Κυνικός Ντάϊσελμπλουμ: «Παίξατε και χάσατε»…

tvxs.gr

Το «ψαλίδισμα» Βαρουφάκη δεν αρκεί, η «αξιοπιστία στην τήρηση των δεσμεύσεων» αφορά μάλλον μόνον την Ελλάδα κι ο κυνισμός φαίνεται να είναι το προσφιλές παίγνιο του Γερούν Ντάϊσελμπλουμ.

«Παίξατε και χάσατε»: Μ' αυτή τη φράση απάντησε ο επικεφαλής του Eurogroup στην χθεσινή αποκάλυψη του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ίδιος ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ είχε δεσμευτεί για χαλάρωση των κανόνων χρηματοδότησης από την ΕΚΤ αλλά η δέσμευση ουδέποτε τηρήθηκε.

«H ελληνική κυβέρνηση πόνταρε στο ότι αν διαπραγματευτεί μαζί μας, η ΕΚΤ θα ανοίξει το παράθυρο της ρευστότητας και θα χαλαρώσει τους κανονισμούς της» δήλωσε ο κ. Ντάϊσελμπλουμ, σε συνέντευξή του στο RTL αναφερόμενος στην ΕΚΤ και σε όσα είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Έπαιξε κι έχασε ως προς την πρόθεση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τους κανόνες. Δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα παράθυρα της ΕΚΤ μέχρι να επέλθει μια στέρεη συμφωνία με το Eurogroup».

Στη συνέντευξή του στο Star ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι ο Ντάϊσελμπλουμ, είχε δεσμευτεί τον Φεβρουάριο πως, μόλις επέλθει συμφωνία στο Eurogroup,  η ΕΚΤ θα αποκαθιστούσε τη χρηματοδότηση των τραπεζών με την άρση του waiver στα ελληνικά ομόλογα.

«Πριν από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου», είπε, «έθεσα και εγώ και ο κ. Βαρουφάκης το ζήτημα αυτό. Εγώ σε επικοινωνία με τον Ντάϊσελμπλουμ, ο κ. Βαρουφάκης δια ζώσης στο Eurogroup. Πήραμε την δέσμευση πως με το που θα υπάρξει η συμφωνία θα αποκατασταθούν οι αποφάσεις της ΕΚΤ. Το λάθος μας είναι ότι εμπιστευτήκαμε την προφορική αυτή δέσμευση και δεν ζητήσαμε γραπτή δέσμευση».

Ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, πάντοτε στην σκληρή, κυνική γραμμή προχώρησε κι ένα βήμα παραπάνω διαμηνύοντας ότι η «αναδόμηση» Βαρουφάκη στην διαπραγματευτική ομάδα δεν αρκεί.

«Η αναδιάρθρωση της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνικής κυβέρνησης δεν λύνει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές», είπε, προσθέτοντας: «Ο χρόνος εξαντλείται για την επίτευξη συμφωνίας. Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς βοήθεια, πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα».