Το κρίσιμο πενθήμερο της διαπραγμάτευσης

Κύριο άρθρο/avgi.gr

Το κεντρικό ζήτημα της κυβερνητικής πολιτικής κατά το πρώτο δίμηνο της θητείας της αποτελεί ασφαλώς η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές για τη μετάβαση από τη μνημονιακή πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης και της σκληρής λιτότητας στη νέα συμφωνία για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη, που θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος.

Οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μπαίνουν στο πιο κρίσιμο πενθήμερο μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και επικεντρώνεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που καταθέτει η ελληνική κυβέρνηση. Οι δράσεις που προτείνονται για το 2015 προβλέπουν έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, τα οποία δεν προέρχονται από περικοπές μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ, αλλά από έχοντες, κατέχοντες και φοροδιαφεύγοντες. Τις μεταρρυθμίσεις και τις δράσεις έχει ανάγκη η χώρα για να ξεκινήσει η ανάκαμψη και η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Το ελληνικό πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο. Προβλέπει για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, αντί του υπέρογκου 3% που είχε συμφωνήσει ο Σαμαράς, ενώ θετικός εκτιμάται ο ρυθμός ανάπτυξης στο 1,4%.

Το δίμηνο αυτό διάστημα η κυβέρνηση τερμάτισε τον κυρίαρχο ρόλο της τρόικας, η οποία έδινε οδηγίες - τελεσίγραφα που εκτελούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η νέα ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έφεραν το πρόβλημα της χώρας στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος, αξιοποιώντας και τη γεωπολιτική της σημασία. Η κυβέρνηση ζητάει την άρση των αδικαιολόγητων περιορισμών της ΕΚΤ, που προκαλούν χρηματοπιστωτική ασφυξία στη χώρα, καθώς και την επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα. Ζητάει ακόμη την αύξηση του ορίου δανεισμού έντοκων γραμματίων, όπως είχε γίνει κατά το παρελθόν χωρίς να τεθούν εμπόδια. Παρά την άκαμπτη στάση των εταίρων, η Ελλάδα εξοφλεί το δημόσιο χρέος, όμως η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα μπορεί να το εξυπηρετήσει από ίδιους πόρους εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στη εκταμίευση των χρημάτων που καθυστερούν αδικαιολόγητα. Η προειδοποίηση αυτή του πρωθυπουργού άνοιξε τον δρόμο για την επταμερή και τη συμφωνία σε επίπεδο κορυφής, ενώ με την έγκριση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων είναι εύλογο ότι θα αρθούν τα εμπόδια από την ΕΚΤ.

Η κυβέρνηση συμπλήρωσε δύο μήνες ζωής. Στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα παρουσιάζει σημαντικό έργο, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης υλοποιείται, ενώ αναμένονται σημαντικά κονδύλια και από την Ε.Ε. Προχωράει η ρύθμιση με τις 100 δόσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα συμβάλει τόσο στην αύξηση των εσόδων όσο και στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε την επεξεργασία των νομοσχεδίων για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, την αποσυμφόρηση των φυλακών, την αποκατάσταση των αδικιών και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο, καθώς και του σχεδίου νόμου για την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Ποτέ στο παρελθόν μια κυβέρνηση δεν έκανε τόσα πολλά σε τόσο μικρό διάστημα, ενώ βρίσκεται μάλιστα αντιμέτωπη με τόσες μεγάλες δυσκολίες.