Απορρίφθηκε η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας

Newsroom ΔΟΛ

Με ψήφους 95-75 απορρίφθηκε η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη για προσθήκη του κειμένου που συνέταξε νωρίτερα στο σχέδιο πολιτικής απόφασης.

Στο σχέδιο απόφασης τονίζεται ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» και επισημαίνει ότι τέσσερις μήνες τώρα «αρνούμαστε τα ιταμά τελεσίγραφα».

Ωστόσο σημειώνεται ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τα τελεσίγραφα, δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή λύση και προστίθεται ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο.

Στο σχέδιο απόφασης δεν ενσωματώνεται τελικά η πρόταση-τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Από τα 201 μέλη που αριθμεί η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, οι 95 ψήφισαν κατά, ενώ 75 υπέρ της ενσωμάτωσης της τροπολογίας στο κείμενο πολιτικής απόφασης. Υπήρξε επίσης και ένα λευκό και 30 απουσίες.

«Η κυβέρνηση, εφόσον οι "θεσμοί" συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ίδια εκβιαστική πολιτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα πνίξει τον Ελληνικό λαό, αποστραγγαλίζοντας τις οικονομίες του, δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ και ότι σχεδιάζει, σε οικονομικό, κοινωνικό πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Την πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας συνυπέγραψε/υπερψήφισε και η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι.

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης της διευρυμένης ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ η οποία περιλαμβάνει τα βασικά σημεία για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Οπως επισημαίνεται στο κείμενο της απόφασης η κυβέρνηση επιμένει στις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει ο ίδιος ο λαός στις 25 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, η απόφαση αναφέρει και τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αποδεκτού συμβιβασμού, τα οποία είναι:

- Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα
- Καμία περιοκοπή σε μισθούς - συντάξεις
- Αναδιάρθρωση του χρέους
- Ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσεις ιδίως σε υποδομές και νέες τεχνολογίες.

Στην προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης, αναφέρεται στην απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, σύμμαχος εκτός από το κόμμα είναι και ο ίδιος ο λαός που βρίσκεται απέναντι «στα οργανωμένα συμφέροντα, τη Ιερή Συμμαχία της λιτότητας, τη διαπλοκή και τους ολιγάρχες».