Είναι Μεγάλη Παρασκευή

του Άρη Δαβαράκη

 

Δεν θέλω να γενικεύω γιατί ο καθένας από μας είναι ένα διαφορετικό σύμπαν και, μεταξύ μας τουλάχιστον, αυτά τα σύμπαντα δεν συγκρούονται. Καταλαβαινόμαστε, σεβόμαστε ο ένας την ιδιωτική περιοχή του άλλου. Πριν λίγες ώρες ήμουν στον Άγιο Φίλιππο στο Θησείο για τον Νυμφίο της Μεγάλης Πέμπτης, τα «Δώδεκα Ευαγγέλια».  Την Μεγάλη Πέμπτη τα πράγματα εξελίσσονται γρήγορα, από τον Άννα στον Καϊάφα στον Πιλάτο στο πλήθος που φωνάζει «Βαραββάν, Βαραββάν», στον εξευτελισμό, στο σταυρό, στο «τετέλεσται», στο έτοιμο ταφικό μνημείο.

Τώρα ο Χριστός είναι εκεί, στο μνημείο – το σώμα του. Το μνημείο είναι ασφαλισμένο και ο ίδιος έχει πάει στον Άδη να αναγγείλει στους πεθαμένους την Ανάσταση. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα πένθους γιατί δεν έχουν έρθει ακόμα οι καλές ειδήσεις της «πρώτης Ανάστασης» του Μεγάλου Σαββάτου. Είναι μια γκρίζα μέρα. Δεν προέρχομαι από θρησκευόμενη οικογένεια αλλά η Μεγάλη Παρασκευή ακόμα και στην πάντα χαρούμενη και κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια, ήτανε αποφασιστικά μια πολύ ιδιαίτερη μέρα. Η γκρίζα μέρα. Αυτή που δεν σήκωνε πολλά αστεία, ούτε πολλές εξυπνάδες, ούτε τα διάφορα κακομαθημένα παιδικά «θέλω αυτό» και θέλω το άλλο.

Σιωπή. Ο δείχτης της μητέρας, της Θείας, της γιαγιάς στα χείλη τους: Σιωπή. Δεν έχουμε την όρεξή σου σήμερα. Ο μπαμπάς σοβαρός, ο θείος ο Μίμης το ίδιο. Το μεσημεριανό τραπέζι πολύ παράξενο – σχεδόν άδειο. «Φάε ένα φρούτο άμα πεινάς». Και «όχι είπα, ΔΕΝ τρώμε σοκολάτες σήμερα».  Μα γιατί;

Γιατί είναι Μεγάλη Παρασκευή.

Γι’ αυτό.

Γι’ αυτό και toportal.gr σήμερα «ησυχάζει» ανεβάζοντας κείμενα που τα είχε ανεβάσει και πέρυσι το Πάσχα, αλλά με άλλους ρυθμούς. Κείμενα του Αλέξανδρου Καριώτογλου που το 2014 ανέβαιναν ένα κάθε μέρα, σήμερα ανεβαίνουν πέντε μαζί στα «Κεντρικά» - από τον Λάζαρο μέχρι και την Μεγάλη Παρασκευή.  Και από κάτω και πιο κάτω κάποια άλλα πιο πρόσφατα και άλλα περσινά.

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, καθώς θα ξημερώνει το Σάββατο, θ’ αλλάξουμε λίγα πράγματα. Το ίδιο και την Κυριακή και την Δευτέρα. Με λίγα λόγια για ένα τριήμερο θα μας στερηθείτε και θα σας στερηθούμε γιατί έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη να ζήσουμε αυτές τις μέρες χωρίς την αγωνία της καινούργιας ύλης, της επικαιρότητας, της «υποχρέωσης».

Την Τρίτη του Πάσχα, ανανεωμένοι και αναστημένοι θα ξαναβρεθούμε για να ξαναμπούμε με φόρα στο παιχνίδι που είναι ολοζώντανο και πολύ ενδιαφέρον για όλους μας αφού από την έκβασή του θα εξελιχτεί το μέλλον της Ελλάδας – κυριολεκτικά.

Εγώ προσωπικά δεν θα μπορέσω να αντισταθώ, το ξέρω, κάθε τόσο θα μπαίνω, κάτι θα γράφω, κάποια φωτογραφία θα ανεβάζω – θα είμαστε σε επαφή με λίγα λόγια.

Καλό τριήμερο λοιπόν: Για τους θρησκευόμενους Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

Για τους μη θρησκευόμενους όλες τις πιο θερμές ευχές «να είμαστε καλά και του χρόνου» με υγεία και καλή καρδιά!