Ντεϊσελμπλούμ: «Αρνητικό το κλίμα στο Eurogroup για τον Γιάνη Βαρουφάκη»

tanea.gr

«Εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να λάβει τις αποφάσεις που απαιτούνται για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών»» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ  μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ως την ερχόμενη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου στις Βρυξέλλες

Υπάρχουν θετικές ενδείξεις, αλλά και διαφορές πολύ μεγάλες για να καλυφθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωζώνης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι «η ευθύνη για την πρόοδο των συνομιλιών είναι κυρίως της Ελλάδας».

«Γνωρίζουμε όλοι ότι ο χρόνος πιέζει. Υπήρξε πολύς χαμένος χρόνος», πρόσθεσε επιρρίπτοντας την ευθύνη γι' αυτό «κυρίως» στις ελληνικές αρχές.

Ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ ανέφερε επίσης ότι από τη στιγμή που θα κλείσουν οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις, θα αρχίσουν οι συνεννοήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Ιούνιο, όποτε λήγει η τετράμηνη παράταση που δόθηκε τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα.

Ο ολλανδός υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα ρευστότητας που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία λέγοντας ότι είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο θα πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός των διαβουλεύσεων, ενώ δεν έκρυψε ότι στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης το κλίμα για την ελληνική πλευρά και τον Γιάνη Βαρουφάκη προσωπικά υπήρξε αρνητικό.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι ναι μεν έχουν γίνει κάποιες πρόοδοι από ελληνικής πλευράς - κυρίως τις τελευταίες ημέρες, πλην όμως σημείωσε ότι αυτές είναι ανεπαρκείς. Είμαστε ακόμη μακριά τόνισε ο γάλλος επίτροπος, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στους ευνοϊκούς όρους με τους οποίους δανείζει ο Μηχανισμός την Ελλάδα η οποία όπως είπε με τον τρόπο αυτό εξοικονομεί ποσά της τάξεως των 8 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναφερόμενος στα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού τομέα ζήτησε και αυτός επιτάχυνση των διαβουλεύσεων.

Όπως επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της ευρωζώνης  το κλίμα στη συνεδρίαση του Eurogroup για τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ήταν ιδιαίτερη βαρύ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg  ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται να δέχτηκε «σφυροκόπημα» από τους απογοητευμένους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.

Μάλιστα το πρακτορείο αναφέρει ότι o Γιάνης Βαρουφάκης δέχθηκε έντονη κριτική από τους ομολόγους του στο Eurogroup που διεξάγεται στη Ρίγα, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ως «άνθρωπο που σπαταλάει τον χρόνο».

Ενδεικτικό της ανησυχίας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την καθυστέρηση που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ήταν το μήνυμα στο Twitter του αντιπροέδρου της Επιτροπής αρμόδιου για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις, περιγράφοντας τα αισθήματα μεταξύ των ομολόγων του.

«Ανησυχίες στο Eurogroup για την περιορισμένη πρόοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα. Επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις», έγραψε ο Λετονός επίτροπος στο λογαριασμό του στο Twitter, στο τέλος μιας συνεδρίασης της ευρωζώνης με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

«Οι πρόοδοι στις τεχνικές διαπραγματεύσεις δεν είναι επαρκείς για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στη διάρκεια αυτού του Eurogroup», είχε προειδοποιήσει ο Ντομπρόβσκις κατά την άφιξη του στη συνεδρίαση.