Απολογισμός Τσίπρα στο Economist: Οι 4 όροι της κυβέρνησης στους δανειστές - Δεν κινδυνεύουν μισθοί και συντάξεις

HuffPost Greece

«Στην Ευρώπη πάμε καλά». Με αυτό το σχόλιο ξεκίνησε την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Final Four.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως είπε «νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε μέσα σε ένα πρωτοφανώς δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, πορευόμαστε σε ναρκοθετημένο έδαφος, που προετοίμασε η απελθούσα κυβέρνηση». Μετριοπάθεια και όχι πλεονασμός αν πούμε ότι παραλάβαμε καμένη γη, είπε ο πρωθυπουργός. «Παραλάβαμε μια χώρα με διαπιστωμένη την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων ένα μήνα μετά τις εκλογές».

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για τους μισθούς και τις συντάξεις, αναγνώρισε ότι πρέπει να κλείσει σύντομα η συμφωνία, ωστόσο συνέστησε σε όσους έχουν στο μυαλό τους ότι θα ξεθωριάσουν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, να το ξεχάσουν.

Μιλώντας για το Μνημόνιο, τόνισε δεν ήταν απλώς ένα οικονομικό λάθος. Ήταν η συνειδητή επιλογή να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της μισθωτής εργασίας, των συνταξιούχων και της μεσαία τάξης. Ήταν η προσπάθεια, πρόσθεσε, να υπερβεί η χώρα το αδιέξοδο μέσω μιας πρωτοφανούς εκκαθάρισης δικαιωμάτων. «Η πολιτική του μνημονίου ήταν σίγουρο ότι θα οδηγούσε σε ύφεση. Οι εμπνευστές του Μνημονίου ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν», είπε ο πρωθυπουργός.

Μήνυμα στους δανειστές

Μιλώντας για την διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η διαρκής απαίτηση για μνημονιακά μέτρα δεν βοηθούν την εξελισσόμενη διαπραγματευτική διαδικασία. Παλεύουμε για μια έντιμη συμφωνία, είπε, θέτοντας τις εξής προϋποθέσεις:

-χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον για τα δύο πρώτα χρόνια,
-να μην έχουμε υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις,
-αναδιάρθρωση του χρέους
-ένα ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων

Όπως είπε, έχει βρεθεί κοινό έδαφος σε μια σειρά από ζητήματα, όπως οι δημοσιονομικοί στόχοι, ο ΦΠΑ, αλλά και κάποιες θεσμικές αλλαγές. Την ίδια στιγμή όμως μένουν ανοικτά θέματα. Όπως η αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό. Ο πρωθυπουργός ωστόσο κατέστησε σαφές ότι οι προτεινόμενες από τους θεσμούς αλλαγές, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.