Η ουτοπία των Βαλκανίων

του Μιχάλη Μιχελή

 

Αναζητώντας το διαφορετικό, αναζητώντας το εναλλακτικό, αναζητώντας την ελευθερία, οι λεγόμενες ουτοπικές κοινωνίες, ήταν η διαχρονική πρόκληση, απέναντι στο  κράτος αφέντη.

unnamedΜια περιοχή, μια ζωή, μια πολιτική συμπεριφορά, με βάση την ειρηνική και αναγκαία αρμονία μεταξύ ανθρώπου και φύσης, οδήγησε αρκετούς εκ των πρωτοπόρων αυτής της αντίληψης, να πειραματιστούν σε κοινότητες , που άφησαν ένα επιτυχημένο ή αποτυχημένο στίγμα, του κοινωνικού αυθορμητισμού.

Έτυχε να είμαι ένας από τους τυχερούς αυτόπτες μάρτυρες, τούτων των δράσεων. Νεαρός με σημάδεψαν δυό γεγονότα (στη δεκαετία του ’70),  που άφησαν στη σκέψη και στην μνήμη μου την ανάμνηση ενός εγχειρήματος, που όσο κι αν φαίνονταν στα μάτια των πολλών ματαιόδοξο, εν τούτοις πιστεύω ότι στο χρόνο της εφαρμογής τους δίδαξαν, ότι οι άνθρωποι μέσα στην τρέλα τους, στον ενθουσιασμό τους , μπορούν να ζήσουν εναλλακτικά, χωρίς να ψυχοπλακώνονται από τις παγκόσμιες αντιπαραθέσεις.

Από τη Κριστιανία λοιπόν της Κοπεγχάγης, μέχρι το Οκούσι Αμπένο στο Τιμόρ, οι ουτοπικές πολιτείες μεταλαμπάδευσαν  το μήνυμα  τους στο σύγχρονο Νταμανχούρ των Άλπεων και τώρα τελευταία σε μια νέα προσπάθεια στα Βαλκάνια. Στη Δημοκρατία των «Liberland», σφηνωμένη κάπου ανάμεσα στα Σερβοκροατικά σύνορα!

Ακούγεται και τούτο τρελό, αλλά είναι αληθινό. Μια λοιπόν παρέα από ένα Τσέχο, και μερικούς Κροάτες και Σέρβους, βρήκαν ένα κενό χώρο, ανάμεσα στις δυό χώρες, που δεν τις ορίζουν εθνικά εδάφη, σύμφωνα με το σύμφωνο ειρήνης και με τον διακανονισμό των συνόρων  που επακολούθησε του σφοδρού Σερβοκροατικού πολέμου (terra nullius).

unnamed

Στο πράσινο χρώμα, οι επίμαχη δημοκρατία του «Liberland» και με κίτρινο οι διαφιλονικούμενες περιοχές μεταξύ των Σέρβων και Κροατών.

Στις 14 λοιπόν Απριλίου του 2015, ανακοινώθηκε η ανακήρυξη του ελεύθερου κράτους, που έβαλε πλώρη  για τον ΟΗΕ, ν’ αναγνωριστεί ως ανεξάρτητη οντότητα μέσα στο πάζλ του βαλκανικού χώρου! Επίσημες γλώσσες του κράτους είναι τα τσέχικα, τα ουγγρικά και τα σερβοκροάτικα.Το νέο κράτος που εγγυάται την ανεξιθρησκία, αποκλείει να γίνουν υπήκοοι του οι ναζιστές κι όσοι άλλοι έχουν ανατρεπτικές ιδέες. Στόχος τους είναι να μην υπάρχουν φόροι και στρατός, να γίνει ένας χώρος ειρηνικής συνύπαρξης των νέων απ’ όλο τον κόσμο και να δημιουργηθούν επιχειρήσεις, στη βάση της εναλλακτικής δραστηριότητας.

Προσωρινός επικεφαλής της ελεύθερης δημοκρατίας του «Liberland», ορίστηκε ο Τσέχος Βιτ Τζέντλικα, που έκανε έκκληση και μέσα από τη σελίδα του κράτους στο facebook, στο να δημιουργηθεί ένα φιλικό κλίμα προς τη συγκεκριμένη προσπάθεια.  Η συγκεκριμένη περιοχή της «Liberland» έχει μέγεθος 7 τετρ. χιλ. και βρίσκεται κατά μήκος του Δούναβη.