Εβδομάδα παθών και ελπίδα για ανάσταση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Η ελληνική πλευρά έχει τη δυνατότητα να φτιάξει με ευελιξία το δικό της πρόγραμμα και να μην «εγκλωβιστεί» σε υφεσιακές παρεμβάσεις. Ωστόσο, η κλεψύδρα του χρόνου εξαντλείται, καθώς στο εσωτερικό της χώρας αναμένεται εναγωνίως μια συμφωνία που θα επιτρέψει εκ νέου στην αγορά να κινηθεί. Το διακύβευμα είναι μεγάλο και είναι πλέον η στιγμή για τη γεφύρωση των αντιθέσεων.

Η ώρα των αποφάσεων έχει πλέον φτάσει, καθώς κυβέρνηση και δανειστές καλούνται να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα ανοίγει την «κάνουλα» της χρηματοδότησης. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και η «δίδυμη» συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup αυτή την εβδομάδα αποκτά βαρύνουσα σημασία.

Η κυβέρνηση κατάφερε με τη στρατηγική που χάραξε το προηγούμενο διάστημα να διασφαλίσει μέσα από μια πολιτική διαπραγμάτευση «ευελιξία» στο πρόγραμμα-γέφυρα. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να παρουσιάσει το δικό της μεταρρυθμιστικό πακέτο και να μην εγκλωβιστεί στη δοκιμασμένη συνταγή της περικοπής των μισθών και των συντάξεων.

Εντός των τειχών η κυβέρνηση εστίασε στο να διασφαλίσει τα χρήματα που ήταν απαραίτητα για τις υποχρεώσεις της, προκειμένου να μη βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Ο στόχος διπλός: η έγκαιρη πληρωμή όλων των υποχρεώσεων της χώρας στους δανειστές και η απρόσκοπτη καταβολή μισθών και συντάξεων.

Ωστόσο, είναι πλέον η ώρα ενός έντιμου συμβιβασμού, όπως άλλωστε τον έχει περιγράψει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Περαιτέρω καθυστέρηση στην εξεύρεση λύσης θα επιδεινώσει τα προβλήματα στην αγορά και θα δημιουργήσει ένα ζοφερό τοπίο στο εσωτερικό της χώρας.

Είναι φανερό πως τα περιθώρια έχουν στενέψει και πλέον κυβέρνηση και δανειστές βρίσκονται στην τελική ευθεία. Και οι δύο πλευρές καλούνται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις, που θα επιτρέψουν την τροφοδότηση της ελληνικής οικονομίας με ρευστό.

Δεν είναι τυχαίο πως στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί πυρετός διεργασιών και συσκέψεων με το οικονομικό επιτελείο για να μην υπάρχουν εκκρεμότητες, που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω χρονοτριβή. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να «μπει το τρένο στις ράγες» και να ξεκλειδώσει άμεσα ένα τμήμα από τη δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώνεται ακόμα και στο επικοινωνιακό «γήπεδο», όπου είναι σε εξέλιξη ένα σκληρό μπρα ντε φερ, με το ελληνικό ζήτημα να κυριαρχεί και στον διεθνή Τύπο. Ωστόσο, ο καταιγισμός δηλώσεων -είτε είναι επώνυμες είτε αποδίδονται σε ανώνυμους κύκλους- δημιουργεί ένα εκρηκτικό σκηνικό, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχίζεται επ΄ αόριστον.

Τα μηνύματα που φτάνουν αφήνουν περιθώρια για την εξεύρεση μιας φόρμουλας, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή λύση. Στο φορολογικό -που είναι ένα από τα κρισιμότερα, αν όχι το κρισιμότερο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων με τους εταίρους- φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί το έδαφος για μια ουσιαστική προσέγγιση.

Στο παρά πέντε της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup εξελίξεις υπάρχουν και σε μια σειρά «καυτών» θεμάτων. Το... ραντεβού για τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Βαγγέλη Δεμίρη, παίρνει μετάθεση για το καλοκαίρι. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς τα δύο αυτά θέματα αποτελούν «κόκκινο πανί» στις διαπραγματεύσεις.

Ουσιαστικά, το ένα μετά το άλλο τα ανοιχτά μέτωπα κλείνουν -οριστικά ή έστω προσωρινά- και ανοίγει ο δρόμος για να υπάρξει μια «σπονδυλωτή» συμφωνία. Οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν σημεία επαφής σε ένα «μεταρρυθμιστικό» πακέτο που θα καταστήσει εφικτή την έλευση ρευστού στη χώρα και θα επιτρέψει την άρση του αδιεξόδου. Ωστόσο, οι αποφάσεις αυτές πρέπει να ληφθούν άμεσα, καθώς ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα.