Οι Δήμαρχοι λένε «όχι» στη μεταφορά αποθεματικών

tvxs.gr

Η  Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε ανακοίνωσή της, μετά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, καταγγέλλει ως απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τα αποθεματικά των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας και ζητά την απόσυρση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. «Είναι αντίθετης παράταξης από την κυβέρνηση και προφανώς υπάρχουν και πολιτικά κίνητρα», είπε ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σχολιάζοντας τη στάση της ΚΕΔΕ. «Προέχει η σωτηρία της χώρας», τόνισε, αν και σημείωσε πως αυτές οι κινήσεις πρέπει να γίνονται σε συμφωνία με τους δημάρχους.

Η ΚΕΔΕ καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η ΠΝΠ, «γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους». Παράλληλα καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, με έναρξη από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Όχι» για την ώρα και από τους Περιφερειάρχες

Αρνούνται για την ώρα οι Περιφερειάρχες να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρις ότου υπάρξει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Όπως επισημαίνει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας σε ανακοίνωσή της, η αυτοδιοίκηση έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας.

«Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα» σημειώνει.
Τονίζει όμως ότι είναι αντίθετη «σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου». «Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό οι Περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» καταλήγει.