Μαξίμου: Ταξιδιωτικά έγγραφα στους Σύριους πρόσφυγες πολέμου αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση

HuffPost Greece

Την χορήγηση όλων των απαραίτητων εγγράφων σε Σύριους πρόσφυγες πολέμου θα προχωρήσουν οι αρμόδιε αρχές της χώρες, κατόπιν απόφασης η οποία ελήφθη στην διυπουργική σύσκεψη η οποία διεξήχθη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι ανακοινώσεις ήρθαν δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη ο οποίος έσπευσε να τονίσει πως «από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια αλλά ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους».

Επίσης, αποφασίστηκε πως οι μετανάστες θα μεταφερθούν άμεσα από τα νησιά όπου βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής της ηπειρωτικής Ελλάδας όπου και θα γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ οικονομικών μεταναστών και προσφύγων πολέμου.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Πέραν όμως των μέτρων που μπορούν να ληφθούν άμεσα, η κυβέρνηση αποφάσισε πως εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου όπως τόνισε ο κ.Σακελλαρίδης, εξερχόμενος του Μαξίμου «Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές».