Eurogroup: Δεν αρκεί η πρόοδος για συμφωνία

tvxs.gr

Μήνυμα στην Ελλάδα να επιταχύνει τις προσπάθειές της για επίτευξη συνολικής συμφωνίας εξέπεμψε το Eurogroup, που συνεδρίασε ατύπως στη Ρίγα της Λετονίας. Χωρίς αποφάσεις και με την ετυμηγορία ότι έχουμε ακόμα δρόμο για την τελική συμφωνία, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση.

Περιορισμένη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων φέρονται να ζήτησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου Eurogroup εντός της επόμενης εβδομάδας.

Για «μη φιλικό» κλίμα κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ, σε αντίθεση με τα πρώτα θετικά σημάδια ήρθαν εχθές μετά τις συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, με την καγκελάριο της Γερμανίας να δηλώνει πως πρέπει να γίνουν τα πάντα για αποφευχθεί η πιθανότητα να «ξεμείνει» από μετρητά η Ελλάδα, προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της και τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει αισιόδοξος για συμφωνία, σύντομα.

To Bloomberg σε δημοσίευμα του αναφέρει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δέχτηκε επίθεση από ομολόγους του που τον χαρακτήρισαν «τζογαδόρο», χαρακτηρίζοντας τους χειρισμούς τους «ανεύθυνους».

Στην ανάγκη επίτευξης σύντομα μιας περιεκτικής συμφωνίας για την Ελλάδα αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup  Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ κι απέδωσε την ευθύνη για το «χάσιμο χρόνου» στις διαπραγματεύσεις στην ελληνική πλευρά. Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως ακόμη υπάρχουν ουσιώδεις διάφορες για να γεφυρωθούν οι διαφορές Ελλάδας- πιστωτών και ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο για την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ ζήτησε για άλλη μία φορά πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι μονο υπό αυτόν τον όρο μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε εκταμίευση. Επιβεβαίωσε επίσης τη «σκληρότητα» των συζητήσεων πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν ο κ. Βαρουφάκης κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε ότι «έγινε μία κρίσιμη συζήτηση».

«Ο χρόνος τελειώνει, πρέπει να επιταχύνουμε», διαμήνυσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup.  Αναγνώρισε, ωστόσο, πως έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες και κυρίως τις τελευταίες ημέρες, τόνισε όμως ότι απομένει ακόμα πολλή δουλειά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ προκειμένου να υπάρξει συμφωνία είναι απαραίτητοι τρεις πυλώνες: 1. δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς να έχεε καθοριστεί η διαδικασία, 2. το δημοσιονομικό κομμάτι, 3. συμφωνία στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Την ανάγκη να επιταχυνθούν οι ρυθμοί και να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για συνολική συμφωνία τόνισε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Όπως είπε, η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι περιορισμένη και μη επαρκής. Υπάρχουν διαφωνίες, γίνεται ανταλλαγή απόψεων, αλλά «έχουμε προχωρήσει λίγο», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε την ανάγκη να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των εταίρων της. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο», σημείωσε, «πρέπει να επιταχύνουμε από σήμερα, πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες, γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή, προκειμένου να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο, που είναι μια σταθερή και ευημερούσα Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη».