Μάχη τριών ημερών για συμφωνία ή ρήξη

Tvxs Ρεπορτάζ

Δύσκολη μάχη τριών ημερών ξεκινά από σήμερα σε Αθήνα και Βρυξέλλες με την κυβέρνηση να στοχεύει στην επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνίας το αργότερο έως τη Δευτέρα. Στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 17.00 το απόγευμα θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις τακτικής σ' αυτό το κομβικό τριήμερο, με το Μαξίμου να επιμένει στις «κόκκινες γραμμές» και να διαμηνύει πως «εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα μνημονιακά εγκλήματα του παρελθόντος». 

Ενδεικτικό, ωστόσο, της δύσκολης διαπραγμάτευσης είναι ότι στο τραπέζι της συνεδρίασης δεν θα μπει το πολυνομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις - εξπρές και, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, θα υπάρξει απλώς «ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας και θα επιβεβαιωθούν οι «κόκκινες γραμμές».

Κατά τις ίδιες πηγές σ' αυτές τις «κόκκινες γραμμές» παραμένουν «τα εργασιακά, η μείωση μισθών/συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η αύξηση του ΦΠΑ. Η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα εκφεύγει από τα όρια των κόκκινων γραμμών και γι’ αυτό δεν θα το πράξει. Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος». 

Οι πιστωτές, πάντως, επιμένουν - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - σε άμεσες παρεμβάσεις στα θερμά μέτωπα του ασφαλιστικού και του εργασιακού, αξιώνοντας καίριες υποχωρήσεις. Ενδεικτική είναι η χθεσινή δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters σύμφωνα με την οποία «το Eurogroup θέλει να δει να πληρώνεται πολιτικό κόστος» - μια δήλωση που προϊδεάζει και για κορύφωση των πιέσεων και των τελεσιγράφων το επόμενο τριήμερο.

Σ' αυτό το κλίμα ξεκινά παράλληλα σήμερα στις Βρυξέλλες και η διαβούλευση στο Brussels Group, με την ελληνική πλευρά μεταφέρει εικόνα θετικού κλίματος από το χθεσινό EuroWorkingGroup.