Φοιτητικές εκλογές με ένταση και τραυματίες

kathimerini.gr

Επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και φοιτητών καταγράφηκαν στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την Τετάρτη. Εκτός από την ένταση στην  Θεσσαλονίκη, εκτεταμένα είναι τα επεισόδια που σημειώθηκαν και στην Αθήνα στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, αλλα και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο της διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, ομάδα 30-40 ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εισήλθαν στο Πανεπιστήμιο, κρατώντας στα χέρια τους ρόπαλα και καδρόνια και προκάλεσαν υλικές ζημιές, ενώ ενεπλάκησαν και σε συμπλοκές με φοιτητές. Υπήρξαν τουλάχιστον τρείς τραυματίες.

Σε διαγνωστικές εξετάσεις υποβάλλονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ δύο νεαροί άνδρες, ηλικίας 21 και 28 ετών, που τραυματίστηκαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν στους χώρους του ΑΠΘ.

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι και οι δύο τραυματίες έφθασαν περπατώντας στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, ενώ φέρουν ο ένας ένα θλαστικό τραύμα και ο άλλος κάποιες κρανιοπροσωπικές κακώσεις. Και στους δύο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και γίνονται περαιτέρω εξετάσεις, προκειμένου οι γιατροί να κρίνουν αν θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Οι τραυματίες δήλωσαν στο ιατρικό προσωπικό ότι τα αντικείμενα με τα οποία χτυπήθηκαν ήταν ένα κράνος και πλακάτ.

Για τα επεισόδια στους χώρους του ΑΠΘ, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδίκων Θεσσαλονίκης, Σύρμω Κακάλη, αφότου ενημερώθηκε σχετικά από τις Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, έδωσε εντολή να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία και να γίνουν συλλήψεις όσων προκάλεσαν τα επεισόδια.

Οι μαρτυρίες φοιτητών από όλες τις φοιτητικές παρατάξεις κάνουν λόγο για εισβολή των κουκουλοφόρων σε διάφορες Σχολές και Τμήματα του ΑΠΘ. Τα μεγαλύτερης έντασης επεισόδια και τραυματισμοί -εκτός από τους δύο τραυματίες που πήγαν στο ΑΧΕΠΑ και σύμφωνα με μαρτυρίες την πτώση μίας κοπέλας που έπεσε και έσπασε κάποια δόντια της- σημειώθηκαν στη Γεωπονική Σχολή και μικρότερης έντασης στο Οικονομικό, στη Φιλοσοφική και το Πολυτεχνείο, όπου υπήρξαν και καταγγελίες για κλοπή φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών από τα τραπεζάκια παράταξης.

Ενταση στη Ναυαρίνου

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ένταση προκλήθηκε στο κτίριο του παλαιού Χημείου, στην οδό Ναυαρίνου, όταν κουκουλοφόροι προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα με καδρόνια και πυροσβεστήρες.

Πανούσης: Ευθύνη της ακαδημαϊκής κοινότητας

Για «ζητήματα για τα οποία πρέπει η ακαδημαϊκή κοινότητα να παίρνει την ευθύνη της διαχείρισης» έκανε λόγο από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

«Αλίμονο αν κάθε φορά που υπάρχουν φοιτητικές ή πρυτανικές εκλογές ή εξετάσεις να καλείται η αστυνομία για να λύσει το θέμα», πρόσθεσε ο κ. Πανούσης, ο οποίος διευκρίνισε ότι μόνο αν τίθεται θέμα κινδύνου ζωής θα μπορούσε να υπάρξει αστυνομική παρέμβαση.

«Να μην έχουμε ένα αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο, ούτε ένα ανεύθυνο πανεπιστήμιο», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.