Θύελλα για την εισβολή αντιεξουσιαστών στη Βουλή

ethnos.gr

Απερίφραστα καταδίκασε η κυβέρνηση την πρωτοφανή εισβολή αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής, την ώρα που το γραφείο Τύπου του Κοινοβουλίου αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ουδεμία «εισβολή» σημειώθηκε. Την ίδια ώρα, δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι βουλευτές.

«Είναι προκλητική και ακατανόητη η σημερινή ενέργεια ομάδας αντιεξουσιαστών να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Σειρά τέτοιων ενεργειών δίνουν επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Η εισβολή αυτή λειτουργεί σε βάρος της απόφασης της κυβέρνησης να ξηλωθούν τα κάγκελα της ντροπής από τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Απόφαση, στην οποία θα επιμείνουμε. Η κυβέρνηση ήδη από τις προγραμματικές τις δηλώσεις είχε εξαγγείλει την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Το νομοσχέδιο οδεύει άμεσα προς ψήφιση. Ποιους λοιπόν ευνοεί μια τέτοιου είδους ενέργεια;» πρόσθεσε και κατέληξε:

«Αυτές τις ώρες πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και ψύχραιμοι, καθώς υπάρχει μια απεργία πείνας σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση λειτουργεί σταθερά με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και τη διασφάλιση της έννομης τάξης».

«Είναι απόλυτα αντιδημοκρατικές, και ως εκ τούτου καταδικαστέες, ενέργειες σαν κι αυτή των αντιεξουσιαστών που εισέβαλαν σήμερα στη Βουλή εν ονόματι της "προβολής" των όποιων αιτημάτων τους», δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, τονίζοντας πως «οφείλουν να γνωρίζουν όλοι -και οι αντιεξουσιαστές- ότι η κυβέρνηση δια των αρμοδίων υπουργών της έχει την ευθύνη για τη διασφάλιση της έννομης τάξης και την εύρυθμη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος».

Βουλή: Ουδεμία «εισβολή»
Ουδεμία «εισβολή» σημειώθηκε στη Βουλή. Ας μην ανησυχούν, επομένως, όσοι εμφανίζονται ως Κασσάνδρες για να αναγγείλουν κινδύνους για το Κοινοβούλιο, με δηλώσεις οι οποίες αυτονοήτως ανοίγουν πολλές ορέξεις, αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε το απόγευμα σήμερα, από το Γραφείο Τύπου της Βουλής.

Αργότερα, η ίδια η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι η είσοδος των 15 διαδηλωτών στον προαύλιο χώρο μπορεί να συνιστά αντικανονικότητα, δεν συνιστά οπωσδήποτε όμως επικινδυνότητα, όπως επιχείρησαν να παραπληροφορήσουν τα μέσα ενημέρωσης

Σε συζήτηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για το πρωινό περιστατικό, επανέλαβε πως δεν πρόκειται για «εισβολή», όπως παρουσιάστηκε, αλλά αντικανονική είσοδο των διαδηλωτών η οποία δεν υπήρξε επικίνδυνη όπως έκρινε η Φρουρά της Βουλής.

Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τον ισχυρισμό ότι υπάρχει διάσταση της ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου της Βουλής για το γεγονός και της ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Είπε ότι ο κ. Σακελλαρίδης τοποθετήθηκε για το θέμα έχοντας ενημερωθεί από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και γνωστοποίησε ότι την ώρα του συμβάντος η ίδια δεν βρίσκονταν στο Κοινοβούλιο και ενημερώθηκε επισήμως τόσο από το οπτικοακουστικό υλικό όσο και από την Φρουρά της Βουλής, την οποία - όπως επανέλαβε - εμπιστεύεται απολύτως.

Το Δελτίο Τύπου της Βουλής

«Με αφορμή τη διαστρεβλωτική της πραγματικότητας "ενημέρωση", από τα γνωστά "έγκυρα" ΜΜΕ, διευκρινίζονται τα εξής προς πάσα κατεύθυνση:

Ουδεμία "εισβολή" σημειώθηκε στη Βουλή. Ας μην ανησυχούν, επομένως, όσοι εμφανίζονται ως Κασσάνδρες για να αναγγείλουν κινδύνους για το Κοινοβούλιο, με δηλώσεις οι οποίες αυτονοήτως ανοίγουν πολλές ορέξεις.

Τα πραγματικά περιστατικά:
Περί ώρα 13.15 εισήλθαν στον προαύλιο χώρο της Βουλής περί τους 15 πολίτες, με εμφανή τα χαρακτηριστικά τους και με ειρηνικό τρόπο εκδήλωσαν τη διαμαρτυρία τους για τις φυλακές Τύπου Γ΄ και τη συμπαράστασή τους σε κρατουμένους οι οποίοι πραγματοποιούν πολυήμερη απεργία πείνας. Οι πολίτες έριξαν μικρών διαστάσεων φυλλάδια που συνοψίζουν τη διαμαρτυρία τους και κράτησαν για λίγη ώρα πανό στην είσοδο της Βουλής, το οποίο ανέγραφε «Αλληλεγγύη στους Απεργούς Πείνας Άμεση Ικανοποίηση των Αιτημάτων τους».

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και τις καταγραφές, ουδέν ανησυχητικό ανέκυψε και η διαμαρτυρία εντάσσεται στο αντίστοιχο Συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών. Οι πολίτες δεν επιχείρησαν να εισέλθουν στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου, ούτε και θα είχαν τέτοια δυνατότητα, αφού ελήφθησαν προληπτικά από τη Φρουρά της Βουλής όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του κτιρίου και των ευρισκομένων εντός του. Οι πολίτες εξήλθαν οικειοθελώς του προαυλίου χώρου, αμέσως μετά τη διαμαρτυρία τους, υπό την επίβλεψη της Φρουράς της Βουλής.

Κάθε προσπάθεια δημιουργίας πανικού και αισθήματος ανασφάλειας αφενός ενεργεί ως προβοκάτσια και αφετέρου δυναμιτίζει καταστάσεις σε μία περίοδο κατά την οποία επίκειται η συζήτηση στη Βουλή της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και διακυβεύεται η ζωή κρατουμένων οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία πείνας.

Προς τους ανησυχούντες: Τα μέτρα ασφαλείας της Βουλής είναι επαρκή για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού. Η Φρουρά της Βουλής έχει την εμπειρία να αξιολογεί γεγονότα και προθέσεις και αναλόγως να κινείται, πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ακόμη και εκείνων που μπορεί να διαμαρτύρονται εναντίον του Κοινοβουλίου, όπως έχουν δικαίωμα σε μια δημοκρατία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Φρουρά διαπίστωσε ότι πρόκειται περί ειρηνικής διαμαρτυρίας και, προκειμένου να μην προκαλέσει περαιτέρω ένταση, προέβη στο πρώτο μέτρο προστασίας του Κοινοβουλίου, κλείνοντας για καθαρά προληπτικούς λόγους όλες τις εισόδους του κεντρικού κτηρίου και επιβλέποντας την αποχώρηση των διαδηλωτών».

Πυρά της αντιπολίτευσης
Συγκεκριμένα, για «ανασφάλεια, που τείνει να γίνει γενικευμένη» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης.

Η δήλωση του κ. Καραγκούνη έχει ως εξής: «Αναρχικοί, με και χωρίς κουκούλες, εισέβαλαν στο προαύλιο της Βουλής. Η ανασφάλεια τείνει να γίνει γενικευμένη. Η κυβέρνηση που επαγγέλθηκε διάλογο με τους κουκουλοφόρους, τώρα δεν μπορεί να περιφρουρήσει ούτε την ίδια τη Βουλή. Τους ρωτάμε ευθέως: Υπάρχει κράτος ή καταργήθηκε και αυτό;».

Να προασπίσει την έννομη τάξη, κάλεσε πριν από λίγο την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

«Αυτό το οποίο συνέβη σήμερα είναι κάτι το απολύτως προκλητικό. Καλώ λοιπόν την κυβέρνηση να εκτελέσει το συνταγματικό της καθήκον και να προασπίσει την έννομη τάξη. Το πιο απίστευτο δεν είναι αυτό που συνέβη, αλλά ότι δεν υπήρξε ούτε μια σύλληψη. Νομίζω ότι επιστρέφουμε στο καθεστώς ανομίας το οποίο μεγάλη προσπάθεια σταματήσαμε τον Ιούνιο του 2012» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι «η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και έχει καταστήσει τη χώρα ξέφραγο αμπέλι, ενώ υποστήριξε ότι για την εισβολή και για τα έκρυθμα φαινόμενα που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση, καθώς έχει αναγκάσει την αστυνομία σε αμυντική στάση».

Την εισβολή ομάδας αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της βουλής σχολίασε και στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter γράφωντας: «Φοβόμουνα κατάληψη της Κατεχάκη, τελικά προτίμησαν τη Βουλή. Ξέφραγο αμπέλι η χώρα στο ναδίρ η προστασία του πολίτη».

«Άθλια η εικόνα της Βουλής. Αρκετά πια με τα γραμμάτια που πρέπει να εξαργυρώσει η Πρόεδρος στους γνωστούς αγνώστους που έχει υπερασπιστεί» έγραψε από την πλευρά του στο Twitter, σε ιδιαίτερα καυστικό ύφος, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να αναλάβει η Ζωή Κωνσταντοπούλου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο Γιάννης Πανούσης τη προεδρία της Βουλής αναφέρει σε σχόλιό του το Ποτάμι.

Θα ήταν μια αμοιβαία και επωφελής για όλους μετακίνηση αναφέρεται στο σχόλιο, καθώς «είναι βέβαιο ότι με αυτή τη λύση οι μεν αντιεξουσιαστές θα μείνουν από μόνοι τους εκτός Βουλής, το Κοινοβούλιο θα αποκτήσει την ομαλή λειτουργία του υπό την προεδρεία ενός έμπειρου πανεπιστημιακού- όπως ο κ. Πανούσης-, που είναι προφανές ότι κάποιοι τον εμποδίζουν να ασκήσει τα καθήκοντά του».

«Τα σημερινά γεγονότα στη Βουλή, αλλά και η κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και αλλού, δεν έχουν καμία σχέση με τη γνήσια διαμαρτυρία και πάλη του λαϊκού κινήματος και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δίνουν άλλοθι σε λογικές και πρακτικές καταστολής και αυταρχισμού» αναφέρει σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ και καταλήγει:

«Όσοι λοιπόν αναγορεύουν αυτές τις ενέργειες σε "διαμαρτυρία", παίζουν πολύ επικίνδυνα παιχνίδια».

Την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, ζήτησε πριν λίγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Δριβελέγκας.

«Ήμουν έξω από τη Βουλή και ξαφνικά βλέπω 30, 40 άτομα ίσως και περισσότερα να τρέχουν, να περνάνε κάτω από τη μπάρα που είναι για τα αυτοκίνητα και να τρέχουν, να πετάνε τα φέιγ βολάν και κρατούσαν και ένα πανό το οποίο σήκωσαν. Τέτοιο πράγμα, είμαι από το 1993 βουλευτής, στη Βουλή δεν έχω ξαναδεί. Και νομίζω ότι ο κ. Πανούσης αυτήν τη στιγμή, ο ίδιος, πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του. Πρέπει να παραιτηθεί. Διότι καταλύουν τη Δημοκρατία» είπε ο κ. Δριβελέγκας.

«Αν δεν μπορεί να διασφαλίσει τα αυτονόητα, να παραιτηθεί ο υπουργός τώρα», αναφέρει σε δήλωσή της η υπεύθυνη του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά αναφέρει ειδικότερα ότι «το κρίσιμο ερώτημα μετά το μπαράζ καταλήψεων Πανεπιστημίων, Δημαρχείων, πολιτικών γραφείων αλλά και την επίθεση στη Βουλή από τους γνωστούς "αντιεξουσιαστές", είναι: υπάρχει κυβέρνηση και ειδικότερα υπάρχει ή έχει καταργηθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;».

Διότι, όπως σημειώνει, «δεν μπορεί να καταστρέφεται η δημόσια περιουσία, να γίνονται βανδαλισμοί, να παρεμποδίζεται η λειτουργία των ΑΕΙ και της Αυτοδιοίκησης, να απειλούνται πολίτες και ο υπουργός και η Αστυνομία να μην παρεμβαίνουν. Και μάλιστα όταν και οι πρυτανικές Αρχές και ο εισαγγελέας το ζητούν».

«Αν δεν μπορεί να διασφαλίσει τα αυτονόητα, να παραιτηθεί ο υπουργός τώρα» καταλήγει.

Kατά την εισβολή προσήχθησαν 21 άτομα, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους για το αδίκημα της διατάραξης της οικιακής ειρήνης και πλέον είναι στη διάθεση του εισαγγελέα να εξετάσει αν έχουν διαπράξει τα αδικήματα ώστε έπειτα να ασκηθούν διώξεις.