Måns Zelmerlöw

Η Σουηδία κέρδισε τον 60ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2015 που έγινε το Σάββατο 23 Μαΐου στη πρωτεύουσα της Αυστρίας , τη Βιέννη. Το τραγούδι της Σουηδίας με τίτλο «Heroes» (ήρωες στα ελληνικά) ερμήνευσε ο Måns Zelmerlöw. Το τραγούδι μιλούσε για το πιο επίκαιρο θέμα της εποχής, το μπούλινγκ. Έτσι ο 61ος διαγωνισμός της διοργάνωσης θα μεταφερθεί στη Σουηδία.  Το τραγούδι της Σουηδίας συγκέντρωσε 365 βαθμούς έναντι 303 βαθμών που συγκέντρωσε το τραγούδι της Ρωσίας A Million Voices, με ερμηνεύτρια την Πωλίνα Γκαγκάρινα. Την τρίτη θέση κατέλαβε η Ιταλία με τους Il Volo που ερμήνευσαν το τραγούδι «Grande Amore».
 

Eurovision 2015 WINNER Grand Final: Måns Zelmerlöw - Heroes (Sweden)

Στην 19η θέση του τελικού του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision βρέθηκε η Ελλάδα με το τραγούδι «One Last Breath,» που ερμήνευσε  η  Μαρία Έλενα Κυριάκου. Το τραγούδι της Ελλάδας συγκέντρωσε 23 ψήφους. Στην Ελλάδα έδωσαν 10 βαθμούς η Αλβανία, 5 η Αρμενία και 8 βαθμούς η Κύπρος.

Πέρυσι η χώρα μας είχε καταλάβει την 20η θέση του τελικού του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι «Rise Up» που ερμήνευσαν οι Freaky Fortune και ο ράπερ Risky Kidd (που συγκέντρωσε 35 ψήφους).

Στον φετινό διαγωνισμό η Ελλάδα εμφανίστηκε στην 15η θέση σε σύνολο 27 συμμετεχόντων με τη Μαρία Έλενα Κυριάκου και το τραγούδι One Last Breath, σε σύνθεση της ίδιας και του Ευθύβουλου Θεοχάρους και στίχους των Βαγγέλη Κωνσταντινίδη και Εβελίνας Τζιώρα. Στα φωνητικά είναι ο Αλέξανδρος Οικονόμου και η Κατερίνα Κυριακού. Η κινησιολογία είναι της Μαρίας Λυραράκη και ο σχεδιασμός φωτισμού και βίντεο του Κωνσταντίνου Γαρίνη. Η Κύπρος με το τραγούδι «One Thing I Should Have Done» και ερμηνευτή τον Γιάννη Καραγιάννη, επέστρεψε στον διαγωνισμό, έπειτα από ένα χρόνο απουσίας  κληρώθηκε στην 11η θέση, με μια αξιοπρεπή εμφάνιση, η οποία της απέφερε τελικά την 22η θέση στον τελικό με 11 βαθμούς .

Η διοργάνωση ξεκίνησε με τον «ύμνο» της Γιουροβίζιον και συνέχισε με το τραγούδι Building Bridges, (χτίζοντας γέφυρες) που είναι και το μήνυμα του φετινού 60ου διαγωνισμού τραγουδιού, που έγινε στη Βιέννη. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η περσινή νικήτρια Κοντσίτα Βουρστ, που «οδήγησε» τον διαγωνισμό στην Αυστρία, η οποία «πέταξε» πάνω από την αρένα και τους 11.000 θεατές του Wiener Stadhalle και προσγειώθηκε στη σκηνή σηματοδοτώντας την έναρξη του διαγωνισμού.

Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 27 χώρες μεταξύ των οποίων και η Αυστραλία ως επίσημη καλεσμένη. Κεντρικές παρουσιάστριες της βραδιάς ήταν η Αραμπέλα Κιεσμπάουερ, η 'Αλις Τούμλερ και η Μίριαμ Βάισιελμπραουν, ενώ η Κοντσίτα ήταν η οικοδέσποινα του green room.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν στην σκηνή ανέβηκε η Μόνικα Κουζίνσκα, από την Πολωνία, η οποία ερμήνευσε το In The Name Of Love καθισμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Για την ελληνική δημόσια τηλεόραση την μετάδοση της παρουσίασης έκανε η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Στον τελικό ψήφισαν όλες οι χώρες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό της Eurovision, συνολικά 40, ανεξάρτητα από το αν είχαν προκριθεί ή όχι, ενώ οι τηλεθεατές δεν μπορούσαν να ψηφίσουν τη συμμετοχή της χώρας τους.
 

Η βαθμολογία της Ελλάδας

Η Έλενα Παπαρίζου, που κέρδισε τον διαγωνισμό για την Ελλάδα πριν από 10 χρόνια, ανακοίνωσε από την Αθήνα τη βαθμολογία που έδωσε η χώρα μας στους συμμετέχοντες του τελικού. Συγκεκριμένα η Ελλάδα έδωσε έναν (1) βαθμό στην Αρμενία, δύο (2) στην Γεωργία, τρεις (3) στη Λετονία, τέσσερις (4) στη Σουηδία, πέντε (5) στην Αυστραλία, έξι (6) στην Αλβανία, επτά (7) στο Βέλγιο, οκτώ (8) στη Ρωσία, δέκα (10) στην Κύπρο και δώδεκα (12) στην Ιταλία.

Η Σουηδία είναι η έκτη φορά που κερδίζει τον διαγωνισμό με την προηγούμενη το 2012, με την Λορέιν και το «Euphoria» που είχε συγκεντρώσει 372 βαθμούς. Η φετινή συμμετοχή της Σουηδίας κατατάσσεται στην 3η θέση της κατηγορίας με τους περισσότερους βαθμούς στην ιστορία του διαγωνισμού. Σταθερά το ρεκόρ υψηλότερης βαθμολογίας διατηρεί ο Αλεξάντερ Ρίμπακ και το Fairytale, που το 2009 κέρδισε με 387 βαθμούς, ενώ στην 4η θέση βρίσκονται οι Lordi που το 2006 νίκησαν στην Αθήνα για λογαριασμό της Φινλανδίας με 292 βαθμούς.

Η νίκη της Σουηδίας στον 60ο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον άλλαξε και την κατάταξη στην συλλογή των περισσότερων τοπ 12 βαθμών, στέλνοντας την Έλενα Παπαρίζου και το My number one στην τέταρτη θέση. Την πρώτη θέση κατέχει το Euphoria με 18, 12άρια, ακολουθούν τα 16 δωδεκάρια του Αλεξάντερ Ρίμπακ, την τρίτη θέση με 12 δωδεκάρια κατέχει πλέον ο φετινός νικητής, ενώ η Έλενα Παπαρίζου, το 2005 είχε λάβει συνολικά 10 δωδεκάρια και πλέον κατατάσσεται τέταρτη. Η νίκη δηλαδή με πολύ υψηλή βαθμολογία δείχνει να είναι σκανδιναβική υπόθεση.

Στον τελικό ψήφισαν όλες οι χώρες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό της Eurovision, ανεξάρτητα από το αν είχαν προκριθεί ή όχι, ενώ οι τηλεθεατές δεν μπορούσαν να ψηφίσουν τη συμμετοχή της χώρας τους.
 

Η τελική κατάταξη
 1. Σουηδία (365 βαθμοί)
 2. Ρωσία  (303 βαθμοί)
 3. Ιταλία  (292 βαθμοί)
 4. Βέλγιο  (217 βαθμοί)
 5. Αυστραλία  (196 βαθμοί)
 6. Λετονία  (186 βαθμοί)
 7. Εσθονία (106 βαθμοί)
 8. Νορβηγία (102 βαθμοί)
 9. Ισραήλ (97 βαθμοί)
 10. Σερβία  (53 βαθμοί)
 11. Γεωργία (51 βαθμοί)
 12. Αζερμπαϊτζάν (49 βαθμοί)
 13. Μαυροβούνιο (43 βαθμοί)
 14. Σλοβενία (39 βαθμοί)
 15. Ρουμανία (35 βαθμοί)
 16. Αρμενία (34 βαθμοί)
 17. Αλβανία (34 βαθμοί)
 18. Λιθουανία (30 βαθμοί)
 19. Ελλάδα (23 βαθμοί)
 20. Ουγγαρία  (19 βαθμοί)
 21. Ισπανία (15 βαθμοί)
 22. Κύπρος (11 βαθμοί)
 23. Πολωνία (10 βαθμοί)
 24. Ηνωμένο Βασίλειο (4 βαθμοί)
 25. Γαλλία  (4 βαθμοί)
 26. Γερμανία (0 βαθμοί)
 27. Αυστρία (0 βαθμοί).

Στο 1ο ημιτελικό η Ελλάδα πέρασε στην 6η θέση με τη Ρωσία στην 1η.