Ντέιβιντ Κάμερον

Εξιτ πολ που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, αφού έκλεισαν οι κάλπες (στις 00:00), δείχνει ότι οι Συντηρητικοί οδεύουν στο να κερδίσουν τις περισσότερες έδρες στη Βουλή, απέχουν ωστόσο λίγο από το να καταλάβουν την πλειοψηφία (650).

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση εξόδου από την κάλπη, το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον οδεύει στο να καταλάβει 316 έδρες και οι Εργατικοί 239.

Τρίτο αναμένεται να αναδειχθεί το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα με 58 έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να κερδίσουν 10 έδρες, ενώ το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) αναμένεται να καταλάβει 2 έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με το έξιτ πολ που μετέδωσαν μεγάλα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Το σύνολο των 326 εδρών των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, οι οποίοι κυβερνούν μαζί από το 2010, αφήνει να εννοηθεί ότι ο Κάμερον θα μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία.

Νίκολα Στέρτζον: Είμαι επιφυλακτική

Ο Μάικλ Γκόουβ, στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε ότι εάν αυτό το έξιτ πολ επιβεβαιωθεί, το κόμμα του έχει καταγάγει μια καθαρή νίκη.

«Εάν είναι σωστό, τότε σημαίνει ότι οι Συντηρητικοί κέρδισαν καθαρά αυτές τις εκλογές, και οι Εργατικοί ηττήθηκαν καθαρά», είπε ο Γκόουβ μιλώντας στη δημόσια βρετανική τηλεόραση, το δίκτυο BBC.

Η επικεφαλής του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι η δημοσκόπηση πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη επιφύλαξη.

«Θα αντιμετώπιζα αυτό το έξιτ πολ με τεράστια επιφύλαξη», έγραψε η Στέρτζον στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Ελπίζω ότι θα έχουμε ένα καλό βράδυ αλλά νομίζω πως οι 58 έδρες είναι κάτι απίθανο!», πρόσθεσε η ίδια.