Χωρίς παράσταση σε δίκη 9.599 δικηγόροι της Αθήνας εντός του 2015

tovima.gr

Στοιχεία που προκαλούν σοκ για την κατάσταση κρίσης στην οποία έχουν περιέλθει περίπου οι μισοί δικηγόροι, εγγεγραμμένα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), παρουσίασε σήμερα Τρίτη κατά τον απολογισμό της προεδρίας του ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Βασίλης Αλεξανδρής.

Ο κ. Αλεξανδρής τόνισε ότι οι δικηγόροι που δεν καταβάλλουν εισφορές στο Ταμείο Πρόνοιας ανέρχονται σε 8.672 άτομα και στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) σε 8.582, σε σύνολο 22.000 εγγεγραμμένων μελών.

«Η κατάσταση αυτή», τόνισε ο κ. Αλεξανδρής, «είναι ασφαλώς άρρηκτα συνδεδεμένη με την κρίση που πλήττει τη μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων, και με δριμύτητα ιδίως τους νέους. Το έτος 2014  μηδενικές παραστάσεις είχαν 7.112 δικηγόροι, το δε πρώτο τρίμηνο του έτους δεν είχαν ούτε μία παράσταση 9.599 δικηγόροι. Επίσης από το 2001 και μετά, βαθμιαία και συστηματικά, μειώνεται ο αριθμός των ενεργών δικηγόρων, κατ' αποτέλεσμα υφίσταται μείωση των διαθεσίμων των λογαριασμών των Ταμείων».

Στην κατεύθυνση άμβλυνσης του προβλήματος, ο πρόεδρος του ΔΣΑ διατύπωσε εισήγηση για τη θέσπιση ομαδικού ασφαλιστήριου συμβολαίου για όλους τους δικηγόρους με ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό. Στο πλαίσιο κοινωνικής αλληλεγγύης συμφωνήθηκε μάλιστα συνεργασία του ΔΣΑ με το Γενικό Νοσοκομείο «Ελπίς» για την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών, ενώ ύστερα από παρεμβάσεις συμπεριελήφθησαν και οι ανασφάλιστοι δικηγόροι στις ρυθμίσεις του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση.

Ο κ. Αλεξανδρής μιλώντας για τα πεπραγμένα του έκανε λόγο και για τον εξορθολογισμό των δαπανών του συλλόγου, καθώς συνολικά οι δαπάνες και τα έξοδα το 2014 μειώθηκαν κατά 1,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 12 διαγωνισμοί, καθώς έχει τεθεί σε ισχύ για πρώτη φορά στην ιστορία του ΔΣΑ κανονισμός προμηθειών (σ.σ: με τον οποίο καθιερώθηκε η υποχρέωση διενέργειας διαγωνισμών).

Έχει εξάλλου αποφασιστεί από το διοικητικό συμβούλιο η πρόσληψη ανεξάρτητου εσωτερικού ελεγκτή με τριετή θητεία, που θα ελέγχει σε σταθερή βάση τη διαχειριστική - οικονομική λειτουργία του Συλλόγου.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει θέσει ζήτημα επαναφοράς του αφορολογήτου ορίου τουλάχιστον για τους νέους δικηγόρους και κατάργησης του ΦΠΑ. Ειδικά ως προς το τελευταίο, έχει αποστείλει υπόμνημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, εν όψει εκκρεμούς δίκης ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ζητεί την παρέμβαση του ελληνικού Δημοσίου στη δίκη υπέρ της κατάργησης του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες.