Ένταση πιέσεων πριν το «ναι»;

ThePressProject

Υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, μετά τη λήξη του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ. Σε άλλο κλίμα ο Γ. Βαρουφάκης, χαρακτηρίζει δύσκολη μια συμφωνία, αλλά προσθέτει ότι πρέπει να επιτευχθεί άμεσα. Σφοδρές πιέσεις προς την Αθήνα, μετά τις προσδοκίες για λήξη του θρίλερ που δημιούργησε η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ την Πέμπτη.

Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, αναφέρθηκε, μετά το Eurogroup στα θέματα «αγκάθια» που δεν επιτρέπουν ακόμη την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές αναφέρθηκε, υποστηρίζοντας ωστόσο πως οι συζητήσεις με τους εταίρους έχουν συγκλίνει.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Γ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει οδηγηθεί σε σημεία συγκλίσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

«Οι συζητήσεις θα μπορούσαν να έχουν επιταχυνθεί αν οι Ευρωπαίοι συμφωνούσαν σε τμηματικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε πως «αν και η συμφωνία με τους πιστωτές είναι δύσκολη, θα επιτευχθεί, και γρήγορα, καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

«Η ευθύνη στην Ελλάδα»

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ανέφερε από την πλευρά του πως πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων που έχει ανάγκη η Ελλάδα. «Ο χρόνος περνά και πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Η ευθύνη ανήκει στην Ελλάδα», σημείωσε. 

Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε πως η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ωστόσο έχει  χαθεί χρόνος και η πρόοδος είναι περιορισμένη και όχι αυτή που θα επιθυμούσαν οι πιστωτές. 

«Πρέπει να δούμε ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων για να προχωρήσουμε σε μια συνολική συμφωνία (comprehensive deal)», είπε και πρόσθεσε πως η  κατάσταση θα επαναξιολογηθεί στο επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου.

«Πρέπει να γίνει δουλειά με τους θεσμούς γρήγορα, και μετά να υπάρξει πολιτική απόφαση από εμάς», είπε ενώ δεν απέκλεισε την σύγκληση και έκτακτου Eurogroup λέγοντας πως η ατζέντα του είναι ευέλικτη.

«Όχι» σε δόση πριν συμφωνία

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει περίπτωση να δοθεί μέρος δόσης στην Ελλάδα πριν υπάρξει συνολική συμφωνία ο Ντάϊσελμπλουμ απάντησε μονολεκτικά «όχι».

Σε ερώτηση για το αν ο Γιάνης Βαρουφάκης δέχθηκε «επίθεση» στο Eurogroup ο επικεφαλής της Ευρωομάδας δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες, αλλά τόνισε πως «ήταν κρίσιμη συζήτηση στην οποία καταδείχθηκε η αίσθηση του επείγοντος».

Μοσκοβισί: Μικρή η πρόοδος

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε από την πλευρά του πως θα ήταν λάθος να ειπωθεί ότι μετά τις 20 Φεβρουαρίου δεν υπήρξε πρόοδος στο ελληνικό θέμα. «Έχει επιτευχθεί μικρή πρόοδος, ωστόσο υπάρχει πρόοδος».

«Υπάρχει σύγκλιση σε κάποια θέματα, αλλά μεγάλη απόκλιση σε κάποια άλλα ζητήματα», ανέφερε και είπε πως θα πρέπει να υπάρξουν εντατικές προσπάθειες για να καταστεί η Ελλάδα σταθερή και ευημερούσα χώρα. «Οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν αρχής γενομένης από το προσεχές Σαββατοκύριακο», σημείωσε και επανέλαβε από την πλευρά του πως η ευθύνη ανήκει στην Ελλάδα.

Για τις τράπεζες

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε από την πλευρά του πως τα χρήματα του EFSF για την Ελλάδα θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος Ιουνίου και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις. Ο ίδιος ανέφερε πως η Ελλάδα επωφελείται σήμερα από τις εξαιρετικά πλεονεκτικές συνθήκες των δανείων του EFSF.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου για το μέχρι πότε θα έχουν πρόσβαση  οι ελληνικές τράπεζες στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) αποσαφήνισε πως ο ELA θα δίνεται για όσο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και για όσο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ενέχυρα. Μάλιστα προειδοποίησε πως η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από το PSI του 2012 «καταστρέφει» τα ενέχυρα των τραπεζών.

Κατά τον Μάριο Ντράγκι πρέπει να δοθεί βάρος σε τρία ζητήματα. Αφενός στο ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς να έχει καθοριστεί η διαδικασία, αφετέρου στο ότι στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής υπάρχει η ευελιξία της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Ακόμη, είπε πως θα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα.