Φως εκ σκοτός αληθινό

του Χρήστου Λαδά

Ένας από τους βασικότερους λόγους που συντριφθήκαμε ως χώρα ήταν η έλλειψη πολιτισμού. Δεν είναι κλισέ.

Η διαφθορά, η διαπλοκή, η παρασιτική οικονομία, οι παθογένειες και οι στρεβλώσεις που κυριάρχησαν στις ζωές μας δεν θα επιβάλλονταν ή δεν θα διαχέονταν με τόση ευκολία, αν υπήρχε μια άλλη αισθητική και μια διαφορετική εθνική ταυτότητα με πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά. 

Δεν την είχαμε, γι αυτό και δεν υπήρχαν αντιστάσεις ή σοβαρές κριτικές φωνές, σε ότι συνέβαινε.

Γι αυτό και εκτός από το οθωμανικό όραμα του να βολευτούμε στο δημόσιο, από το 1900 και μετά, τρέχαμε όλοι και πιο πρόσφατα να πάρουμε δανεικά όταν οι τράπεζες άρχισαν να μας στέλνουν πιστωτικές κάρτες στα σπίτια μας. 

Γι αυτό και τρέχαμε σαν ανόητοι να τζογάρουμε στο χρηματιστήριο όταν ο Σημίτης δίπλα στον Παπαδήμο μας ενθάρρυναν να εμπιστευτούμε τα λεφτά μας στις «επενδύσεις». Αν υπήρχε μια άλλη κυρίαρχη αισθητική στο συλλογικό μας υποσυνείδητο τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Αν επενδύαμε στο μέτρο και στον πολιτισμό, οι αντιστάσεις θα ήταν περισσότερες, ο δημόσιος λόγος θα ήταν διαφορετικός, η αισθητική της ίδιας της κοινωνίας δεν θα επέτρεπε την πλήρη άλωση της από κάθε είδους ευδαιμονικά παραληρήματα.

Στο τέλος φτάσαμε στην επικράτηση ενός ακροδεξιού συνονθυλεύματος και φαύλης συντήρησης που ανέδειξε όχι μόνο συμβολικά αλλά και ως πρόσωπα εξουσίας τον Μπαλτάκο, τον Άδωνι και τον Βορίδη.

Παρέα μάλιστα με κάποιους Μητροπολίτες, τύπου Αμβρόσιου και Άνθιμου, η ακροσυντηρητική ρητορική και αισθητική των οποίων κυριάρχησε και μπλέχτηκε μάλιστα και στη δημόσια ζωή. Οι τύποι αυτοί εκτός από τις business που έκαναν, είχαν φτάσει και στο σημείο να ζητούν και διορισμούς στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών όσων εκ των ποιμνίων τους δεν είχαν βολευτεί πουθενά αλλού.

Όλα αυτά έγιναν βαθμηδόν. Ο Χριστόδουλος που τα χρόνια της Χούντας δεν είχε καταλάβει τι γινόταν επειδή διάβαζε όπως μας πληροφόρησε, και ο οποίος πέθανε με μία αμύθητη περιουσία που θυμίζει παραληρηματικούς και ψυχωτικούς εγωμανείς και λάτρεις του πλούτου, είχε φτάσει στο σημείο να λατρεύεται επειδή είναι in! Τον γουστάραμε επειδή τα έλεγε ωραία, ακόμα και όταν καλούσε τους πολίτες να απέχουν από τις νέες ταυτότητες επειδή συνδέονταν με τον Αντίχριστο.

Είμαστε ένας λαός βαθύτατα συντηρητικός και οπισθοδρομικός

Την αισθητική αυτή την πληρώσαμε όλοι! Και την πληρώσαμε ποικιλοτρόπως. Είμαστε ένας λαός βαθύτατα συντηρητικός και οπισθοδρομικός. Κανένα κόμμα δεν θα μπορούσε να φλερτάρει με αξιώσεις την διακυβέρνηση της χώρας αν δεν τον αποδέχονταν πρώτα οι άρχοντες του κλήρου.

Σε αυτό το πλαίσιο και η αριστερά, και ο ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν βήματα συμφιλίωσης και αποδοχής με το πανίσχυρο θρησκευτικό συναίσθημα που διακατέχει τον Λαό. Ο διαχωρισμός εκκλησίας κράτους παραπέμπεται σταδιακά στις καλένδες ενώ η φορολόγηση της Εκκλησίας και των Μονών, ακόμα και στις καθαρά εμπορικές και κερδοσκοπικές τους δραστηριότητες, ισότιμα με τους υπόλοιπους Έλληνες απομακρύνεται από το προσκήνιο, αν και θα ανακούφιζε τα δημόσια έσοδα 

Ούτε λόγος βέβαια να μην επιβαρύνεται το Ελληνικό Δημόσιο την πληρωμή των παπάδων της χώρας, τους χριστιανικούς ορθόδοξους δηλαδή, αφού οι υπόλοιποι θρησκευτικοί λειτουργοί προφανώς έχει κριθεί ότι λατρεύουν λάθος Θεούς.

Στα πλαίσια του σκοταδισμού αυτού, που δεν έχει να κάνει με το θρησκευτικό συναίσθημα που πρέπει να τυγχάνει σεβαστό αλλά με την εθνική μας ταυτότητα, το «Άγιο Φως» ανακαλύφθηκε ως θαύμα το 1982 και πλημμύρισε έπειτα τις ζωές μας. Τότε βέβαια οι πιστοί το χαίρονταν μέσω χορηγών που αναλάμβαναν την μεταφορά του θαύματος από τον Άγιο τάφο στα εγκόσμια της χώρας.

Το 2002, ο εκσυγχρονιστής Σημίτης, μεταξύ των θαυμάτων που πέτυχε στην εθνική οικονομία, εγκαθίδρυσε και την μεταφορά του Άγιου Φωτός με κρατικά έξοδα και με ειδική πτήση στην Αθήνα με το κυβερνητικό αεροσκάφος, όπου γίνεται δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους. Τσολιάδες, Υπουργοί, στρατιωτικοί, παπάδες και πολίτες περιμένουν έμπλεοι δέους το Άγιο Φως να φτάσει στη χώρα για να μεταφερθεί στη λαμπάδα τους. 

Από την Αθήνα πάλι μεταφέρεται με ειδικές πτήσεις της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας σε διάφορες μητροπόλεις ανά την Ελλάδα όπου οι πιστοί χαίρονται και αγαλλιάζουν μετέχοντας κι αυτοί με τα κεράκια τους στο θαύμα. 

Με κάθε σεβασμό στο θρησκευτικό συναίσθημα, όλη αυτή η κωμωδία κοστίζει στο κράτος κάθε χρόνο περί τα 30 εκατομμύρια. Και κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Όχι μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά κυρίως πολιτιστικούς και αισθητικής. Δεν συμβαίνει άλλωστε πουθενά αλλού!

Η εθνική συνείδηση δεν γίνεται να γαλουχείται ώστε να πιστεύει σε εξορκισμούς, θαύματα και Θείες Χάρες. Το κράτος και η κυβέρνηση που το εκπροσωπεί οφείλει να εμπνεύσει στον κόσμο ότι εμείς και η Πολιτεία είμαστε υπεύθυνοι για την τύχη και το μέλλον μας. 

Είτε λοιπόν το Άγιο Φως ανάβει με αναπτήρα είτε με το φύσημα της Θείας Χάρης, το κράτος δεν έχει καμία δουλειά να ανακατεύεται. Δεν γίνεται να προσβάλλουμε ούτε την κοινή λογική ούτε την αξιοπρέπεια των νοημόνων κατοίκων της χώρας. 

Όσοι πιστοί θέλουν να δοξάζουν το θαύμα ας αναλάβουν και το κόσμος μεταφοράς της εξάπλωσης του. Ας βρουν σπόνσορες, χορηγούς ή ας ζητήσουν από τα παγκάρια τα απαιτούμενα έξοδα για τη διάχυση του θαύματος. Είναι δικό τους θέμα και σεβαστό τους δικαίωμα. 

Το κράτος όμως δεν έχει δουλειά με τα θαύματα. Είναι κοσμικό. Και καλό είναι να παραμείνει κοσμικό μακριά από μεσαιωνικού τύπου προκαταλήψεις. Η παίδευση του Έλληνα οφείλει να αρχίσει να απομακρύνεται από τα παραμύθια του κρυφού σχολειού ή της μεταφοράς της Θείας Χάρης με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. 

Αυτά αναλογίστηκα διαβάζοντας την απάντηση του εκπρόσωπου τύπου και δημοσίων σχέσεων (sic) του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στις λογικές αιτιάσεις του Προέδρου της Ένωσης Άθεων που απευθύνθηκε ευγενικά στο κράτος ζητώντας την κατάργηση αυτής της πολυτέλειας 30 εκατομμυρίων σε εποχές σκληρής κρίσης.

Μόνον οι άνθρωποι του σκότους φοβούνται το Άγιο Φως, απήντησε λακωνικά ο εκπρόσωπος τύπου του εκκλησιαστικού θαύματος και του Πατριαρχείου! 

Επειδή λοιπόν φαντάζομαι ότι οι πολεμιστές του Φωτός δεν έχουν ανάγκη περαιτέρω κρατικής χρηματοδότησης εκτός των μισθών τους για να διαδώσουν το θαύμα, φαντάζομαι ότι το κράτος και αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πάρουν τις αποστάσεις τους απέναντι σε όλο αυτό.  

Γιατί όπως λέγαμε και πριν τις εκλογές.

«Αν όχι εμείς, ποιοί; Αν όχι τώρα, πότε;»

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

 • 1 Ο/Η Theo έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Μάλλον σας διαφεύγει, κ. Λαδά, πως η ελληνική Πολιτεία, μετά τις επανειλημμένες απαλλοτριώσεις της εκκλησιαστικής περιουσίας (εκατομμύρια στρέμματα, πάνω από το 97% του συνόλου της) από το 1833 μέχρι τον Τρίτση, έχει αναλάβει τη μισθοδοσία των κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

  Δεν έχουν απαλλοτριωθεί ο ακίνητα άλλων θρησκευτικών δογμάτων, και γι' αυτό και δεν μισθοδοτούνται οι λειτουργοί τους από το κράτος.

  Όπως, λοιπόν, το κράτος συνεχίζει να πληρώνει τα χρέη του στους ξένους δανειστές από το 1825, έτσι οφείλει να τηρεί και τις δεσμεύσεις του προς την Εκκλησία. (Και οι Μονές που προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά του νόμου Τρίτση δικαιώθηκαν.)

  Και με ποια στοιχεία αποδεικνύετε ότι η μεταφορά του Αγίου Φωτός κοστίζει 30 εκατομμύρια;

  Τα λόγια του αέρα δεν φτάνουν. Χρειάζεται και κάποια τεκμηρίωση.

 • 2 Ο/Η Χρήστος Λαδάς έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Theo,
  αναπαράγετε ένα κλισέ το οποίο είναι χιλιοειπωμένο. Και κουραστικό πλέον.

  Μήπως γνωρίζετε αλήθεια για το πώς απέκτησε η Εκκλησία την εκκλησιαστική της περιουσία; Κατά τα χρόνια της επανάστασης που αναφέρετε. Εκείνα τα χρόνια του ''κρυφού σχολειού''.
  Δεν έχετε διαβάσει σχετικά; Διαβάστε.

  Αναρωτηθείτε αν η ελληνική γη που αφήνει ο Τούρκος κατακτηρής γίνεται να ανήκει όχι στο κράτος αλλά στην Εκκλησία!!!! Για σκεφτείτε.

  Αφού όμως εξομοιώνετε την εκκλησία με τους ξένους δανειστές , τότε μάλλον έχουμε διαφορετική αντίληψη.

  Για το πόσο κοστίζει η μεταφορά του ''Αγίου Φωτός'' δείτε τις πτήσεις, εξωτερικές και εσωτερικές, τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται εντός και εκτός Ελλάδος, και άλλα λινκ που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

  Από εκεί τα βρήκα και εγώ.

  Καλή Ανάσταση!

 • 3 Ο/Η Theo έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Και πάλι ατεκμηρίωτος, κ. Λαδά (για τα 30 εκατομμύρια, κλπ.)!
  Κι όχι μόνο αναπαράγετε χιλιοειπωμένα κλισέ αλλά και παραπληροφορείτε.

  Επειδή συμβαίνει να ασχολούμαι με την παλαιογραφία και την αρχειονομία, ξέρω πολύ καλά πώς απέκτησε η Εκκλησία την περιουσία της: Από δωρεές αυτοκρατόρων, ηγεμόνων, κλπ. έως απλών πιστών.

  Μεγάλο μέρος της γης που κατείχε η Εκκλησία (όχι ο κατακτητής) κατά την Τουρκοκρατία (τα 2/3) το απαλλοτρίωσε η βαυαροκρατούμενη Ελλάδα το 1833. Έκλεισε τα 4/5 των ιερών Μονών, που τις είχε σεβαστεί ο κατακτητής, και πούλησε τα κειμήλιά τους στα παζάρια, όπως γράφει ο Μακρυγιάννης. Και τα εκκλησιαστικά χρήματα ή κτήματά διασπαθίστηκαν από τα τσανάκια των Βαυαρών. (Με τη σχετική απόφαση της Αντιβασιλείας ιδρύθηκε ταμείο για τη μισθοδοσία του κατώτερου κλήρου που ουδέποτε λειτούργησε, γιατί τα χρήματά του πήγαν σε "ημετέρους").

  Είναι μια πονεμένη ιστορία. Μην την ψάχνετε.

  Δεν εξομοιώνω την Εκκλησία με τους ξένους δανειστές, αλλά μιλώ για τη νομιμότητα και ψέγω τις λαϊκίστικες κορώνες σας, όπως "οι υπόλοιποι θρησκευτικοί λειτουργοί προφανώς έχει κριθεί ότι λατρεύουν λάθος Θεούς".

  Μην εκτρέπετε, λοιπόν, αλλού τη συζήτηση και μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη των αναγνωστών σας, σας παρακαλώ!

  Καλή Ανάσταση!

 • 4 Ο/Η Theo έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Κι άλλη μια παραπληροφόρηση:

  Αντίθετα απ' όσα ισχυρίζεσθε, η Εκκλησία στην Ελλάδα φορολογείται, και μάλιστα και για κτήριά της που τα δεσμεύει το κράτος, για τα οποία τα δικαστήρια έχουν δικαιώσει την Εκκλησία, και η πολιτεία και τα δεσμεύει και τα φορολογεί.

  Και φυσικά, αντίθετα με τα αντιεκκλησιαστικά χαλκεία, η περιουσία της είναι μικρή, που, με τη φορολόγησή της, ελάχιστα ανακουφίζονται τα δημόσια έσοδα.

 • 5 Ο/Η Χρήστος Λαδάς έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Για το τελευταίο σχόλιο ξαναδιαβάστε το άρθρο. Αναφέρεται σε ισότητα φορολόγησης.

  Όσον αφορά την ταμπακιέρα, για ποιο λόγο πρέπει να πληρώνει το κράτος το ''Αγιο Φως'' δεν αναφέρετε τίποτα.
  Και είναι και λογικό. Τι να πείτε;

  Oπότε επιστρέφουμε στα γνωστά κλισέ.

  Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τον διαχωρισμό εκκλησίας - κράτους.
  Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, που λένε.

  Τόση υπεράσπιση πάντως για την εκκλησία, χωρίς ονοματεπώνυμο, μόνο τίτλο τιμής μπορεί να αποτελέσει.

  Και είναι λογική : )

 • 6 Ο/Η Theo έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Παραπληροφόρηση και πάλι.

  Η Εκκλησία φορολογείται βαρύτερα από τον μέσο Έλληνα πολίτη.

  Έγραψε ο αρχιεπίσκοπος σε επιστολή του στον τότε πρωθυπουργό:
  Οι τελευταίες φοροαπαλλαγές υπέρ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως και υπέρ όλων ανεξαιρέτως των γνωστών θρησκειών στην Ελλάδα, καταργήθηκαν στις 23.4.2010 με τον Ν. 3842/2010. Έκτοτε, τα νομικά πρόσωπα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος καταβάλλουν: 1) φόρο για τα ακίνητά τους και μάλιστα με τριπλάσιο συντελεστή από τον ισχύοντα για τους λοιπούς δημόσιους οργανισμούς της χώρας, 2) φόρο επί των κατ΄έτος μισθωμάτων που εισπράττουν από ακίνητα με συντελεστή ύψους 20% επί της αξίας τους, δηλαδή μεγαλύτερο από αυτόν που ισχύει για τους ιδιώτες, 3) συμπληρωματικό φόρο επί των εισοδημάτων τους από οικοδομές και εκμισθώσεις γαιών με συντελεστή 3%, 4) προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος με συντελεστή 55% επί της αξίας του παραπάνω συμπληρωματικού φόρου, 5) φόρο επί των κληρονομιών και δωρεών με συντελεστή 0,5% επί της αξίας τους, 6) τέλος χαρτοσήμου και δικαιώματα ΟΓΑ συνολικού ποσοστού 2,40% επί κάθε χρηματικής παροχής των πιστών προς τους Ι. Ναούς λόγω ιεροπραξιών.

  Επίσης τα παραπάνω νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας παρακρατούν και αποδίδουν στο ελληνικό Δημόσιο όλους τους φόρους, που είναι υποχρεωμένοι να παρακρατούν και να αποδίδουν και όλοι οι ιδιώτες φορολογούμενοι κατά τις συναλλαγές τους με τρίτους (φόρο μισθωτών υπηρεσιών, ΦΠΑ κ.λπ.).

  Από τον φόρο επί της ακίνητης περιουσίας απαλλάσσονται, κατά την φορολογική νομοθεσία, μόνο οι λατρευτικοί και κοινωφελούς χρήσεως χώροι όλων ανεξαιρέτως των θρησκειών και δογμάτων.


  Η Κεντρική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι Ιερές Μητροπόλεις, οι Ενορίες, οι Ιερές Μονές και τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα κατέβαλαν συνολικά κατά το έτος 2011 φόρους ύψους 12.584.139,92€.» (http://www.koutipandoras.gr/article/23316/ieronymos-katargithikan-oi-foroapallages-tis-ekklisias)

  Σας ξενίζει η υπεράσπιση της αλήθειας απέναντι στις συκοφαντίες και ψευδολογίες σας; Δεν πειράζει.

  Ο κ. Δαβαράκης γνωρ

 • 7 Ο/Η Theo έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Και φυσικά η επιχειρηματολογία σας περί "κλισέ" μάλλον απουσία επιχειρημάτων δηλώνει.

  Αν "κλισέ" είναι η ιστορική αλήθεια, τότε τι είναι οι δικές σας αοριστολογίες και τα χονδροειδή ψέματα (όπως ότι τάχα η ελληνική γη που αφήνει ο Τούρκος κατακτητής πηγαίνει στην Εκκλησία);
  Τι είναι οι αφ' υψηλού θρασύτατες υποδείξεις σας να μάθω για το πώς απέκτησε η Εκκλησία την εκκλησιαστική της περιουσία, με εντελώς έωλα υπονοούμενα;

  Η δε προσωπική μου γνώμη μου για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός αεροπορικώς και με τιμές αρχηγού κράτους είναι αρνητική. Θα προτιμούσα σεμνότερα τα έχοντα σχέση με τον Θεό.
  Όμως, το αν τα μικρά έξοδα της μεταφοράς του τα πληρώνει η Πολιτεία ή όχι, είναι παρωνυχίδα κατ’ εμέ. Μου φαίνεται όμως λογικό, εφόσον τα 81% των συμπολιτών μας δηλώνουν πως πιστεύουν στον Θεό, αν η πλειονότητα των πολιτών πράγματι το θέλει, να αναλαμβάνει η Πολιτεία τα έξοδα. Και αν δεν το θέλει, ας γίνεται όπως παλαιότερα, που το φως της καντήλας του Αγίου Βήματος κάθε ναού άναβε τις λαμπάδες των πιστών.
  Αλλά το ζήτημα το θεωρώ παρωνυχίδα, όχι ταμπακιέρα.

  Καλή Ανάσταση!

 • 8 Ο/Η Χρήστος Λαδάς έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Hello
  Μιλώ με τη Μητρόπολη!!
  Πόσο διασκεδαστικό.

  Σύντομο ανέκδοτο ότι η Εκκλησία φορολογείται πιο σκληρά από τον Έλληνα πολίτη.

  Αρα φαντάζομαι ότι η Εκκλησία, την οποία εκπροσωπείτε, δεν θα έχει προβλημα και με το διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους.

  Για να μην αδικείται δηλαδή! : ))))

  Έτσι δεν είναι;
  E; Ή μήπως όχι ;

 • 9 Ο/Η Χρήστος Λαδάς έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Αν ξεκινούσα να βάζω αναρτήσεις για τις φοροαπαλλαγές και για τα σκάνδαλα της Εκκλησίας , από το ΣΔΟΕ , μέχρι τις ΜΚΟ, δεν θα έφτανε ούτε σεντόνι.

  Εν ευθέτω χρόνω θα πληροφορήσουμε και για άλλα.

  Για τα αφορολόγητα παγκάρια που δεν αγγίζει το ΣΔΟΕ, για τους μητροπολίτες που περνούσαν από το ΣΔΟΕ, για τις offshore των Μητροπολιτών, για τα σκάνδαλα των ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής που έφαγαν εκατομμύρια, για το ξέπλυμα που γίνεται στις Μονές μέσω των δωρεών που δεν περνούν από το Παρακαταθηκών και Δανείων, για την έκθεση της Βουλής από το 2012 που έχει ορίσει ότι η μεγάλη περιουσία της Εκκλησίας που ΔΕΝ φορολογείται μπορεί να αποφέρει πάνω από 3 ΔΙΣ. έσοδα στο Ελληνικό δημόσιο και για άλλα πολλά.

  Υπομονή να έχετε, ως Αρχιεπισκοπή, Μητρόπολη , κάτι τέτοιο που είστε προφανώς.

  Και για να είναι και ισότιμος ο διάλογος ιδίως όταν χρησιμοποιείται μηνύσιμες εκφράσεις να βάζετε και ένα ονοματεπώνυμο.

  Είτε είστε γραφείο τύπου Μητρόπολης είτε Αρχιεπισκοπής, είτε οτιδήποτε της Εκκλησίας. Άλλωστε από τους φόρους μου πληρώνεστε. Να το σέβεστε και να θυμάστε ότι πίσω από την ανωνυμία μπορεί κανείς να γράφει ότι θέλει αλλά ο κόσμος καταλαβαίνει.

  Να είστε πάντως συντονισμένοι γιατί ο κόσμος ξυπνά, και θα αρχίσει να απαιτεί τον διαχωρισμό που φαντάζομαι ότι η Εκκλησία έχει λόγους που τον φοβάται και με τόση λύσσα τον παλεύει.

  Αλλά όλα τα πάρτυ κάποτε τελειώνουν.
  Και η Ελλάδα θα προχωρήσει, όσο και να φωνάζετε!

  Και αυτό θα είναι το τελευταίο μου σχόλιο το οποίο το γραφείο τύπου που εκπροσωπείτε της Εκκλησίας που πληρώνετε απο τους φόρους μου, όπως μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο κατά βάση συμβαίνει, θα δώσει τη γραμμή.

  Το χαίρομαι όσο δεν φαντάζεστε και σας ξαναστέλνω τα φιλάκια μου!!!
  Πολλά φιλάκια. Πάρα πολλά φιλάκια!

  Αλλά με επίθετο ; )

 • 10 Ο/Η Theo έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Ο πανικός σας είναι έκδηλος στις απαντήσεις σας.

  Εφόσον, όμως, σας φιλοξενεί ένα site που δέχεται την ψευδωνυμία, θα πρέπει να παίξετε με τους κανόνες του.

  Εφόσον σας αρέσει ο μονόλογος και δεν αντέχετε τον αντίλογο στις συκοφαντίες και ψευδολογίες σας, μην αναρτάτε άρθρα σας εδώ.

  Εφόσον δεν μπορείτε να αντιπαρατεθείτε στα ιστορικά κα. τεκμήρια που παραθέτω, μην αρχίζετε τις φαιδρότητες για γραφεία τύπου Μητρόπόλεων, Αρχιεπισκοπών, μηνύσιμων εκφράσεων, κα. φαιδρά παρόμοια.
  (Δηλαδή, μόνο τα γραφεία τύπου υπερασπίζονται την αλήθεια; Χάθηκαν οι ευσυνείδητοι Έλληνες που προσβάλλονται από τη βάναυση προσβολή της;)

  Εφόσον δεν έχετε τη στοιχειώδη εντιμότητα να παραδεχθείτε τα ψεύδη του άρθρου και των σχολίων σας, μην εκθέτετε και toportal που σας τα ανεβάζει.

  Τέλος, ως πιστός Ορθόδοξος Χριστιανός, θα ήθελα να απαλλαγεί η ελλαδική Εκκλησία από τον έλεγχο και την κηδεμονία του κράτους που συνήθως οδηγεί σε νόθες καταστάσεις.
  Όχι όμως και να απαιτείτε και ως σα και τα ημέτερα!

  Εύχομαι να αγαπάτε και να ζείτε μάσα στο Φως και την Αλήθεια.

 • 11 Ο/Η Theo έγραψε: (πριν 3 έτη)

  μια διόρθωση:

  Εύχομαι να αγαπάτε και να ζείτε μέσα στο Φως και την Αλήθεια.

 • 12 Ο/Η Άρης Δαβαράκης έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινήσω εδω πως η μεγάλη καθυστέρηση στην δημοσίευση των σχολίων είναι δική μου ευθύνη και προκύπτει απο το γεγονός πως συχνά ξεχνώ, έστω αποτο κινητό, να κάνω εναν έλεγχο στα σχόλια. Ηρθα και με παρέα στις Κυκλάδες το πρωϊ και ξεχάστηκα εντελώς! Καλή Ανάσταση έυχομαι!

loading..