Γάλλοι διανοούμενοι συγκεντρώνουν χρήματα για την Ελλάδα

tvxs.gr

Με σύνθημα «από το λαό για το λαό», μία επταμελής ομάδα Γάλλων διανοούμενων ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει χρήματα για τα θύματα της κρίσης στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση με σκοπό την ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης απέναντι στις αυταρχικές οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται, μη λαμβάνοντας υπόψη το ανθρώπινο κόστος.

Όπως αναφέρουν είναι μια κρίσιμη και ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και στόχος της πρωτοβουλίας είναι η χρηματοδότηση δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης, με τρόπο που θα διασφαλίζεται πως αυτή η χρηματοδότηση δεν θα παρεμποδιστεί από τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας από τους πιστωτές της. Αυτή η κίνηση, σημειώνουν, θα έχει θετικό πολιτικό αντίκτυπο και στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, αποδεικνύοντας πως οι λαοί είναι πιο γενναιόδωροι από τις κυβερνήσεις. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα καταβληθούν στην συλλογικότητα Solidarity4all (Αλληλεγγύη για Όλους), η οποία θα τα διανείμει σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.

Παρουσιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα αναφέρονται σε ορισμένα οικονομικά μεγέθη που αποδεικνύουν πως οι πολιτικές που έχουν επιβληθεί, όχι μόνο δεν βοήθησαν στο να περιοριστεί το χρέος, αντίθετα επιδείνωσαν το πρόβλημα. Ενδεικτικά επισημαίνεται:

Η ανεργία αυξήθηκε κατά 274% από το 2009, το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 30% και οι συντάξεις κατά 45%. Και ενώ η φτώχεια έχει εκτοξευτεί, 505 Έλληνες έχουν στην κατοχή τους 60 δις ευρώ (στοιχεία 2013), με την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 10% από το 2012. Το σύστημα Υγείας καταστράφηκε, ενώ η Παιδεία και ο Πολιτισμός στερούνται ζωτικών πόρων.

Ο αριθμός των αυτοκτονιών έχει αυξηθεί κατά 43% σε 4 χρόνια. Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα έχει τετραπλασιαστεί. Επίσης 600.000 έως 1 εκ. μετανάστες που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Ελλάδα προσπαθούν να επιβιώσουν σε όλο και δυσκολότερες συνθήκες. Ακόμη και αν δεν γίνονται στόχος χρυσαυγιτών, καθώς η δράση της Χρυσής Αυγής έχει περιοριστεί μετά τη σύλληψη της ηγεσίας της οργάνωσης, τα όσα έρχονται στο φως από το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας αποδεικνύουν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην Ελλάδα.