Αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις «βλέπουν» Αθήνα - Βρυξέλλες

efsyn.gr
Πιερ Μοσκοβισί

Σε νέα φάση εισέρχονται από σήμερα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών, μετά την ανάπαυλα του Πάσχα και την… ανασύνταξη δυνάμεων ένθεν και ένθεν, καθώς πλησιάζει το άτυπο Eurogroup της 24ης Απριλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας.

Το Μαξίμου θεωρεί ότι οι συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται σε καλό δρόμο αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδοκά -σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Μαργαρίτη Σχοινά- ουσιαστικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι οι συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν το σύνολο των θεμάτων, τα οποία σχετίζονται με το ελληνικό πρόγραμμα και κινούνται στο πνεύμα της δήλωσης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σχοινάς τόνισε πως η Κομισιόν ελπίζει ότι μέχρι τις 24 Απριλίου θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο τόσο για τις χθεσινές δηλώσεις του διευθυντή επί ευρωπαϊκών θεμάτων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν για την Ελλάδα όσο και για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, λέγοντας πως η Επιτροπή έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι δεν σχολιάζει κατά τη διάρκεια μιας συνολικής διαπραγμάτευσης.

«Δεν μας αφορά ο θόρυβος που γίνεται, μας ενδιαφέρει η ουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Μοσκοβισί: Εν αναμονή της πλήρης λίστας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τελεί εν αναμονή μιας συγκεκριμένης λίστας μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών συνεχίζονται με εποικοδομητικό τρόπο, αλλά με αργό ρυθμό και ότι η δουλειά που γίνεται σε τεχνικό επίπεδο είναι πολύ συγκεκριμένη και διεξάγεται σε ήρεμο κλίμα, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Ο Γάλλος επίτροπος σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια να συνδυαστούν οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης - που είναι λογικό να θέλει να εφαρμόσει το πρόγραμμα της - με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος έναντι των δανειστών.

«Επιθυμούμε και περιμένουμε ένα συγκεκριμένο κατάλογο από την ελληνική κυβέρνηση για να εξεταστεί από το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα. Γι' αυτό δουλεύουμε με πολύ έντονο ρυθμό, δεν θέλουμε συγκρούσεις, αλλά μια κοινά αποδεκτή λύση», κατέληξε.

Λαφαζάνης: «Η χώρα έχει εναλλακτικές λύσεις»

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους βρίσκονται σε δύσκολο και κρίσιμο σημείο, λέγοντας πως δεν είναι το τέλος για την Ελλάδα μη συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, καθώς «η χώρα έχει εναλλακτικές λύσεις».

Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο πως εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τα προβλήματα θα είναι περισσότερα για την Ευρώπη και όχι τόσο για την Ελλάδα. Τόνισε ότι θα υπάρξει χρηματοδοτική ένεση προς την Αθήνα από τη Μόσχα ως προκαταβολή για τον αγωγό, η οποία θα αποπληρωθεί με τα έσοδα που θα έχει το Δημόσιο από τον αγωγό από το 2019 και μετά.

«Οι συνομιλίες στη Μόσχα αποτελούν ένα θετικό άνοιγμα της ελληνικής κυβέρνησης, που αφορά τη φθηνή ενέργεια, τα οικονομικά οφέλη που μπορούμε να έχουμε, αλλά και τη διεθνή αναβάθμιση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο», είπε.