Τσίπρας από ΥΠΡΟΠΟ: Μηδενική ανοχή σε διαφθορά, παρανομία, κατάχρηση εξουσίας αστυνομικών

avgi.gr

«H κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να συνδράμει το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη I. Πανούση και διαβεβαίωσε ότι η ηγεσία εργάζεται για να δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των αστυνομικών και για την εξεύρεση πόρων ώστε να αντιμετωπιστούν οι αδικίες και στο μισθολογικό επίπεδο σταδιακά.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε τρεις βασικούς άξονες με τους οποίους θα ασχοληθεί η κυβέρνηση: τους όρους εργασίας των αστυνομικών, την εκπαίδευσή τους και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας. «Οι τομές θα γίνουν με διαφάνεια, διάλογο και μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μηδενική ανοχή στη διαφθορά και στην παρανομία εντός της Αστυνομίας, μιλώντας για κάθετη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Έκανε, επίσης, λόγο για την ύπαρξη οργανωμένων θυλάκων εντός του Σώματος. «Δεν πιστεύω ότι ο Αστυνομικός δεν πρέπει να έχει πολιτικές πεποιθήσεις. Δεν είναι όμως ανεκτή η δημιουργία ομάδας που επιβάλλει στην Αστυνομία πολιτικά κίνητρα και αντιδημοκρατικές πρακτικές. Τέτοια φαινόμενα θα αντιμετωπίζονται ριζικά και άμεσα» είπε.

«Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τον ρόλο της η Αστυνομία αντανακλά το επίπεδο της Δημοκρατίας μίας χώρας» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «το ζητούμενο είναι μία Αστυνομία που θα είναι αξιόμαχη, θα λειτουργεί αποτελεσματικά και θα τηρεί κατά γράμμα το Σύνταγμα και τους νόμους». Θέλουμε πρόσθεσε μία Αστυνομία που παράλληλα με την αποτελεσματικότητα θα είναι φιλική προς τους πολίτες και με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα. Απευθυνόμενος προς τους αξιωματικούς της Αστυνομίας είπε ότι «το γόητρο της Αστυνομίας και ο μεγάλος σεβασμός της κοινωνίας δεν κερδίζονται με υπερβάλλοντα ζήλο και κατάχρηση εξουσίας αλλά με εκπαίδευση και σεβασμό στου νόμους και συνείδηση ότι πάνω από όλα ασκείται ένα λειτούργημα». O Αστυνομικός ασκεί ένα επικίνδυνο λειτούργημα και η ανταπόκριση στο καθήκον είναι σκληρή είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το στοίχημα είναι η διασφάλιση της τάξης παράλληλα με τον σεβασμό του Συντάγματος. 

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα