Μέχρι εδώ ήτανε

του Άρη Δαβαράκη

Ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του Economist έδωσε, νομίζω, ένα σαφές στίγμα. Διαπραγματευόμαστε, κάνουμε πίσω, έχουμε ήδη οπισθοχωρήσει σε βασικές μας θέσεις, όμως μέχρι εδώ ήτανε. Δεν μπορούμε να γίνουμε ούτε ΓΑΠ ούτε Σαμαροβενιζέλοι. Και ο Γιάνης Βαρουφάκης με τις αναφορές του στο Κούγκι, έθεσε ένα ερώτημα ουσιώδες: "Δηλαδή, ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι;. Είναι κακή αυτή η αφήγηση αυταπάρνησης για την πατρίδα μας;"

Τολμάμε να το απαντήσουμε αυτό; Εδώ είναι τα ζόρια. Ποιους μνημονεύουμε σήμερα και τους θεωρούμε «ωραίους σαν Έλληνες» ; Εκείνους που τα κάνανε πλακάκια με τους Γερμανούς και θεωρούσαν παραλογισμό να αντισταθείς σε μια παντοδύναμη πολεμική μηχανή, ή τους άλλους, αυτούς που πολεμήσανε τα κατοχικά στρατεύματα και αγωνιστήκανε για την αντίσταση; Η καλή κοινωνία βέβαια και τότε, όπως και τώρα, βολευότανε με τους Γερμανούς εδώ, δεν τραβούσε και μεγάλα ζόρια. Και όχι μόνο εδώ – και την Γαλλία. Ποιος έγραψε ιστορία; Ο Φιλίπ Πεταίν που διορίστηκε επικεφαλής της κατοχικής κυβέρνησης με έδρα το Βισύ, και συνεργάστηκε με τους Γερμανούς σε όλη τη διάρκεια της κατοχής, η ο στρατάρχης Ντε Γκώλ που χάρισε στην  Γαλλία μιαν ένδοξη και against all odds νίκη που επιβραβεύτηκε και όταν κλήθηκε στην Γιάλτα από τους τρείς νικητές του πολέμου, Τσώρτσιλ, Ρούζβελτ, Στάλιν και από την καταγραφή του ονόματός του με χρυσά γράμματα στην μεταπολεμική ιστορία και την επανεκκίνηση της Γαλλίας;

Κακά τα ψέματα – και τα δικά σου δικά μου και τα δικά μου δικά μου δεν γίνεται. Αυτή η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής και θετικής διάθεσης για συνεργασία και «αμοιβαία επωφελή λύση» σε βαθμό να έχει πια πρόβλημα με τα κόμματα που την στηρίζουν –τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους ΑΝΕΛ. Με όλους τους τρόπους έχει δείξει ότι θέλει να «τα βρούμε», ότι θέλει να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ, ότι θεωρεί την Ευρώπη σπίτι της, οικογένειά της, ότι υπάρχει στο DNA της. Η άλλη πλευρά όμως όσο βλέπει ότι κάνουμε ένα βήμα πίσω, βγάζει απ’ το συρτάρι και άλλες απαιτήσεις, και άλλα παράλογα αιτήματα. Τις τελευταίες λίγες εβδομάδες έχει αρχίσει να γίνεται φανερό πως θέλει οπωσδήποτε να εξωθήσει την νέα Ελληνική κυβέρνηση σε ένα πλήρες αδιέξοδο, νομίζοντας πως έτσι η Ελλάδα (με τους Πεταίν της) θα αναγκαστεί να κάνει πίσω, να φτωχοποιήσει ακόμα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, να δεχθεί την από κάθε άποψη υποτίμησή της – για να πάρει την δόση της και να εξασφαλίσει άλλον έναν μήνα, ένα 15νθήμερο στην ευρωζώνη και αυτό το ρημάδι το Ευρώ που έγινε πιά ύψιστη  αξία και «ιδανικό» για χάρη του οποίου όλα και όλοι πρέπει να θυσιαστούν – και να πεθάνουν και να αυτοκτονήσουν και να τρελαθούν.

Ο Στέλιος Κούλογλου, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στο κείμενό του που αναδημοσιεύουμε και εμείς σήμερα, σχολιάζοντας το «Ποτάμι» αναρωτιέται σε άρθρο του στο tvxs.gr: «Εκτός πια και αν τραυλίζουμε ακόμη και όταν χρειάζεται να υπερασπίσουμε την ιστορία και τα δίκαια μας. Παράλυτοι από τον φόβο, εκλιπαρώντας τον Αγά Σόιμπλε να μας λυπηθεί. Ή να μας σφάξει για να αγιάσουμε.» Και ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή στο συνέδριο του Economist, ξεκαθαρίζει ότι είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε άμεσα υπό τις εξής προϋποθέσεις:  

-χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον για τα δύο πρώτα χρόνια,
-να μην έχουμε υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις,
-αναδιάρθρωση του χρέους
-ένα ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων

Και, συγχρόνως, «κατέστησε σαφές ότι οι προτεινόμενες από τους θεσμούς αλλαγές, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.»

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά πως τελικά ΔΕΝ τα βρίσκουμε – άρα βρισκόμαστε ήδη μπροστά σε μια νέα κατάσταση που δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθεί και είμαστε έτοιμοι για την ρήξη –που ποτέ μας δεν θελήσαμε.

Ένα είναι το σίγουρο. Κάναμε πίσω σε βαθμό παρεξηγήσιμο. Δεν έχει άλλο «πίσω».

Μέχρι εδώ ήτανε.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

 • 1 Ο/Η Αλέξανδρος Raskolnick έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Κάναμε πίσω σε βαθμό παρεξηγήσιμο και στο εσωτερικό μέτωπο, όμως, φίλε μου... Αυτή η κυβέρνηση με έχει κουράσει απελπιστικά με τις γενικότητες και την προφανή έλλειψη στόχων. Η αρχική αμφιθυμία, κάθε μέρα τείνει όλο και περισσότερο προς τον απόλυτο εκνευρισμό!

  H κυβέρνηση έχει, όντως, πολλά ελαφρυντικά, αφού το κλίμα είναι εχθρικό σε όλα τα μέτωπα, αλλά εκείνη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που χαρίζει πρόστιμα στους συστηματικούς φοροφυγάδες και στους σεσημασμένους φοροκλέφτες, είναι μεγάλο αγκάθι! Όχι μόνο δεν καταπίνεται, αλλά ακυρώνει και τη σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού, στην ουσία της... Δυστυχώς... (στα έλεγα τις προάλλες -κι ας μην ήθελα να το πιστέψω, δυστυχώς όμως, έτσι έχουν τα πράγματα... Έτσι και χειρότερα... http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.dika-sas&id=7767 )

 • 2 Ο/Η Αρης Δαβαράκης έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Οχι φίλε μου Raskolnick, μια νομοθετική πράξη που χάρισε πρόστιμα σε κάποιους (αν έχει συμβεί που δεν το ξέρω, εμπιστεύομαι όμως απολύτως την κρίση και την ενημέρωσή σου), δεν ακυρώνει μια τιτάνια προσπάθεια να σταθεί στα πόδια της μια κυβέρνηση (δεν λέω πια "αριστερή") - μια κυβέρνηση που θεωρεί τον εαυτό της κυβέρνηση και όχι υπάλληλο-εκπρόσωπο των κεντρικών της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Νομίζω οτι τις τελευταίες μέρες, μετά το Eurogroup της Δευτέρας, πήραμε το μήνυμα οτι έχουν σκοπό να μας σουβλίσουν σαν τον Αθανάσιο Διάκο -μέχρι να απαλλαγούν απο αυτήν την κυβέρνηση που τολμάει να έχει άποψη, κουτσή-στραβή αλλά διαφορετική απο την δική τους άποψη. Περνάμε πια σε αχαρτογράφητα νερά και μονοπάτια. Αλλά έχω γράψει κάποτε ενα στιχάκι (που ποτέ δεν "δίπλωσε") που λέει "Αν δεν ξεκινήσεις δεν πάς πουθενά". Ας ξεκουνηθούμε λοιπόν απο τους καναπέδες μας να δούμε τι θα κάνουμε με αυτήν την, χωρίς στηρίγματα πια, Ελλάδα. Μετά το πρώτο κιόλας βήμα θα έχει ήδη ξεκινήσει το καινούργιο ταξίδι - σε μια εποχή που έτσι ή αλλοιώς ΟΛΑ αλλάζουν. Αρα και εμείς. Αναγκαστικά οφείλουμε να ααλλάξουμε.

 • 3 Ο/Η Think_Tank έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Η σύνδεση μιας οικονομικής κατάστασης με τη Γερμανική κατοχή είναι αν όχι γελεία τουλάχιστον αποπροσανατολιστική.

 • 4 Ο/Η Μιχαλης Ψαλτακος έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Ποτέ ο Τσιπρας δεν ονοματισε την κυβερνηση του σαν κυβερνηση της Αριστερας αφου ηταν συγκυβερνηση Συριζα -Ανελ και θα ηταν τουλαχιστον απαξιωτικο προς τους συγκυβερνωντες κατι τετοιο. Κοινωνικης σωτηριας την ειπε και την λεει , οπως αλλωστε και στη πραξη ειναι. Η συνεχης χρηση του ορου " κυβερνηση της Αριστερας" δημιουργει αλλες προσμονες ξεχνωντας οτι αυτη η κυβερνηση εξαρτα την υπαρξη της στην κοινοβουλευτικη στηριξη των Ανελ. Και λεγοντας προσμονες , δεν αναφερομαι τοσο στο ζητημα των διαπραγματευσεων οσο στο εσωτερικο μετωπο.

 • 5 Ο/Η Βοστινιώτης Παναγιώτης έγραψε: (πριν 3 έτη)

  κ. Δαβαράκη ! Πολύ καλό αυτό που γράφετε ότι : "Αν δεν ξεκινήσεις δεν πάς πουθενά". Υπάρχει όμως κάτι καλύτερο : Προτού ξεκινήσεις πρέπει να ξέρεις που πάς ! Αυτό διδάσκεται και στην στρατιωτική επιστήμη ! Να έχεις και κάποιο χάρτη ..
  Και για να μη τουφεκάνε στον αέρα : Ποιά πρέπει να είναι τα πρώτα μας βήματα?
  Ας το ξαναγράψω : Αύριο το πρωί, πηγαίνει ο υπουργός, ο κ. Βαρουφάκης, σε έναν αυτοαπασχολούμενο (μανάβη, καφετζή κλπ), όχι σε όλους, και του κάνει την εξής πρόταση: -Χάσεις κερδίσεις, θέλεις αυτήν την χρονιά να πληρώσεις μόνο ένα ποσό, ένα “φορολογικό εφ' άπαξ” ας πούμε, των 500 ευρώ, αλλά από εκεί και πέρα όσα θα βγάλεις να είναι δικά σου; Και συμπληρώνει: -Κανένας Θεός δεν θα έχει δικαίωμα να σου τα πειράξει. Αν ο δικός μας συμφωνήσει δεν μένει παρά να υπογράψει μια σύμβαση με το κράτος, ότι αυτή τη χρονιά θα προκαταβάλει τα 500 ευρώ και καθάρισε! Αν δεν συμφωνεί, παραμένει στο ισχύον φορολογικό. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Όταν όμως ξέρει ότι όσα βγάλει παραπάνω θα είναι δικά του, σίγουρα θα δεχτεί. Είναι τόσο απλό. Τι καταφέραμε με αυτό το Νέο Φορολογικό Σύστημα (ΝΕ.ΦΟ.ΣΥ); 1. Δίνουμε στον αυτοαπασχολούμενο τη δυνατότητα να διαλέξει ανάμεσα σε δύο φορολογικά! Αυτό είναι η αποθέωση της Δημοκρατίας. Ισχύει δηλαδή αυτό που λέμε για την πιο δίκαιη μοιρασιά. Ο ένας κόβει και ο άλλος διαλέγει. Στην περίπτωσή μας, το κράτος ορίζει το 500άρικο, ο δε επιχειρηματίας διαλέγει αν συμφωνεί ή όχι. 2. Επιτυγχάνουμε το διαχωρισμό κράτους και Επιχείρησης. Το κράτος στη συγκεκριμένη επιχείρηση, παύει να είναι συμμέτοχος, συνέταιρος και μάλιστα μόνο στα κέρδη. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι ανήθικο, είναι οικονομικός φασισμός.(συνεχίζεται)

 • 6 Ο/Η Βοστινιώτης Παναγιώτης έγραψε: (πριν 3 έτη)

  (συνέχεια από το προηγούμενο) .
  3. Δίνουμε την ευχέρεια, κίνητρο στον αυτοαπασχολούμενο να δουλέψει όσες ώρες και μέρες παραπάνω θέλει, γιατί τώρα θα ξέρει ότι κανένας ούτε το κράτος ούτε ο ίδιος ο Θεός δε θα μπορεί να βάλει χέρι στα παραπάνω κέρδη του, σύμφωνα με την αρχική σύμβαση μεταξύ αυτού και του Κράτους. Η ανάπτυξη που όλοι περιμένουμε θα προέλθει μόνο από την κατανάλωση περισσότερης ανθρώπινης ενέργειας. 4. Το κράτος θα εξαναγκαστεί να εφαρμόσει σταδιακά ένα κεντρικό σχεδιασμό στην Οικονομία, για να ξέρει και ο αυτοαπασχολούμενος, πόσοι και ποιοί ανταγωνιστές υπάρχουν στον κλάδο αυτό και σε μια συγκεκριμένη περιοχή. 5. Λύνεται επιτέλους μια μεγάλη αντίφαση της Οικονομίας, αντίφαση που οδήγησε όλα τα κράτη να είναι σήμερα χρεωμένα. Ας δούμε γιατί. Από την μια το κράτος προκαταβάλει προς τον επιχειρηματία όλες του τις υπηρεσίες (το στρατό, την αστυνομία, τους δικαστές, που θα προστατέψουν την ιδιοκτησία του κλπ. κλπ), που στο κράτος στοιχίζουν πανάκριβα, και από την άλλη ο επιχειρηματίας μας θα ανταποδώσει σαν αντάλλαγμα, με την μορφή του φόρου, την υποχρέωσή του προς το κράτος, μόνο στην περίπτωση που θα έχει κέρδη. Μόνο, λέμε ακόμη μια φορά, αν θα έχει κέρδη. Πόσες εκατομμύρια φορές έχει παιχτεί αυτή η σκηνή σε αργή κίνηση, και ακόμη οι ειδικοί, οι οικονομολόγοι (για να αναφερθώ μόνο σ' αυτούς) να το καταλάβουν; Αυτό το ασήμαντο “αν” φταίει για όλα! Με το ΝΕ.ΦΟ.ΣΥ, στην συγκεκριμένη περίπτωση με τον αυτοαπασχολούμενό μας, αυτό το “αν” δεν υπάρχει. Το κράτος θα εισπράξει αμέσως, και προκαταβολικά, το 500άρικο, το ανταποδοτικό του, χάσει/κερδίσει ο αυτοαπασχολούμενος. Ας κάνει το υπουργείο έναν υπολογισμό να δει πόσα θα εισπράξει αμέσως-αμέσως. Είναι τόσο απλό..

 • 7 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Απλά συνειδητοποίησαν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και έβαλαν τον μικρό, τον τρελλό να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά , έπρεπε να είχε γίνει δημοψήφισμα από το 2011, έτσι θα έδειχνε το ανάστημα του ως ηγέτης ο κ Παπανδρέου και όχι να ζητάει τα ρέστα κατ'οπιν εορτής από τον Σαρκοζύ. Οι ευρωπάιοι ξέρουν να υποστηρίζουν πολύ καλά τα συμφέροντα τους και τα συμφέροντα των χωρών τους . Οι Ελληνες πολιτικοί - ηγέτες τί κάνουν;

 • 8 Ο/Η ΞΕΝΟΦΩΝ ΙΣΑΡΗΣ έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Νομίζω ότι ζούμε σε εναν μόνο φαινομενικά πολιτισμένο κόσμο επειδή ειναι απλα τεχνολογικά πολυ dazling, όπου ομως αυτό που ισχύει είναι απολύτως ο νόμος της ζούγκας. Οι ευγενείς στο Γιουρογκρουπ είναι αποβράσματα και καθάρματα της τελευταίας ηθικης υποστάθμης, πληρωμένοι απο τράπεζες που παριστάνουν ότι δουλευουν για την παγκόσμια οικονομία και ανάπτυξη. Οι τραπεζες μπορεί να ήταν ετσι στο Φαρ Ουεστ, να προφύλασσαν δηλαδή το κεφάλαιο α πο τους κακούς ωστε να χρησιμεύσει για κοινωφελή έργα και χρήσιμη ανάπτυξη. Όμως σήμερα όπως κάθε επιχείρηση εργάζονται φροντίζοντας καλύτερα τα συμφέροντα των καλυτερων πελατών τους. Κι αυτοί είναι έμποροι όπλων, ναρκωτικών, οργάνων, η πορνεία και το τραφικινγκ κάθε είδους με όλους τους απαραίτητους παρατρεχάμενους για να τους εξυπηρετούν ώστε όλοι αυτοί να δρούν ανενόχλητοι. Ολα τα αλλα ειναι μια πληρωμένη - παλι απο τις τράπεζες - μια ατέλειωτη λαιφσταιλ χολυγουντιανή παράσταση για ευνόητους λογους.

  Αν ο Τσίπρας δεν είναι μέρος της παράστασης και αντιτίθεται σ'αυτό μπράβο του, τιμή του και δεν είναι μάταιο κι ας έχει γιγαντώσει τόσο ο παρασιτισμός και το ψέμα. Ομως επειδή δεν είμαστε ακόμη πολιτισμένοι παγκοσμίως νομιζω ότι -αν υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα να τα καταφέρει και εμείς όλοι μαζί του- θα τα καταφέρει μόνο μαζί με τους BRICS.

 • 9 Ο/Η elrich έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Μερικές ερωτήσεις... σε τι ακριβώς υποχωρήσαμε και πόσο? Ποιες ήταν οι δικές μας αναπτυξιακού τύπου μεταρρυθμίσεις που προτείναμε? Απ'ότι ξέρω από την αρχή φορολογικά μέτρα προτείναμε. Τι ακριβώς ζητάμε και διαπραγματευόμαστε? Την διαγραφή του χρέους με ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων? Γιατί δεν συντάσουμε εμείς αυτό το πρόγραμμα?

 • 10 Ο/Η Stella έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Αρη πώς θα σου φαινόταν να σου έλεγα ότι από την αρχή πήγαινε για το κούγκι η υπόθεση;
  Οτι όλα αυτά περί προτάσεων είναι παραμύθια. Οτι 4 μήνες το σχέδιο είναι η ασφυξία με ένα στόχο: το κούρεμα θένε δε θένε. Μόνο που μανιτάρια χτεσινής βροχής δεν ξέρανε ότι αλλο η θεωρία άλλο η πολιτική - καμμία σχέση το να με τ'αλλο και πληρώσαμε ακριβά το φροντιστήριο του Βαρουφάκη τελικά.
  Τελευταία στιγμή ο Αλέξης τωρα στέλνει τον Δραγασάκη να μαζέψει τα ασυμμάζευτα;
  Η θεωρία των "παιγνίων" έλεγε ότι θα πάμε μέχρι τέρμα (όπως πολλοί υποστηρίζουν ΡΗΞΗ δηλαδή) και στο τέλος θα υποχωρήσουν οι Ευρωκράτες από φόβο επίθεσης καιροσκόπων στο νόμισμα.
  Μόνο που λογάριασαν χωρίς το ξενοδόχο.....Πώς θα σου φαινόταν αν σου έλεγα ότι παγκόσμια πλέον έχει γίνει συμφωνία ότι αυτό δεν θα ενοχλεί και πολύ τις αγορές (για δες αυτό - http://www.cnbc.com/id/102551722) και το έναυσμα έδωσε αυτή ακριβώς η πολιτική κόντρας του Βαρουφάκη και ψέματος ότι δήθεν δεν μιλάμε με τη τρόικα πλέον. Είδανε ότι δεν πάει πιά.Και πληρώνεις εσύ και εγώ 2 δις 70 άτομα στις Βρυξέλλες που "διαπραγματεύονται" καθυστέρηση.
  Δεν ξέρω αν έχει γίνει κατανοητό αλλά όλη αυτή η ιστορία με τα Μνημόνια δεν σημαίνε φυσικά οτι θα πληρώνουμε δοσεις, αλλά ότι θα μας βάλει πλάτη η τρόικα να δανειζόμαστε από τις αγορές όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κυπρος και η Ισπανία. Με μαγκιές και κούγκια δεν σου βάζει πλάτη κανείς.
  Το Ατύχημα θα μετρήσει τους κραδασμούς σύντομα. Και μετά δεν θα έρθει συμφωνία αλλά έξοδος από το Ευρώ. Αυτό δεν ήθελε και ο Βαρουφάκης από την αρχή; Και η αριστερή πτέρυγα; Συνειδητά και απόλυτα συνειδητά πάνε προς την έξοδο. Τουλάχιστον να μη τρέφεις αυταπάτες όπως εγώ που εκθείαζα τον Βαρουφάκη και τη πολιτική του. Από το League παν/μιο που θα μας βλέπει πτωχευμένους, φτωχούς και ανύμπορους σε 1 χρόνο από τώρα - αυτός δεν θα έχει πρόβλημα. Δεν είπε ότι "δεν μπορώ να σας πω ότι θα είμαστε κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2016"; Οπότε μη παραμυθιάζεστε...Ξέρει τι κάνει και πού πάει. Εμείς δεν ξέραμε. Οχι πιά...

 • 11 Ο/Η Αρης Δαβαράκης έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Τι να σου πω Στέλλα μου, όπως καταλαβαίνεις ελπίζω να μην έχεις δίκιο -αν και κατα βάθος το βλέπουμε όλοι οτι καταφέραμε να παγιδευτούμε με τις υπερβολές μας. Το βράδυ θα ανεβάσω το σχόλιό σου στην πρώτη μας σελίδα στα κεντρικά μας θέματα -χωρίς το επίθετό σου (εκτός αν δεν σε ενοχλεί να είναι επώνυμο οπότε μου το λές στο inbox ἠ εδω). Πρέπει να διαβαστεί διότι περιέχει πολλές και σοβαρές πληροφορίες. Τα λέμε σύντομα.

 • 12 Ο/Η ΞΕΝΟΦΩΝ ΙΣΑΡΗΣ έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Τα πράγματα είναι απλά. Μόλις οι σφυγμομετρήσεις στα κοινωνικά δίκτυα - που όλα παρακολουθούνται αννηλεώς- δείξουν ότι ο κόσμος θα θεωρήσει "ΝΊΚΗ" του Τσιπρα απλά να παγιωθούν οι ληστείες των προηγουμένω 5 ετών σε μισθους και συτντάξεις θα επέλθει... συμφωνία. Τα έχουν συμφωνήσει όλα πριν καν παμε για εκλογές τότε με τον ΠτΔ. Δεν μπορούσαν να βγάλουνε τον Παυλοπουλο τότε χειροκροτοντας τον όλοι μαζί;

loading..