Η δεοντολογία των καναλιών θυσία στην… ψυχίατρο

tvxs.gr

Η επιβεβαίωση της πληροφορίας είναι ο πρώτος κανόνας της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Η καταπάτησή του δεν είναι σπάνια ειδικά όταν το προστάζει ο εντυπωσιασμός. Η υπόθεση της άγριας δολοφονίας της μικρής Άννυ σαν να μην «κανιβαλίστηκε» αρκετά από τηλεοπτικά δελτία, εκπομπές και μερίδα του διαδικτύου και του έντυπου τύπου έπρεπε να συντηρηθεί «γιατί πουλάει» ακόμη και χωρίς πραγματική εξέλιξη. Τα τηλεοπτικά κανάλια δεν δίστασαν λοιπόν στο βωμό της τηλεθέασης να παρουσιάσουν «ψυχίατρο - μαϊμού» που «αποκάλυψε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες» για τα όσα βίωσε η μικρή πριν τη δολοφονία της αλλά και για την οικογένειά της. 

Αυτό που δεν προνόησαν να κάνουν ήταν να ελέγξουν αν η κυρία που συστήθηκε ως ψυχίατρος του ΟΚΑΝΑ  - Μαρία Καλογεροπούλου  - με ονοματεπώνυμο ανήκε όντως στο δυναμικό του οργανισμού. Αν το έκαναν θα έχαναν ίσως πολύτιμο χρόνο και κάποιος άλλος θα την έβγαζε πρώτος. Η ύπαρξη της ψυχιάτρου και τα όσα κατήγγειλε διαψεύστηκαν εκ των υστέρων από τον ΟΚΑΝΑ και την Εισαγγελία Αθηνών στην οποία είχε προσφύγει, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά της η εν λόγω κυρία. 

Η γυναίκα μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς υποστήριξε ότι παρακολουθούσε τους γονείς της μικρής Άννυ και είχε επανειλημμένα ζητήσει να αρθεί η κηδεμονία του παιδιού. Επιπλέον προχώρησε σε «αποκαλύψεις» σχετικά με το υποτιθέμενο ιατρικό ιστορικό του πατέρα της Άννυ, καθώς και για το εάν οι γονείς αγαπούσαν ή κακοποιούσαν το παιδί τους.