"Δεν θα πέσουμε αμαχητί", λέει ο Βαρουφάκης και παραπέμπει στο Κούγκι

avgi.gr

"Δεν πρόκειται να πέσουμε αμαχητί" τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας σήμερα στο ERTOpen για τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους.

Σχετικά με το εάν πρέπει να υπάρξει "Κούγκι", ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι "εγώ δεν ντρέπομαι για το Κούγκι" και διερωτήθηκε "δηλαδή, ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι;. Είναι κακό το δείγμα αυταπάρνησης;"

Αναφορικά με τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης επισήμανε ότι δεν έχει πατηθεί καμία κόκκινη γραμμή, σημειώνοντας ότι στις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά διερωτάται "αν εγώ πατήσω την κόκκινη γραμμή, εσείς θα πατήσετε τη δικιά σας;" Σημείωσε δε ότι "στη διαπραγμάτευση δεν πας για τη ρήξη. Διαπραγμάτευση σημαίνει συμβιβασμός. Δεν έχουμε τα όπλα για να επιβάλουμε τις θέσεις μας. Αλλά δεν πρόκειται να πέσουμε αμαχητί".

"Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για μία συμφωνία, όταν θα διαμορφωθεί αυτή, τότε θα πάμε στα όργανα και θα πούμε "συμφωνούμε;" Αν όχι, τότε δεν υπάρχει συμφωνία. Αν ναι, τότε είναι συλλογική ευθύνη", συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε ότι "εκλογές δεν θα γίνουν", ενώ για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σχολίασε ότι "δεν είναι καθόλου κακό να σκεφτόμαστε τη δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος", καθώς αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό για πολύ μεγάλα ζητήματα να αποφαίνεται για το μέλλον του.

Τέλος, ερωτώμενος για την κριτική που του ασκείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών είπε: "μου αρέσει η έντονη αντιπαράθεση. Ο κόσμος μας βλέπει ενωμένους με τις διαφωνίες μας. Ως διαπραγματευτής θέλω ένα κόμμα που να με ελέγχει και να με εγκαλεί. Αυτό είναι απαραίτητο σε μία διαπραγμάτευση γιατί οι ανθρώπινες αντοχές δοκιμάζονται".