Η σύντομη δήλωση για την Ελλάδα στο Eurogroup

Της Ελένης Βαρβιτσιώτη

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Σύντομη δήλωση, η οποία καλωσορίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει την ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, εξέδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά το αποψινό Eurogroup.

Στο κείμενο αναγνωρίζεται ότι απαιτείται επιπλέον χρόνος και προσπάθεια ώστε να γεφυρωθούν τα κενά στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Ωστόσο, η συζήτηση για το θέμα της Ελλάδας ήταν σύντομη ενώ το πλαίσιο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης εξακολουθεί να παραμένει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά η σύντομη δήλωση που εκδόθηκε:

«Το Eurogroup σήμερα κατέγραψε την κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί. Παρατηρήσαμε ότι η αναδιοργάνωση και η βελτίωση των διαδικασιών κατέστησε δυνατή την επίσπευση και συνέδραμε σε μία πιο ουσιώδη συνομιλία. Την ίδια ώρα, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια, ώστε να γεφυρωθούν τα κενά στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Επομένως, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επισπεύσουν το έργο τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνω. 

Το Eurogroup επανέλαβε ότι η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Από την στιγμή που οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για την πιθανή αποδέσμευση των εναπομεινουσών δόσεων της τρέχουσας συμφωνίας».

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης δήλωσε πως «αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μια πρόοδος στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συγκριτικά με την προηγούμενη συνάντησή μας. Χρειάζεται κι άλλος χρόνος για να φτάσουμε σε μία ολοκληρωμένη θέση».

Νωρίτερα,  ο κ. Ντάισελμλπουμ επανέλαβε ότι δεν αναμένεται συμφωνία σήμερα και ότι εναπόκειται στους Ελληνες πολιτικούς να αποφασίσουν για την διεξαγωγή ή μη δημοψηφίσματος για τη συμφωνία.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την είσοδό του στην συνεδρίαση. «Εάν η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να διεξάγει δημοψήφισμα, τότε πρέπει να το κάνει.Θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο μέτρο για τον ελληνικό λαό, έτσι ώστε να αποφασίσει κατά πόσον είναι έτοιμος να αποδεχθεί ότι είναι αναγκαίο να συμβεί», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.