Αλέξη Τσίπρα, τι θα γίνει;

του Άρη Δαβαράκη

Έχουμε νομίζω φτάσει σ’ ένα σημείο πολύ επικίνδυνο από κάθε άποψη.  Και δεν διακρίνεται (από εμάς τους πολλούς τουλάχιστον) ή έξοδος από αυτό το ζόρικο σημείο μηδέν. Χρήματα δεν υπάρχουν και ο Αλέξης Τσίπρας φυσικά δυσκολεύεται να αποφασίσει ότι θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε εσαεί  για να πληρώνουμε προηγούμενα χρέη, ζώντας μέσα στην ύφεση, την ανεργία, την ανέχεια – και την ομαδική κατάθλιψη. Σε δέκα μέρες κλείνουνε τρείς μήνες που «διαπραγματευόμαστε» με αυτούς που αποκαλούμε «εταίρους» μας, χωρίς να έχουμε διευκρινίσει ξεκάθαρα ποιος είναι ο στόχος μας. Να ζήσουμε μαζί τους, στην ευρωπαϊκή ένωση και την ευρωζώνη ή να ξεκινήσουμε μια νέα, δική μας πορεία; Η δεύτερη επιλογή είναι αυτή τη στιγμή πάρα πολύ δύσκολη, μέχρι και ανέφικτη. Το λέει ξεκάθαρα και ο Εθνικός μας Ύμνος:  «Δεν είν’ εύκολες οι θύρες/Εάν η χρεία τες κουρταλή.» Μπορεί να λέει ο Λαφαζάνης πως θα πάρουμε «προκαταβολή» από τους Ρώσους, έτσι όμως, με «προκαταβολές», νέο όραμα και νέα Ελλάδα δεν χτίζεται. Και μέσα στους σχεδόν τρείς αυτούς μήνες δεν έχει αρθρωθεί σε ευανάγνωστα και κατανοητά νέα Ελληνικά ούτε μια ολοκληρωμένη φράση από την «αντιπρόταση», το plan B, το νέο «αριστερό» μας όραμα.

Και να ήταν μόνο αυτό; Ακούμε και αναγκαζόμαστε να τα καταπίνουμε αμάσητα, πράγματα ανήκουστα. Από μετανάστες που «λιάζονται» μέχρι δηλώσεις για το πώς θα βολευτεί ένας δολοφόνος σαν τον Ξηρό ή πως θα προστατευθεί η ελευθερία των αντιεξουσιαστών να καταστρέφουν ότι θέλουν και να ταμπουρώνονται όπως γουστάρουν στα πανεπιστήμια που, ειδικά μια αριστερή κυβέρνηση, θα έπρεπε να αγωνιά για το πώς θα τα αναβαθμίσει το γρηγορότερο δυνατόν ώστε να μπορέσουν να παράξουν γνώση και έρευνα που θα «οπλίσει» τις γενιές που τώρα ετοιμάζονται να συμβάλλουν στο κοινό καλό και τον κοινό βίο – και τις επόμενες γενιές, τις επερχόμενες.

Υπάρχει βέβαια το πολιτικό μας παρελθόν, που είναι απεχθές στην μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, και λειτουργεί σαν «μαξιλάρι» που προσπαθεί να απορροφήσει όλες τις εντάσεις. Δεν θέλουμε να κάνουμε πίσω όσοι ψηφίσαμε ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα για να ξαναπέσουμε στα χέρια των απατεώνων που είχαν καταφέρει να επικρατήσουν στα κέντρα εξουσίας, την πολιτική, την διαπλοκή και την διαφθορά. Γι’ αυτό κάνουμε υπομονή και αντέχουμε και προσπαθούμε να απαντήσουμε με επιχειρήματα σε όλη αυτήν την καταστροφολογία που έχει ξεσπάσει από παντού και περιγράφει ένα θλιβερό ναυάγιο μέσα στο οποίο θα υποχρεωθούμε να επιβιώσουμε όταν τελειώσουν και τα τελευταία αποθέματα και αρχίσουν να σημειώνονται τα «πιστωτικά γεγονότα» το ένα μετά το άλλο.  

Δεν μπορώ «να ξέρω» γιατί δεν έχω πρόσβαση από καμία μεριά στα κέντρα αποφάσεων και εξουσίας. Είμαι ένας από τα εκατομμύρια των Ελλήνων που περιμένει και κάνει υπομονή. Όμως, η αλήθεια είναι, πως όπως πολλοί άλλοι ομοιοπαθείς, έτσι και εγώ κουβαλάω ένα πολύ βαρύ φορτίο αγωνίας για το τι μπορεί να συμβεί αν συνεχίσουμε έτσι. Δεν είμαι αριστερός από κούνια εγώ – και αν δεν ήταν η ιδιαίτερη προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί και να είχα αποσυρθεί στην ασφάλεια της λευκής ψήφου (ή και της αποχής) κρατώντας έτσι μία στάση διαμαρτυρίας και μιαν απόσταση από όσα συμβαίνουν γενικά. Πίστεψα όμως και ακόμα πιστεύω ότι ο Τσίπρας μπορεί. Αρκεί να συμμαζέψει (ή να διαχωρίσει τη θέση του) από όλη αυτή την «αναρχοαριστερά» του μηδενισμού και της κατάθλιψης που ούτε ξέρει τι θέλει – αλλά θολώνει το τοπίο πολύ δυσάρεστα και κλείνει πόρτες, παράθυρα, ελπίδες, όνειρα, γιατί είναι μαθημένη να αγαπά τη μιζέρια και την καταστροφή και όχι την δημιουργία και την πρόοδο προς το καλύτερο, βήμα-βήμα, με ελπίδα και αποφασιστικότητα.

Με λίγα λόγια: Εγώ σαν πολίτης που νοιάζεται και αγωνιά έχω μια συγκεκριμένη πρόταση να κάνω. Να συγκεντρώσει ο πρωθυπουργός δίπλα του μια δυνατή ομάδα της δικής του αντίληψης και να απαλλαγεί από τα βαρίδια που σούρνονται ακόμα με τα κουρέλια της «αντιεξουσιαστικής ιδεολογίας» και του «δε βαριέσαι». Όταν είσαι πια εξουσία δεν μπορεί να είσαι συγχρόνως και απολογητής των αντιεξουσιαστών – όποιοι και αν είναι αυτοί, είτε κατέχουν υπουργικές ή άλλες θέσεις, είτε βάφουν με μαύρο σπρέι ότι όμορφο υπάρχει ακόμα στις πόλεις μας.

Ίσως διαβαστούν σαν πολύ «αντιδραστικά» αυτά που γράφω – αλλά δεν θα είναι δίκαιο αυτό. Τα γράφω γιατί έτσι (καλώς η κακώς) πιστεύω ότι υπερασπίζομαι την ψήφο μου και την πολιτική επιλογή μου, την οποίαν και υπηρετώ γράφοντας σχεδόν κάθε μέρα για toportal.gr εδώ και δύο περίπου χρόνια ή για το protagon.gr τα αμέσως προηγούμενα τρία, όταν πρωτοπαρατήρησα και εγώ (όπως και πάρα πολλοί άλλοι) πως εκεί αριστερά όπου ο Τσίπρας «παραλάμβανε» από τον Αλαβάνο, υπήρχε ελπίδα. Εκεί είμαι ακόμα προσηλωμένος, στην επιλογή του Αλέξη Τσίπρα σαν το μόνο πρόσωπο που μπορεί (κατά την ταπεινή μου γνώμη) να ενώσει κάτω από την ηγεσία του  τους Έλληνες που θέλουνε να ζήσουνε με αξιοπρέπεια μέσα στην παγκοσμιοποιημένη πια ανθρωπότητα.

Δεν βοηθάω κρατώντας το στόμα μου κλειστό και επικροτώντας όλες τις ακραία αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις που ακούγονται όχι μόνο από διαφορετικές «παρέες» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ακόμα και από υπουργούς της κυβέρνησης που, λογικά, είναι άλλο πράγμα από το «κόμμα» -τουλάχιστον για μένα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

 • 1 Ο/Η Αλέξανδρος Raskolnick έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Η αγωνία του να είσαι Έλληνας...

 • 2 Ο/Η Αναστασιος Μελετοπουλος έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Η υπομονη του κοσμου ειναι πρωτοφανης
  Οταν ομως εξαντληθει θα αναψουν πυρκαγιες που θα μας καψουν ολους.

 • 3 Ο/Η Cool Blood έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Ξέρετε κύριε Δαβαράκη ποιο είναι το πρόβλημα; Και εμείς σιχαμάρα νοιώθαμε και νοιώθουμε για τους "προηγούμενους", αλλά κλείνοντας τη μύτη και παίρνοντας βαθειά ανάσα για να ξεπεράσουμε την αναγούλα, κάναμε την επιλογή να κρατήσουμε έστω τον αναπνευστήρα. Εσείς -και όχι μόνο- είχατε βγει στα κεραμίδια. Συνυπεύθυνος. Φοβάμαι, μάλιστα, ότι στον επόμενο τόνο δεν θα γράφετε με αγωνία, αλλά με αγανάκτηση. Αυτό, βέβαια, δεν είναι συγχωροχάρτι.

 • 4 Ο/Η Άρης Δαβαράκης έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Παραμένω στα κεραμίδια Cool Blood όσον αφορά τους προηγούμενους. Και παραμένω και στις θέσεις μου όπως ακριβώς τίς εξέφραζα. Αναγούλα μου προκαλεί η αναφορά σας σε συγχωροχάρτι - αντίθετα είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για τις επιλογές μου που έχουν απομακρύνει όλη εκείνη την πολιτική μπόχα του παρελθόντος. Ανησυχώ, αγωνιώ και σκέπτομαι για το παρόν όπως κάθε λογικός άνθρωπος -αλλά σε καμμία περίπτωση σε σχέση με τους "προηγούμενους". Εσείς επιλέξατε τον ανπνευστήρα, εγω έκανα (όπως το ένοιωθα) τη βουτιά μου με μεγάλη χαρά και αποφασιστικότητα. Μην μπερδευόμαστε. Αν ήταν 25 Ιανουαρίου με όσα γνωρίζω σήμερα την ίδια ακριβώς επιλογή θα έκανα.

 • 5 Ο/Η orange side έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Aγαπητέ CoolBlood, όπως δεν μας λέτε "γιατί" κάνατε την επιλογή να κρατήσετε έστω τον αναπνευστήρα, & απλά κατηγορείτε τους "άλλους" ότι βγήκαν στα κεραμίδια χωρίς να έχετε κατανοήσει τους λόγους. Προφανώς, είστε της άποψης ότι "αυτοί ξέρουν" ( Γερμανία & Ευρωπαϊκοί οργανισμοί) παραβλέποντας το 25% μείωσης του ΑΕΠ & τις εκατοντάδες χιλιάδες πραγματικά δραματικών καταστάσεων σε οικογενειακό, προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο που βίωσαν & ακόμα βιώνουν συμπατριώτες σας. Δεν σας ενοχλεί η φυγή δεκάδων χιλιάδων νέων επιστημόνων, οι κατάθλιψη που έχει θρονιαστεί σε πολλές χιλιάδες σπίτια (μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες, ναι ?). Απλά "βάλατε τον αναπνευστήρα" ελπίζοντας ότι οι ίδιοι οι βιαστές μας θα μας γλυτώσουν από τις συνέπειες του βιασμού μάλλον. ( & για να μην μου πείτε ότι αγνοώ την συνυπευθυνότητα όλων μας σε αυτό που δημιουργήθηκε στην χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, να σας πω προκαταβολικά ότι παρότι ποτέ δεν ψήφισα κάποιο από τα δυο κόμματα που "έφτιαξαν" την κατάσταση που ζούμε, δέχομαι την συνυπευθυνότητα, αλλά στο [μικρότερο από του Πάγκαλου & αυτών που τον στήριζαν τόσα χρόνια] ποσοστό π[ου μου αναλογεί. Αυτό το "μαζί τα φάγαμε" είναι τόσο ηλίθια Ισοπεδωτικό για εμάς & αθωωτικό για αυτούς)

 • 6 Ο/Η Καλλιόπη Πατέλλη έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Εμείς οι μικροί επιχειρηματίες περιμένουμε επιτέλους να αρχίσει η αλλαγή από την απλούστευση των διαδικασιών, την απαλλαγή της γραφειοκρατίας, τα φορολογικά λογικά κίνητρα που θα μας επιτρέψουν την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων μας. Η καλοκαιρινή season είναι στην πόρτα μας και αν δεν την "δουλέψει" η Ελλάδα, τον χειμώνα τα πράγματα δεν θα βιώνονται. Ακόμα οι ίδιες διαδικασίες , η ίδια χαρτούρα, τα ίδια λογιστικο φοροτεχνικά εμπόδια και τερτίπια, η αλλαγή δεν έρχεται ή έρχεται εξεραιτικά αργά. Μην το κάνεις αυτό Αλέξη, μην αφήσεις όλο αυτό το τέρας του άδικου κράτους που τόσο επιτείδια στήθηκε από τους άλλους να ροκανίσει τις ελπίδες μας και την θέλησή μας για δουλειά.. Η ικανότητα του Έλληνα μικροεπιχειρηματία να δουλεύει εφευρετικά και σκληρά είναι το καλύτερο "δάνειο " που μπορεί να περιμένει η χώρα. Απλότητα και συντομία σε κάθε συναλλαγή με το δημόσιο, κοστίζει τόσο αυτό που δεν μπορεί να λυθεί άμεσα?..Περιμένω πέντε μήνες μια άδεια από την Υπηρεσία Δασών Ρόδου, μια απάντηση έστω θετική ή αρνητική και δεν την έχω! Αυτό πώς μπορεί να γίνει ελέγξιμο και να τιμωρείται ? Διαφορετικά δεν θα αλλάξει ποτέ τίποτα.. Οι υπηρεσίες έμαθαν τόσα χρόνια να μην δουλεύουν, γιατί να το κάνουν τους ελέγχει ποτέ κανείς?

 • 7 Ο/Η Elli έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Το να ειναι, τα όσα θλιβερά βλέπουμε και ακούμε τους 3 αυτούς μήνες της αριστερής "διακυβέρνησης", η αντίληψη του Αλέξη, δεν σας περνάει απο το μυαλό ως ενδεχόμενο? (δυστυχώς για εμάς φυσικά)

 • 8 Ο/Η Ε. Στ. έγραψε: (πριν 3 έτη)

  @ Cool Blood(σχ.3)
  Επειδή είναι αναποτελεσματικό να καλούμαστε κάθε 4 χρόνια να ψηφίζουμε ως μουγγοί, οφείλουμε να αντιδρούμε σε ό,τι μας ενοχλεί, μας προσβάλλει ή υποτιμά την νοημοσύνη μας. Προσφέρουμε έτσι όφελος και στην αυτοεκτίμησή μας και στους κυβερνώντες. Αλλιώς θα καταντήσουμε σαν τους Πασόκους, που κατάπιναν τα πάντα κι έφτασε να κυβερνά η Δήμητρα Λιάνη με τους φίλους της για να αρχίσουν να ψελλίζουν ψήγματα διαμαρτυρίας. Η κυβέρνηση Σύριζα μπαντάρει επικίνδυνα (και όχι μόνον οικονομικά) και οφείλει να γνωρίζει ότι δεν της δίνουμε λευκή κάρτα στο όνομα της υπομονής και της "πρώτης φοράς Αριστερά".

 • 9 Ο/Η KOUKOUFIKIS I. έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Αλέξης Τσίπρας...η ενσάρκωση του Μακιαβέλι;

  Οι περισσότεροι ξένοι αρθρογράφοι δεν τρέφουν ουδεμία συμπάθεια στον νεαρό πρωθυπουργό μας στολίζοντας τον με χίλια κοσμητικά επίθετα. Έχει όμως και πολλούς φανατικούς θαυμαστές που πρόθυμα του αποδίδουν ένα είδος μακιαβελικής ιδιοφυΐας με την οποία, στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας, κολυμπά όπως το ψάρι στο νερό. Ένας απ' αυτούς είναι ο πετυχημένος και πολύ γνωστός για τις εξαιρετικές αναλύσεις του Romaric Godin της Tribune:

  «Προχωρώντας με σύνεση και αποφασιστικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να προσαρμόσει την στρατηγική του, της αποκαλούμενης «θηλιάς», στους Ευρωπαίους εταίρους. Τώρα η πίεση είναι πάνω στην Άνγκελα Μέρκελ. (...) Μένει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει πολύ υποτιμηθεί από τον ξένο τύπο, έχει επιδείξει ηγετική ευφυΐα στη στρατηγική σε αυτό το θέμα και ότι δεν απέχει από εκείνη του Κουίντου Φάβιου Μάξιμου* (Fabius Cunctator), το Ρωμαίο στρατηγό ο οποίος έφθειρε το στρατό των νικητών Καρχηδονίων του Αννίβα κατά τη διάρκεια του Β' Καρχηδονιακού Πολέμου. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σίγουρα δεν είναι σίγουρος για τη νίκη, αλλά αποδείχτηκε ότι είναι ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που σήκωσε κεφάλι και στάθηκε, από άποψη τακτικής, απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ.»
  *Ο Κουίντος Φάβιος Μάξιμος ήταν ένας άξιος αντίπαλος του Ανίβα παρότι δεν δοκιμάστηκε στη μάχη εναντίον του. Με την παρελκυστική τακτική του εξουδετέρωσε τα πλεονεκτήματα του μεγάλου Καρχηδόνιου στρατηγού.
  Ένα μεγάλο εύγε κύριε Δαβαράκη!

 • 10 Ο/Η Φιλάρετος Ψημμένοσ έγραψε: (πριν 3 έτη)

  αν κατάλαβα καλά ο Τσίπρας είναι όμηρος της 'αναρχοαριστεράς' του μηδενισμού & της κατάθλιψης. Σήμερα λοιπόν συζητιέται νομοσχέδιο για να επανέλθουν τα πανεπιστήμια στο 1982, ο Κουρουπλής θέλει να επαναφέρει τα φαρμακεία στα παλιά ωράρια, ο Καμμένος πληρώνει 500 εκ. για αεροπλάνα σακαράκες (κατά δήλωσή του προ διετίας), η Χριστοδουλοπούλου λιάζει τους μετανάστες, και άλλα πολλά. Αυτούς ο Τσίπρας δεν τους έκανε υπουργούς; Αν διαφωνεί γιατί δεν τους σταματάει;
  Πολύ φοβάμαι ότι ο κ. Τσίπρας είναι και αυτός μέλος της προαναφερθείσας 'αριστεράς', άλωστε έχει δείξει αρκετά δείγματα και στο παρελθόν (δεν πληρώνω, υποστήριξη όλων των διεκδικήσεων από κάθε πικραμένο, υποσχέσεις σε όλους, καταψήφιση όλων των νομοσχεδίων, κλπ, κλπ). Πολύ φοβάμαι ότι οι απεχθείς σαμαροβενιζέλοι μας έριξαν στην αγκαλιά μιας αφασιακής παρέας που πολιτεύεται με τις εμμονές του κόμματος διαμαρτυρίας του 4%. Καλά ξεμπερδέματα...

 • 11 Ο/Η Ελευθέριος Αδαμόπουλος έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Θυμίζετε θύματα των δικών της Μόσχας ('36-'38) που έπαιρναν το δρόμο για τη Λουμπιάνκα και τα γκουλάγκ ή την εκτέλεση,αλλά επικαλούνταν τη μελλοντική δικαίωση απ'τον σ. Στάλιν, υποθέτοντας ότι καταδικάζονται εν αγνοία του!
  Όχι, δεν απαλλάσεσθε του αίματος επειδή διαπιστώνετε εκ των υστέρων τα προφανή και φρίττετε. Θα το υποστείτε όλο το πακέτο και θα εισφέρετε τα δέοντα στο λογαριασμό. Το δυστύχημα είναι πως το μενού θα το φάμε κι εμείς που δεν το παραγγείλαμε,και θα πληρώσουμε το ρεφενέ. Αλλά με τη συνείδησή μας ήσυχη...

 • 12 Ο/Η Αγγελική έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Αργά το κατάλαβες. Παλιότερα τους διαφήμιζες. Με τις υγείες σου τώρα και σένα.

 • 13 Ο/Η Μάριος K. έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Ο κ. Δαβαράκης στήριξε την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Αυτό φυσικά δεν θα είχε καμία αρνητική σημασία αν εδραζόταν σε μία πολιτική θέση. Διαβάζοντας όμως τα κείμενά του το μόνο που έβλεπα ήταν το δόγμα του "να φύγουν οι άλλοι". Αυτό είναι ένας απολύτως λάθος τρόπος επιλογής κυβερνόντων. Όχι γιατί κάποιος σε πείθει, αλλά γιατί δεν σε πείθει πια κάποιος άλλος.
  Αυτό το οποίο εγώ προσωπικά ζήτησα από τις τελευταίες εκλογές ήταν επιτέλους ο καθένας να αναλάβει την ατομική του ευθύνη για το τι ψηφίζει. Να σταματήσουν τα γενικά και αόριστα περί «εξαπατημένου λαού» που κάθε φορά αναμασάνε κάποιοι όταν για πολλοστή φορά κάνουν την εκλογική τους ανοησία. Δεν θα διαχυθεί πάλι τεχνηέντως μία θολή και μαζική ευθύνη στους πάντες. Θα κριθεί πλέον η πολιτική οξυδέρκεια του καθένα και η ευθύνη του για αυτό που θα γίνει.

 • 14 Ο/Η Κωστής Α. Μακρής έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Καλή Άνοιξη. Και μετά, καλό Καλοκαίρι. Και μετά καλό Φθινόπωρο. Και μετά, καλό Χειμώνα.
  Όλες οι καλές εποχές, στον χρόνο κατοικούν, οι καλές ευχές στη σκέψη κι εμείς στην Ελλάδα...

 • 15 Ο/Η CoolcBlood έγραψε: (πριν 3 έτη)

  @Orange side: ευστοχήσατε. Ναι, πραγματικά δεν θεωρώ υπεύθυνους αυτούς που κατηγορείτε εσείς. Θεωρώ ότι το υπέρογκο χρέος είναι αποτέλεσμα του πελατειακού κράτους, που δόμησαν και συντήρησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτό, βέβαια, κανείς δεν το αρνείται, αλλά ως γνήσιο τέκνο μιας κοινωνίας πάντα ψάχνει να μεταθέσει κάπου τις ευθυνες, οπότε κάπου τσοντάρει ένα "αυτοί δεν τσέκαραν τι γινόταν εδώ μέσα ή που δάνειζαν"? Οι ίδιοι , βέβαια, που ζητούν από τους "ξένους" ευθύνες γιατί στο παρελθόν δεν "ήλεγχαν" όσο έπρπε κατά τη γνώμη τους, σήμερα δεν ανέχονται το ζυγό των τοκογλύφων. Το 25% μείωσης τπυ ΑΕΠ ήταν μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη μιας σάπια μη παραγωγικής οικονομίας, η οποία στηριζόταν στην κατανάλωση των δανεικών και κάποθα στιγμή θα έκαγε. Ο "αναπνευστήρας" είναι η μη χρεοκοπία. Αυτή που κάποιοι τη θεωρούσαν ταυτόσημη με αυτό που περνάμε, αλλά σήμερα τη χρησιμοποιούν για να μας πείσουν ότι πρέπει να "σηκώσουν" όλοτο ρευστό από τα ΝΠΔΔ της χώρας. Το λαϊκισμό και τη δημαγωγία φοβόμουν και μάλλον επιβεβαιώνομαι. Ο οποίος συνδυασμένος με τον ερασιτεχνισμό, την απειρία και τη λιγούρα μπορεί να αποβεί εκρηκτικό μίγμα. Τόσο απλά.

loading..