβαλε για ακόμη μία φορά το Βερολίνο, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κάνει δηλώσεις αμέσως μετά την αισιόδοξη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, την Τετάρτη.

«Ακούγονται όλα αυτά τα θετικά νέα από την Ελλάδα, κι αυτό είναι πολύ ωραίο. Αλλά επί της ουσίας δεν έχουμε προχωρήσει πολύ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης. Γι' αυτό και εκπλήσσομαι με αυτά που λέγονται συνεχώς στην Αθήνα, κυρίως ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Νωρίτερα και ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Γέγκερ, όταν ρωτήθηκε για το εάν συμμερίζεται τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων στην Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία, απάντησε: «Μέσα από την καρδιά μου θα το καλωσόριζα εάν ήταν έτσι. Ομως, οι πληροφορίες μας δεν συνάδουν με αυτές της Αθήνας. Και στο παρελθόν υπήρξαν παρόμοιες δηλώσεις και πληροφορίες. Τις περασμένες εβδομάδες υπήρξε πρόοδος μόνον σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων».

Δήλωσε επίσης ότι –σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες– δεν προγραμματίζεται κάποιο έκτακτο Eurogroup. Πάντως, χθες, στο Βερολίνο, όταν έγινε ερώτηση σε Γερμανό αξιωματούχο από δημοσιογράφο γιατί την ώρα που η Ελλάδα μεταδίδει μηνύματα αισιοδοξίας, το Βερολίνο κρατά τον ρόλο της Κασσάνδρας, απάντησε: «Δεν είμαστε Κασσάνδρες. Είμαστε ρεαλιστές. Απλά δεν διαπιστώνουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις».

ΕΚΤ: Όχι σε χαλάρωση της χρηματοδότησης προς το παρόν

Ο Έβαλντ Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, περιόρισε τις προσδοκίες να χαλαρώσει άμεσα το πλαίσιο της χρηματοδότησης για την Ελλάδα. 

«Υπάρχει πάντα πολύ θόρυβος σε μια τέτοια κατάσταση και νομίζω ότι το βασικό είναι να ξεχωρίζουμε το θόρυβο από το γεγονότα», δήλωσε ο Νοβότνι στην τηλεόραση του CNBC.

«Για εμάς, είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι έχουμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται. Η μία είναι…εάν μπορούμε για παράδειγμα να αποδεχθούμε ελληνικούς τίτλους, ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα. Η απάντηση προς το παρόν είναι: όχι» είπε.

«Πρέπει κανείς να είναι ξεκάθαρος. Δεν έχουμε τη δυνατότητα, ας πούμε, για χρηματοδότηση εκτός των κανόνων. Ξέρω ότι υπήρξαν κάποιες ιδέες ότι ίσως δώσουμε κάποιου είδους ενδιάμεσης χρηματοδότησης σαν αυτή. Δεν βλέπω τη νομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο», κατέληξε.