Βίτορ Κονστάντσιο: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν θα υπάρξει Grexit»

Reuters/kathimerini.gr

Τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο, επισημαίνοντας ότι η Συνθήκη της ΕΕ δεν προβλέπει τυπικά, νομικά τη δυνατότητα εκδίωξης μίας χώρας από το ευρώ.

«Είμαστε πεπεισμένοι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας για την Ελλάδα. «Η Συνθήκη της ΕΕ δεν προβλέπει τυπικά, νομικά τη δυνατότητα εκδίωξης μίας χώρας από το ευρώ. Θεωρούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί», πρόσθεσε ο κ. Κονστάντσιο.

Ο κεντρικός τραπεζίτης συζήτησε το ενδεχόμενο μίας χρεοκοπίας της Ελλάδας και της επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι τίποτε από τα δύο δεν σημαίνει αναγκαστικά την έξοδο από την Ευρωζώνη. «Εάν συμβεί μία χρεοκοπία… η νομοθεσία δεν επιτρέπει την εκδίωξη από το ευρώ της χώρας που έχει χρεοκοπήσει», δήλωσε, σημειώνοντας ότι έχει υποδειχθεί στις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεσή τους στο κράτος για να αποφύγουν «ένα ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός που θα αφορά στο κράτος».

«Εάν το κράτος χρεοκοπήσει, αυτό δεν έχει αυτόματες συνέπειες όσον αφορά στις τράπεζες, εφόσον οι τράπεζες δεν έχουν χρεοκοπήσει, είναι φερέγγυες και έχουν ενέχυρα που γίνονται αποδεκτά», δήλωσε ο Κονστάντσιο.

«Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων μπορεί να θεσπισθούν μόνο αν το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι πρέπει να είναι προσωρινοί και για εξαιρετική κατάσταση. «Όπως είδατε στην περίπτωση της Κύπρου, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν σήμαναν την έξοδο από το ευρώ», σημείωσε.