Στο νοσοκομείο ο καταδικασμένος δραστήριος Μαύρος Πάνθηρας Μούμια Αμπού Τζαμάλ

της Δάφνης Χρονοπούλου

Ο Μούμια Αμπού Τζαμάλ, κατά τους New York Times, o πιο διάσημος κατάδικος στη γη που πέρασε 30 χρόνια καταδικασμένος σε θάνατο προχθές, την 1η Απριλίου, μεταφέρθηκε από τη φυλακή στο νοσοκομείο λίγο πριν πέσει σε διαβητικό κώμα. Ο διαβήτης του δεν είχε διαγνωστεί παρά τις πρόσφατες  εξετάσεις αίματος που του είχαν κάνει στο αναρρωτήριο της φυλακής. 

Ο Αμπού Τζαμάλ, φυλακισμένος από το 1981, παραμένει δραστήριος και αφοσιωμένος στη διεκδίκηση της ισότητας και, όπως λέει, στην Επανάσταση. Βραβευμένος δημοσιογράφος δηλώνει πάντα διαθέσιμος να γράψει για όποιον του ζητήσει. Τα άρθρα του, οι ραδιοφωνικές εκπομπές του και το βιβλίο του Live from Death Row κρατούν ανοιχτή τη συζήτηση για την Θανατική Καταδίκη, το σωφρονιστικό σύστημα αλλά και τις αδικίες που ακόμα υφίστανται οι μαύροι στην Αμερική.

Ο Μούμια Αμπού Τζαμάλ γεννήθηκε το 1954 και από πολύ νέος εντάχθηκε στο κίνημα των Μαύρων Πανθήρων. Το 1981 σε μια αμφιλεγόμενη δίκη καταδικάστηκε σε θάνατο για το φόνο αστυνομικού τον οποίο ποτέ δεν ομολόγησε. Το 2008 μετά από πολύχρονους αγώνες έγινε δεκτή έφεσή του και η ποινή του άλλαξε σε ισόβια. Η υπόθεση χαρακτηρίζεται δικαστική αδικία από τη Διεθνή Αμνηστία.

Ακολουθούν videos που θεωρώ πολύ ενδιαφέροντα. Τελευταίο το μεγάλο ντοκιμαντέρ Υπόθεση Μουμία Αμπού Τζαμάλ του Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα. Κι ακόμα, δυστυχώς δίχως υποτίτλους, σας μεταφέρω τον ίδιο τον Αμπού Τζαμάλ αλλά και τον Τσόμσκι που μιλά γι αυτόν, τη σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε από το σύστημα αλλά και το αφρικανοαμερικάνικο ζήτημα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

 • 1 Ο/Η Δάφνη Χρονοπούλου έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Προσθέτω:

  Για το Μαύρο Πάνθηρα, αύριο,
  Παρασκευή, 10 Απριλίου στις 4:00 μ.μ. - 5:30 μ.μ. PDT (2.00 τη νύχτα Σαββάτου για μάς)
  Downtown Los Angeles Federal Building
  Το Λος Άντζελες συμμετέχει στις διαμαρτυρίες των Pam Africa, International Concerned Family & Friends, MOVE
  και άλλων υποστηρικτών του που απαιτούν άμεση και αποτελεσματική ιατρική φροντίδα για την παρούσα κρίσιμη κατάσταση της υγείας του.

  Los Angeles joins national protests called by Pam Africa, International Concerned Family & Friends, MOVE and other supporters of Mumia Abu-Jamal this Friday April 10th to demand immediate and effective medical attention for Mumia whose health crisis is now critical.
  Initiating organizations include: BAYAN-USA, Unión del Barrio, Anti-Racist Action, Puerto Rican Alliance, Union of Progressive Iranians, International Action Center, Los Angeles Workers Assembly


  #MumiaMustLive, National Day of Action to Stop the Execution of Mumia by Medical Neglect!

loading..