Στην Αθήνα πάνω από 4.000 μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής [ΒΙΝΤΕΟ]

tvxs.gr

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή που πραγματοποίησαν πάνω από 4.000 μεταλλωρύχοι, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Οι μεταλλωρύχοι έφτασαν το πρωί της Πέμπτης από τις Σκουριές Χαλκιδικής, με συνολικά 82 λεωφορεία. «Τσίπρα, δώσε λύσεις και όχι απολύσεις», ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά συνθήματα των διαδηλωτών. Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία, από συνολικά 14 σωματεία, συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Οι μεταλλωρύχοι ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή, όπου και έχουν προαναγγείλει ότι θα κατασκηνώσουν έως το βράδυ. Σταδιακά κλείνουν οι δρόμοι στο κέντρο. Κλειστή η Μεσογείων και στα δύο ρεύματα στο ύψος του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Αυτό που ζητούν είναι η δέσμευση της κυβέρνησης ότι η επένδυση στα μεταλλεία χρυσού θα συνεχιστεί και θα κρατήσουν τις δουλειές τους. Οι διαδηλωτές κρατούν σημαίες που γράφουν: «Ναι στην ανάπτυξη - Ναι στα μεταλλεία». Μετά τη συνάντηση που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη και τον γγ ΥΠΕΚΑ, Άρη Αλεξόπουλο δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων, Γιώργος Χατζής, δεν υπήρξε καμία σαφής απάντηση από τον κ. Τσιρώνη. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, ανέφερε ο κ. Χατζής, διεμήνυσε στους μεταλλωρύχους πως το υπουργείο θα τηρήσει τη νομιμότητα.

Το «παρών» στη διαδήλωση υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των μεταλλείων έδωσε και ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Δεν υπάρχει περίπτωση να τους αφήσουμε να σας κλείσουν τα σπίτια» είπε απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους και φορώντας το κράνος των μεταλλωρύχων.

Οι μεταλλωρύχοι κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την Αθήνα, εάν η κυβέρνηση δεν πάρει ξεκάθαρη θέση σε σχέση με τη λειτουργία των μεταλλείων. «Είμαστε οι πραγματικοί κάτοικοι της Χαλκιδικής που έχουμε την τιμή να δουλεύουμε στα μεταλλεία. Ήρθαμε στην Αθήνα να διαδηλώσουμε για την ευημερία του τόπου μας, για τη συνέχιση της επένδυσης και θα μείνουμε όσο χρειαστεί» δήλωσε ο Γιώργος Χατζής, πρόεδρος του σωματείου εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων Αγίας Βαρβάρας.

«Ζητάμε το μεροκάματό μας. Ο πρωθυπουργός πρέπει να δώσει την τελική απάντηση» τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Ζαγοράκης,πρόεδρος της κοινότητας Στρατωνίου και εργαζόμενος στα μεταλλεία. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει εμπόλεμη ζώνη στη Χαλκιδική, καθώς, όπως είπε, οι αντιδράσεις προέρχονται από μία μικρή μειοψηφία κατοίκων, ενώ κάλεσε και αυτός την πολιτική ηγεσία του υπουργείο να ξεκαθαρίσει τη θέση της σε σχέση με το ζήτημα.

«Από τη στιγμή που έχει διασφαλιστεί η νομιμότητα της λειτουργίας των μεταλλείων, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ πρέπει να διασφαλίσει την εργασία των πολιτών» δήλωσε ο Ηλίας Κοκκόλης, οργανωτικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, σε ένδειξη συμπαράστασης υπέρ της μισθωτής εργασίας των διαδηλωτών.

Από τα τρία υποέργα μεταλλείων στη Χαλκιδική, σήμερα λειτουργεί μόνο το ένα, εξήγησε ο Δημήτρης Μπάλας, πρόεδρος του επιστημονικού προσωπικού των μεταλλείων Κασσάνδρας «Αριστοτέλης», επισημαίνοντας ότι η περιβαλλοντική μελέτη της επένδυσης έχει εγκριθεί από επτά υπουργεία, ενώ έχει λάβει και θετική γνωμοδότηση από το ΣτΕ. «Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε προεκλογικές υποσχέσεις. Δε συντρέχει κανένας λόγος για την παύση των εργασιών» υποστήριξε, καθώς, όπως είπε, το ΥΠΑΠΕΝ έχει άρει δύο άδειες απ' τα μεταλλεία στις Σκουριές.

Στο μεταξύ πορεία στα Προπύλαια και πορεία διοργανώνει στις 18.00 το απόγευμα, η Επιτροπή Αλληλεγγύης Αττικής στη Χαλκιδική σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους  που ζητούν να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις της Αστυνομίας, που σχεδιάζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας προκειμένου να μη συναντηθούν οι δύο κινητοποιήσεις και να μην επαναληφθούν τα επεισόδια που έγιναν πριν από μερικές ημέρες στη Χαλκιδική.