Ο Πολ Κρούγκμαν στο Μέγαρο: «Θα ήταν κόλαση η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ»

tanea.gr

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν παρουσίασε στην Αθήνα διάλεξη με θέμα «Εurope: What next?», προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST) στο πλαίσιο εκδήλωσης του Megaron Plus.

«Κόλαση» χαρακτήρισε την κατάσταση που θα δημιουργηθεί, σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί εκτός του ευρώ ο Κρούγκμαν, προσθέτοντας ότι η μετάβαση στο νέο νόμισμα θα ήταν εφιαλτική.

Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού, εναντιώθηκε όμως στη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας.

«Πρέπει να καταλάβουμε τι πήγε στραβά τα τελευταία έξι χρόνια» τόνισε ο κ. Κρούγκμαν, ο οποίος παραδέχτηκε μεν ότι πολλοί πιστεύουν πως το ευρώ ήταν λάθος, αλλά τώρα, όπως υποστήριξε, δεν μπορούμε να το αναιρέσουμε.

Ο κ. Κρούγκμαν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον «ιό του αποπληθωρισμού», παρομοιάζοντας την Ευρώπη με την Ιαπωνία: «Η Ευρώπη μοιάζει με την Ιαπωνία χωρίς την κοινωνική συνοχή. Όλη η κατάσταση χειροτέρεψε λόγω κακής διάγνωσης».

Είπε επίσης πως αν η Ελλάδα δεν είχε μπει στο ευρώ θα είχε υποτιμήσει το νόμισμα και θα μπορούσε να είχε την τύχη της Αργεντινής το 2001.

Ως βασικό θέμα, ο κ. Κρούγκμαν, διαπιστώνει την ανταγωνιστικότητα: «Πρέπει να βρεις λύση στα δημοσιονομικά, αλλά το ερώτημα είναι πως κάνεις την οικονομία σου ανταγωνιστική χωρίς να υποτιμήσεις το νόμισμα σου».

Η Ελλάδα - όπως είπε - είναι πλέον μια χώρα με χαμηλό εργατικό κόστος, αλλά αυτό δεν φαίνεται λόγω αστάθειας και αν δεν υπήρχε ανεργία στην Ελλάδα θα είχε τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα.

Ως λύση, ο διακεκριμένος οικονομολόγος ζητά να μπει τέλος στη σκληρή λιτότητα.

Η Ελλάδα - όπως είπε - είναι πλέον μια χώρα με χαμηλό εργατικό κόστος, αλλά αυτό δεν φαίνεται λόγω αστάθειας και αν δεν υπήρχε ανεργία στην Ελλάδα θα είχε τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι -λόγω του μικρού μεγέθους της σε σχέση με την οικονομία της Ευρωζώνης- αρκεί η Ελλάδα να βελτιώσει τις επιδώσεις της σε δύο ή τρεις εξαγωγικούς τομείς, προκειμένου να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Επιπλέον, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται και δεν μπορεί να αντέξει παραπάνω λιτότητα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να ανατραπούν τα όσα έγιναν την τελευταία πενταετία, καθώς βοήθησαν ώστε η χώρα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Μάλιστα, έκανε λόγο για τεράστιες αλλαγές που θα ήταν αδιανότητες σε άλλες χώρες και οι οποίες οδήγησαν σε συρρίκνωση της οικονομίας.

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να έχει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά δεν θα πρέπει και να ζητά επιπλέον χρήματα», ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κρούγκμαν, οι Ευρωπαίοι νομίζουν ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούν να καταλάβουμε τι γίνεται, όμως η ΕΕ είναι πολύ σοβαρό σχέδιο και πρέπει να υποστηριχθεί και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. «Η ευρωπαϊκή ιδέα είναι εξίσου σημαντική σε όλο τον κόσμο», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλου, για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθεί «έναν έντιμο συμβιβασμό ή μία έντιμη έξοδο», ο νομπελίστας οικονομολόγος απάντησε ότι η χώρα «θα πρέπει να φτάσει σε μια συμφωνία, όπου ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα πρέπει να είναι σε παράλογα επίπεδα και οι μεταρρυθμίσεις να μην διαλύσουν την κοινωνία».

Τόνισε συμβουλεύοντας την ελληνική κυβέρνηση: «Αν σας πούνε να δεχτείτε κάτι παράλογο ή να βγείτε από το ευρώ, μην το δεχτείτε». «Αλλά οι Ευρωπαίοι δεν είναι παράλογοι» συμπλήρωσε με νόημα.

Ακόμη, σχολίασε: «Δεν ισχύει ότι όλοι είναι εχθροί της Ελλάδας... Ελπίζω ότι θα βρεθεί λύση... Μόνο ο Θεός ξέρει τι συμβαίνει στη διαπραγμάτευση».

Ο Πολ Κρούγκμαν, ο «σημαντικότερος πολιτικός αρθρογράφος της Αμερικής» σύμφωνα με το περιοδικό The Washington Monthly, μίλησε για την πορεία και το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας υπό το πρίσμα της ύφεσης που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές λιτότητας. Αναφέρθηκε επίσης στο μείγμα πολιτικών που θα πρέπει να υιοθετηθούν ώστε να καταστεί βιώσιμο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Τον Πολ Κρούγκμαν προλόγισε ο Γεράσιμος Αρσένης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST). Συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. Παρών στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος εμφανίστηκε φορώντας γυαλιά ηλίου εξαιτίας του πρόσφατου τραυματισμού του. Δίπλα του κάθησε ο Δημήτρης Στρατούλης, υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST), που είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία, από την ίδρυσή της το 1992, επικεντρώνεται σε θέματα ανάπτυξης και διακυβέρνησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με στόχο την προώθηση του δημοσίου διαλόγου και τη διατύπωση τεκμηριωμένων προτάσεων δημόσιας πολιτικής.

Από νωρίς μεγάλη ουρά είχε σχηματιστεί έξω από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με πολίτες που θέλησαν να ακούσουν τον σπουδαίο αμερικανό οικονομολόγο.