Ο Επιτάφιος του Γιάννη Πανούση

του Μάκη Μαλαφέκα

Ήταν πράγματι ρηξικέλευθες οι προτάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη στην τελευταία του πολύωρη τηλεοπτική συνέντευξη, οφείλει αυτό να του αναγνωριστεί.

Πρότεινε ευθαρσώς, από του χρόνου, την Μεγάλη Παρασκευή, σε περιοχές όπου οι κάτοικοι είναι πλειοψηφικά πολύ μπροστά φιλελεύθεροι, εντός του περιφερόμενου Επιταφίου να κείται η σορός του Γιάννη Πανούση. Η γενειάδα είναι ήδη κάπως χριστιανική, η εμπριμέ ή ριγέ ακαδημαϊκή γραβάτα θα είναι ο νεωτερισμός, σχολίασε ο ηγέτης του Ποταμιού προκαλώντας έκπληξη ακόμη και στους στενούς του συνεργάτες που βρίσκονταν στο στούντιο. Επίσης, σε γειτονιές υποβαθμισμένες – υπάρχουν ακόμη δυο-τρεις τέτοιες – όπου, εκτός από τους υπανθρώπους που αφήνουν καφάσια σε θέσεις παρκαρίσματος τυχαίνει να διαβιούν και συγγενείς ανθρώπων που έχουν προβλήματα με τον νόμο, που ίσως και να έχουν κάνει φυλακή ή και να βρίσκονται στη φυλακή ζώντας καθημερινά το ανείπωτο δράμα μιας αγωνιώδους απουσίας, ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε αντί να πυρπολούμε τον Ιούδα, που είναι εν πάση περιπτώσει και «έκφραση αντισημιτισμού», να καίμε ένα ομοίωμα του Γιάννη Πανούση – ή ακόμη και τον ίδιο, εφόσον, και κατά τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, είναι απόλυτα προβλέψιμη (προσοχή: όχι επιθυμητή, μα επιστημονικά προβλέψιμη) η προσεχής εξιλεωτική του αποδήμηση.

Στο τέλος της συνέντευξης ο κύριος Θεοδωράκης χαμογέλασε και είπε ότι «κάνει πλάκα», κι ότι αυτός λέει τέτοια πράγματα ακριβώς για να αποφευχθούν, και όχι για να πραγματωθούν. Μια αποτρεπτική μέθοδος μέσω της δημόσιας αφήγησης. Ωραίες, καινούριες φάσεις.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

  • 1 Ο/Η ΞΕΝΟΦΩΝ ΙΣΑΡΗΣ έγραψε: (πριν 3 έτη)

    Είναι τόσο ευχάριστο τέτοια άρθρα να έχουν μονον 6 λαικ σε 3 μέρες. Κάτι αλλάζει. Βεβαια παρόλαυτά το πορταλ μας το προτείνει -σε μια προφανή προσπάθεια να μας το επιβάλει παρά την αποδεδειγμένα ανύπαρκτη δημοφιλία του- σαν ένα απο τα 5 καλυτερα της εβδομάδας που πέρασε. Ειπαμε κάτι αλλάζει όχι ότι όλα άλλαξαν. Αφού όμως κάτι αλλάζει δεν αποκλείεται σιγά σιγά να αλλάξει και το πορταλ. Καλή σας μέρα.

  • 2 Ο/Η Α.Π. έγραψε: (πριν 3 έτη)

    Είναι πολύ διασκεδαστικό να βλέπεις σχόλια που επικυρώνουν μια αρχική πρόθεση. Τα περισσότερα 'λάικ' στο διαδίκτυο, Ξενοφώντα, τα έχει η Nicky Minaj και κάτι βιντεάκια με σκύλους που κολυμπάνε. Σε αναγνωστικά σάιτ πάμε μάλλον κατά αναγνώσεις. Και στο Youtube κατά θεάσεις (βλ. ένα βιντεάκι με τον Βασιλικό που εδώ και δέκα χιλιάδες χρόνια έχει 666 κλικ). Καλή και ενεργητική εβδομάδα, ιδίως στις πρωινές ώρες.

loading..