Προαναγγελία διαγγέλματος της Μέρκελ, αν...

ThePressProject

Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις και στο επικοινωνιακό πεδίο, για κλείδωμα συμφωνίας σύντομα, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν φωνές στην κυβέρνηση, που τάσσονται υπέρ της άποψης να μην συρθεί η Αθήνα σε «ναι», υπό συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας. Μεταξύ άλλων, δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο κάνουν λόγο ακόμα και για διάγγελμα της Άνγκελα Μέρκελ, αν και εφόσον υπάρξει λύση. Στο προσκήνιο και πάλι, και ο κίνδυνος γεωπολιτικής αστάθειας.

Αναλυτικά, πληροφορίες στον διεθνή Τύπο φέρουν την Α. Μέρκελ έτοιμη ακόμα και για διάγγελμα, εφόσον υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, επικαλούμενοι την ανάγκη να κάμψει την αντίσταση γερμανών βουλευτών.

Μέρκελ και Ολάντ είχαν τονίσει ότι «ο χρόνος τελειώνει». Την ίδια ώρα, τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στόχος των επαφών με τον Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα είναι να τεθούν οι βάσεις για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Επιφυλακτική ωστόσο είναι η υποδοχή της πρότασης Βαρουφάκη για τον ESM.

Πληροφορίες του Bloomberg θέλουν τη Μέρκελ να προχωρά σε διάγγελμα εφόσον υπάρξει συμφωνία. 

Ο κίνδυνος γεωπολιτικής αστάθειας

Το πρακτορείο επικαλείται στελέχη στο Βερολίνο και εντάσσει το φερόμενο διάγγελμα στις προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης να κατευνάσει τις αντιστάσεις των συμπολιτευόμενων βουλευτών. Η καγκελάριος, αναφέρεται, θα υπογραμμίσει τον κίνδυνο γεωπολιτικής αστάθειας σε περίπτωση Grexit.

Την ίδια ώρα, ο γερμανικός Τύπος στέκεται στις αναφορές Μέρκελ και Ολάντ πως απαιτείται σύντομα συμφωνία για την Ελλάδα. «Η Μέρκελ και ο Ολάντ επιθυμούν λύση για την Ελλάδα μέχρι τα τέλη Μαΐου», είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Die Welt,  χαρακτηριστικός του κλίματος.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να έχουμε λύση στο τραπέζι ως τα τέλη Μαΐου», δήλωσε ο Ολάντ. «Πρέπει να επιταχύνουμε τα πράγματα, διότι το τέλος Μαΐου πλησιάζει γρήγορα», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη συνάντηση με την Μέρκελ την Τρίτη.

Η γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημειωθούν «σημαντικές πρόοδοι» ήδη κατά τη συνάντηση του Brussels Group.

Τίθενται οι βάσεις

Όπως επισημαίνουν ευρωπαίοι διπλωμάτες, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στη Ρίγα την Πέμπτη και την Παρασκευή θα μπορούσαν να τεθούν οι βάσεις για συμφωνία με την Ελλάδα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε για πρώτη φορά ουσιαστική λίστα με μεταρρυθμίσεις.

Πάντως, τόσο η Frankfurter Allgemeine, ο ιστότοπος Focus Online, αλλά και η Welt, σημειώνουν ότι οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να αποπληρωθεί μέρος του χρέους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιώντας πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Παράλληλα, η Deutsche Wirtschafts Nachrichten σημειώνει ότι η Μέρκελ έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις στους διαφωνούντες εντός του κόμματός της να αποδεχτούν νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας. Η γερμανίδα καγκελάριος υπογραμμίζει, όπως και οι ΗΠΑ, τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας ως χώρας μέλος του ΝΑΤΟ.