ΔΝΤ: Ισχυρότερη από ποτέ η δέσμευση συνεργασίας με ΕΚΤ

kathimerini.gr

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Κατά την επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την Πέμπτη, η επικεφαλής του τελευταίου Κριστίν Λαγκάρντ έπλεξε το εγκώμιο του Ιταλού τραπεζίτη. Αποκαλώντας τον «μαέστρο», τόνισε ότι η δέσμευση του ΔΝΤ να συνεργασθεί με τις κεντρικές τράπεζες «είναι ισχυρότερη από ποτέ».

Όπως εκτίμησε η κυρία Λαγκάρντ, οι κεντρικές τράπεζες ανέλαβαν το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ ιδιαίτερα εξήρε τον ρόλο της ΕΚΤ: «Η δουλειά σου είναι η πιο δύσκολη, επειδή είναι αυτή με τη μεγαλύτερη επιρροή», του είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ο κ. Ντράγκι συνδυάζει αποτελεσματικά «την ισχύ του λόγου με τη δύναμη του πορτοφολιού».

Οι δύο τους δεν άγγιξαν το θέμα της Ελλάδας κατά τη δημόσια συζήτηση που είχαν μετά τη διάλεξη του κεντρικού τραπεζίτη, που γίνεται κάθε χρόνο προς τιμή του πρώην γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Μισέλ Καμντεσί. Όπως ωστόσο εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, το θέμα αναμενόταν να τεθεί στη μεταξύ τους συνάντηση – χωρίς να προβλέπεται κάποια ανακοίνωση για το τι συζητήθηκε.

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθεί μία συνεδρίαση για την Ελλάδα αργότερα απόψε, τονίζοντας ότι είναι άτυπη και όχι κάτι το ιδιαίτερο. Όπως είπε, «είναι μία τακτική ενημέρωση με τα νεότερα για την Ελλάδα στο εκτελεστικό συμβούλιο, γίνεται πολύ συχνά για διάφορες χώρες, και έχει συμβεί τακτικά και για την Ελλάδα». Στο παρελθόν, μέλη του συμβουλίου είχαν ζητήσει ενημέρωση για την Ελλάδα, ωστόσο εκπρόσωπος του Ταμείου αρνήθηκε να τοποθετηθεί αν αυτό συνέβη και αυτή την φορά. Σύμφωνα με άλλη πηγή, τη συνεδρίαση συγκάλεσε η ίδια η κυρία Λαγκάρντ, ώστε να ενημερώσει τα μέλη του συμβουλίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα αποτελέσματα του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, το ΔΝΤ εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, αλλά το βασικό του σενάριο είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, καθώς αυτή είναι η δεδηλωμένη επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως είπε, «εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους εντατικά για να φθάσουμε σε μία συμφωνία το συντομότερο δυνατόν». Από την πλευρά του, ο διεθνής οργανισμός εμμένει στους στόχους του συμφωνημένου προγράμματος, ωστόσο δεν δέχεται τις κατηγορίες ότι δεν επιδεικνύει ευελιξία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις, «εξετάζουμε όλες τις επιλογές». Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «θέλουμε να φτάσουμε στους στόχους του προγράμματος που έχουν συμφωνηθεί». Οσο για το ενδεχόμενο να μην τηρήσουν οι Ευρωπαίοι τις υποσχέσεις τους για νέα χρηματοδότηση και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τόνισε ότι «εξ’ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα πρόσφατα επιβεβαιώθηκε από το Eurogroup».

Ερωτώμενος αν το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο για την αξιοπιστία του προγράμματος που ζήτησε πρόσφατα ο (αποχωρών από το ΔΝΤ) επικεφαλής του τμήματος ερευνών Ολιβιέ Μπλανσάρντ, ο κ. Ράις είπε ότι «ναι, η βιωσιμότητα του χρέους συνιστά μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας του προγράμματος, γι’ αυτό και πραγματοποιούμε την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Θα την επικαιροποιήσουμε στο πλαίσιο της τρέχουσας επιθεώρησης». Ο ίδιος, εξάλλου, είπε ότι δεν έχει νεότερα για την κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα, ενώ σχετικά με την πιθανή συμμετοχή της χώρας στην αναπτυξιακή τράπεζα των μεγάλων αναπτυσσόμενων χωρών, δήλωσε ότι «είναι ζήτημα αποκλειστικά της Ελλάδας και των ελληνικών αρχών».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν θέλησε να επεκταθεί «για προφανείς λόγους» στις προετοιμασίες που κάνει το Ταμείο σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας πάντως ότι η εξέταση διαφόρων σεναρίων είναι μέρος της δουλειάς του. Κληθείς δε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του στελέχους του Ταμείου Γιεργκ Ντεκρεσίν ότι το Ταμείο εργάζεται ήδη σε τέτοιου είδους σχέδια με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι αυτά αφορούν στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια, ώστε να έχουν επαρκή ενέχυρα σε περίπτωση βραχυπρόθεσμων προβλημάτων ρευστότητας των μητρικών τους. Ο ίδιος, πάντως, τόνισε ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπου έχουν θυγατρικές που εποπτεύονται στενά από αυτές τις χώρες».