Το bullying του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης

του Πάνου Ζέρβα

Έχω επισημάνει κι άλλες φορές ότι η μοναδική πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Τσίπρα είναι αυτή που προέρχεται από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που κατέστη προφανές σε όλους μετά το πρωτοφανές συριζαίικο bullying που υπέστη η κυβέρνηση (και προσωπικά οι Τσίπρας – Βαρουφάκης) όταν υπογράφηκε η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Για όσους δεν θυμούνται, η συμφωνία αυτή ποτέ δεν ήρθε στη Βουλή για επικύρωση, με αστεία (μη πολιτικά) επιχειρήματα, ενώ ήταν ξεκάθαρο ότι δεν την έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, ως όφειλε, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα την υπερψήφιζε σημαντικός αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τσίπρας τότε υποχώρησε και η εσωκομματική αντιπολίτευση πήρε αέρα στα πανιά της – στα μυαλά της δε χρειαζόταν περισσότερος.

Δεν ξέρω πόσο επηρέασε η εσωκομματική (και ενδοκυβερνητική) αντιπολίτευση την πορεία των διαπραγματεύσεων. Εκτιμώ ότι η συμβολή της ήταν αρνητική, στη λογική ότι ήτανε στραβό το κλήμα, το ‘φαγε κι ο γάιδαρος. Η ευθύνη, έτσι κι αλλιώς, χρεώνεται στον Τσίπρα.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου πέρασε πολύς χρόνος, ο οποίος δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε. Για την ακρίβεια σπαταλήθηκε, εκτός και εντός. Και φτάσαμε στο σημείο όπου οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους (και όχι τους «εταίρους», όπως προτιμά να γράφει περιφρονητικά ο Λαφαζάνης)  έφτασαν στο σημείο μηδέν, όπου δεν χωράνε άλλες καθυστερήσεις.

Σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή ο πολιτικά κορυφαίος (αν και όχι ο χειρότερος) της εσωκομματικής και ενδοκυβερνητικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται με δική του πολιτική γραμμή, εμφανώς σε διάσταση με αυτήν του πρωθυπουργού. Με μια πλατφόρμα ΚΚΕ για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υπονομεύει ευθέως τη διαπραγμάτευση, όπως την υλοποιεί ο Τσίπρας!

Λαφαζάνης υπέρ Grexit

Δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αν αυτά λεγόντουσαν σε κάποιο καφενείο ντουμανιασμένο από τα τσιγάρα ή σε κάποιον από τους πάνω ορόφους του «Σπιτιού του Λαού» ή αν τα έγραφε ένας ακόμα επαναστάτης του φέισμπουκ. Υπάρχει όμως σοβαρό πρόβλημα αν τα γράφει ένας υπουργός της κυβέρνησης. Σοβαρό πρόβλημα για την ίδια τη χώρα – και για την κυβέρνηση, φυσικά.

Η αντιπολίτευση έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανευθυνότητας και υπονόμευσης – και δεν εννοώ το τρίγωνο ΝΔΣΟΚ + Ποτάμι, αλλά την πραγματική αντιπολίτευση, από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο Τσίπρας δεν κάνει σύντομα τις κατάλληλες κινήσεις αλλά, αντίθετα, επιτρέψει στον εαυτό του να συμβιβαστεί με τις εσωκομματικές αντιευρωπαϊκές φράξιες δεν θα έχει πλέον την υποστήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Αν ο ελληνικός λαός ήθελε Λαφαζάνη, μπορούσε κάλλιστα να ψηφίσει Κουτσούμπα, ο οποίος λέει τα ίδια ακριβώς, χωρίς να κοροϊδεύει κανέναν.