Συμφωνία στις αρχές Ιουνίου «βλέπουν» Τσίπρας - Γιουνκέρ

kathimerini.gr

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση διήρκησε μισή ώρα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εξελίχθηκε σε πολύ καλό κλίμα αμοιβαίας συνεργασίας και συννενόησης.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον επικεφαλής της Κομισιόν για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ ο κ. Γιουνκέρ από την μεριά του αναγνώρισε ότι έχει γίνει πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια.

Παράλληλα, ο κ. Γιουνκέρ εκτίμησε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί, το οποίο φαίνεται πως για την Αθήνα μετακινείται προς τις αρχές του Ιουνίου.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σε μια πρώτη αποτίμηση των συζητήσεων χθες και σήμερα στη Ρίγα, μιλούν για επαφές που είχαν ουσία με κατεύθυνση προώθησης των διαπραγματεύσεων, επιμένοντας ωστόσο ότι για να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία θα πρέπει να γίνουν με ρεαλισμό βήματα από όλες τις πλευρές.

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Facebook το απόγευμα της Παρασκευής, εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας σύντομα.

«Χθες και σήμερα βρεθήκαμε στη Ρίγα της Λετονίας. Μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. H Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο με τον οποίο συζήτησε για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ουκρανίας και για την ανθρωπιστική βοήθεια που η χώρα μας έχει παράσχει προς το Κίεβο για την στήριξη της εκεί ελληνικής κοινότητας. Ακόμη, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ.

Τέλος, συναντήθηκε και με τον Γεωργιανό ομόλογό του Ιρακλί Γκαριμπασβίλι.