Παρέλαση Εθνικής Εορτής

του Κοσμά Αντ. Θέμελη

Εμένα ΕΤΣΙ μού αρέσει η εθνική εορτή. Με παρέλαση. Την μιαν ημέρα παρέλαση μαθητική με προσομοίωση στρατιωτικής πειθαρχίας που δεν υπάρχει, με γελαστά μαθητικά πρόσωπα και με ομοιόμορφες στολές. Και την επόμενη ημέρα παρέλαση με πραγματικά στρατά, τριζάτα. Με τα F-16 και τα Mirage 2000 να σκίζουν τους αιθέρες και τα άρματα μάχης να κάνουν τη γη να σειέται. Και με εθνικούς παιάνες κι εμβατήρια. Χωρίς κάγκελα. Και με εθνική ανατριχίλα, δεν ειν'κακό.

Και με τσάμικα και με δημοτικά στο τέλος, και με γυροβολιές. Αυτά χόρευαν κι ο Κολοκοτρώνης κι ο Καραισκάκης κι ο καπταν-Άρης κι ο άλλος ο Ζέρβας, κι όλα τα ρεμάλια...τι να κάνουμε κυρ-Ποτάμη...Και το βρίσκω ωραίο που το σκέφτηκε ο καραδεξιός και λαϊκιστής ΥπΕθΑ της radical left Κυβερνησης, που την λένε οι εξωτικοί. Κι από του χρόνου προτείνω εμπλουτισμό με λαϊκό γλέντι, με μεζέδες και κρασί, ίσως και με λίγο Mode Plagal ή και με καμμιά ροκιά, για να «σπάσει» λίγο η δημοτικίλα.  

Α! Να μην ξεχάσω: χέστηκε η φοράδα στ'αλώνι που δεν ξεκίνησε η Επανάσταση την 25η Μαρτίου στην Μονή Αγ.Λαύρας από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Και ξαναχέστηκε η ίδια φοράδα που δεν υπήρχαν κρυφά σχολειά. Άντε μπράβο.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

  • 1 Ο/Η Αθήνα έγραψε: (πριν 3 έτη)

    Δεν χέστηκε καθόλου όμως που απαξιώνετε την Ιστορία την ίδια γιατί πολύ βοηθάει να καταλάβουμε τι είμαστε εκτός από Καραμπουζουκλήδες,που καλό είναι και αυτό .Ο διάλογοςδεν βλάπτει ποτέ .

  • 2 Ο/Η Κ. Θέμελης έγραψε: (πριν 3 έτη)

    Οχι, ασφαλώς δεν βλάπτει ο διάλογος. Η γνώση της Ιστορίας πράγματι βοηθά να καταλάβουμε τι είμαστε. Εκτός από την Ιστορία όμως, υπάρχει και το χιούμορ, που αντικείμενό του μπορει να ειναι ΚΑΙ η Ιστορία. Πάντως στο χιουμοριστικό μου σημείωμα δεν υπάρχει απαξίωση της Ιστορίας, αντιθετως! Οσον αφορά τον χαρακτηρισμό "ρεμάλια"αναφέρεται προδήλως τρυφερά για τους ηρωες, πέραν του γεγονότος ότι πολλοι ήρωες είναι και λίγο ρεμάλια. Στην αναφορά περί φοράδας που χεστηκε στο τελος, μα ειναι πάλι φανερο το νόημα: Η βαθύτερη σημασία της Επανάστασης, η ουσία της, καθιστά εντελώς δευτερεύουσα (αν και όχι αδιάφορη) την ενασχόληση αν πράγματι αρχισε στις 25 Μαρτιου στην Αγ. Λαύρα, όπου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε τα άρματα των ξεσηκωμένων, ή αν πράγματι υπηρχαν "κρυφά σχολειά" στην Τουρκοκρατία. Ελπίζω να καταλαβατε ότι καμμιά διάθεση απαξιωσης δεν υπηρξε!

  • 3 Ο/Η Αθηνά έγραψε: (πριν 3 έτη)

    Όλα παίζουν ρόλο για να καταλάβουμε το βαθύτερο νόημα της Επανάστασης ,αν και κάθε γενιά φτιάχνει το δικό της.Καλό όμως είναι επιμένω να ξέρουμε και τι μας γίνεται και δεν εννοώ αποδόμηση υποχρεωτική.Αν δεν ξέρουμε πως προέκυψε η επανάσταση δεν ξέρουμε στα αλήθεια και τι ήταν ,μόνο ότι φανταζόμαστε. Αν αυτό είναι αρκετό ,είναι και λυπηρό.Κατα τ´άλλα τα πανυγήρια μια χαρά είναι όχι να τους φορτώνουμε όμως και την άγνειά μας.Μην παρεξηγηθώ αλλά αγαπώ την τρυφερότητα των μαθητικών παρελάσεων σιχαίνομαι τους βαρβάτους εθνικισμούς.´Εχω την πεποίθηση ότι η Ιστορική έρευνα χαρίζει πολιτισμό .Το πήρα βαριά,πιθανόν.Χρόνια Πολλά

loading..