CSI Stick the Finger

του Σι Μπεμόλ

Μερικές φορές μάς καίει ο κώλος μας. Είναι και η παλιοζωή που ώρες ώρες είναι δύσκολη και κοιτάμε να πιαστούμε από το πιο μικρό και να μείνουμε σε αυτό. Αντί να διαβάζουμε συμφωνίες και να κρίνουμε, είναι πιο εύκολο, ίσως και ψυχολογικά να το έχουμε ανάγκη, να πιαστούμε από ένα χέρι. Έστω από ένα δάχτυλο. Να επιβεβαιωθεί η πολιτική μας άποψη χωρίς σύνθετες σκέψεις και αναζητήσεις.

Ένα «μπράβο» ή ένα «αίσχος», μια αναφορά στον πολιτισμό, στη μαγκιά ή την προσβολή και τελειώσαμε.

Αυτό έγινε και με την περίφημη χειρονομία του Βαρουφάκη. Αλλά εδώ τα πράγματα ήρθαν τα πάνω κάτω. Γιατί, ενώ εμφανίστηκε ένα βίντεο στο οποίο σηκώνει το δάχτυλο, μετά από μερικές μέρες οι παραγωγοί του ομολόγησαν ότι τελικά το είχαν «πειράξει». Και επειδή στεναχωρήθηκαν αυτοί που είχαν χαρεί και χάρηκαν αυτοί που είχαν στεναχωρηθεί, το θέμα έγινε ακόμα πιο καυτό απ’ ό,τι ήταν πριν.
 

Οι λάθος διαψεύσεις

Πλήθος διαψεύσεων ξεκίνησε καταρχάς από τα γερμανικά μέσα που είχαν προβάλει το σηκωμένο δάχτυλο ως πραγματικό γεγονός. Ακολούθησαν άρθρα που αναπαρήγαγαν τις παραπάνω απόψεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη (ακόμα και το BBC αναπαρήγαγε -αν και με επιφύλαξη- τις διαψεύσεις).

Τα επιχειρήματα των διαψεύσεων συνοψίζονται στα εξής τρία:

 1. Υπάρχει βίντεο που έχει ολόκληρη τη συνέντευξη Βαρουφάκη και στην οποία ο Γιάνης φαίνεται να σηκώνει το μεσαίο του δάχτυλο.
 2. Το εν λόγω βίντεο το έχει ανεβάσει χρήστης από το Ζάγκρεμπ όπου και είχε γίνει η σχετική ομιλία.
 3. Υπάρχει δήλωση ενός από τους διοργανωτές η οποία αναφέρει ότι ο Βαρουφάκης σήκωσε το δάχτυλο και μάλιστα όχι μία αλλά δύο φορές.

Κι έτσι άρχισε πάλι ο κόσμος να ξαναβρίσκει την ισορροπία του. Χάρηκαν αυτοί που είχαν από την αρχή χαρεί, ξαναστεναχωρήθηκαν αυτοί που είχαν στεναχωρηθεί, ένιωσαν μάγκες οι μάγκες κ.ο.κ.

Αλλά πριν ηρεμήσουμε καλό είναι να σιγουρευτούμε ότι ηρεμούμε για κάτι που πραγματικά έγινε ή δεν έγινε. Μια και αποφασίζουμε να ασχολούμαστε με τα λίγα και τα ασήμαντα, ας τα ψάχνουμε τουλάχιστον ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ. Για να ηρεμούμε ή να ανησυχούμε στηριζόμενοι σε πραγματικά –επιτέλους– γεγονότα .

 

Διαψεύσεις λάθος διαψεύσεων

Ας δούμε λοιπόν τις διαψεύσεις. Δοκιμάστε να κάνετε ένα τοπικό φορμάτ στο μυαλό σας και αντιμετωπίστε την υπόθεση σαν αστυνομική σειρά. Δεν παίρνει χρόνο και είναι πολύ διασκεδαστιικό.

Έχετε πρόχειρη και τη συνέντευξη για την οποία μιλάμε και ξεκινάμε.

 • Για τα πρώτα δύο υπάρχει ήδη η ανακοίνωση του Neo Magazin Royale. Το βίντεο το ανέβασε συνεργάτιδά τους που κατάγεται από το Ζάγκρεμπ. Έτσι εξηγείται και το πώς είχαν την πρωτότυπη ομιλία. Ένα τρίτο στοιχείο που συνηγορεί στο ότι μάλλον έχουν δίκιο είναι και το ότι η ομιλία ανέβηκε τις ίδιες μέρες που κυκλοφορήσανε το «V for Varoufakis», που επίσης κατασκεύασαν οι ίδιοι και από το οποίο ξεκίνησε το όλο θέμα.
 • Αν η υποτιθέμενη δήλωση του διοργανωτή ότι ο Βαρουφάκης σήκωσε το δάχτυλο δύο φορές είναι αληθινή, τότε γιατί στο βίντεο (παραποιημένο ή μη) εμφανίζεται μόνο μία;

Άρα επιστρέφουμε εκεί όπου ξεκινήσαμε. Και μένει να πιστέψει κανείς ό,τι θέλει ή ό,τι τον βολεύει.

Μισό λεπτό, όμως· είπαμε θα το ψάξουμε σαν αστυνομική υπόθεση.
 

Δώσ’ μου χέρι να πιαστώ

Αν πραγματικά θέλουμε να εξακριβώσουμε την παραποίηση ή μη του βίντεο, θα πρέπει να σταθούμε στα ασφαλή στοιχεία. Ασφαλές στοιχείο δεν είναι οι δηλώσεις ενός αγνώστου που κανείς μας δεν μπορεί να ελέγξει ότι ήταν διοργανωτής. Παρόμοια μπορεί κανείς να απορρίψει και την αποδοχή του Neo Magazin Royale ότι αυτό έστησε τη χειρονομία.

Το μόνο ασφαλές στοιχείο είναι το αριστερό χέρι του Γιάνη στο βίντεο. Προσέξτε την επίμαχη σκηνή...

Ας δούμε το ίδιο χέρι στην αρχή της ομιλίας.

Ας το ξαναδούμε και μερικά λεπτά προτού σηκώσει το περίφημο δάχτυλο.

Και 40 δευτερόλεπτα πριν το περίφημο stick the finger to Germany – ήδη έχει αρχίσει να απαντάει στην ερώτηση.

Χμ· εδώ πλέον έχουμε μερικά αδιαμφισβήτητα στοιχεία.

Στοιχείο πρώτο:
Τα κουμπιά στον αριστερό καρπό του Βαρουφάκη, στη σκηνή με το σηκωμένο δάχτυλο, είναι διαφορετικά απ’ ό,τι στις υπόλοιπες. Μάλιστα, αν προσέξετε τα κουμπιά του μανικιού στις άλλες τρεις σκηνές, θα διαπιστώσετε ότι είναι ίδια με τα υπόλοιπα του πουκαμίσου, ενώ στη σκηνή με το σηκωμένο δάχτυλο είναι όχι μόνο διαφορετικά, αλλά και εξαιρετικά μικρότερα.

Στοιχείο δεύτερο:
Στο χέρι με το σηκωμένο δάχτυλο το πουκάμισο στον καρπό του κουμπώνει με δύο κουμπιά. Κι όμως, σε όλη την υπόλοιπη παρουσίαση στο μανίκι του αριστερού χεριού είναι κουμπωμένο μόνο το ένα! Εντυπωσιακό, ε; Και είναι γνωστό ότι ο Γιάνης όταν πιάνει μικρόφωνο δεν το αφήνει ούτε για να κλείσει φερμουάρ παντελονιού, που λέει ο λόγος.

Πιθανές εξηγήσεις για όσους εξακολουθούν ή θέλουν να πιστεύουν ότι η σκηνή με το σηκωμένο δάχτυλο είναι πραγματική.

— Καθώς ο Βαρουφάκης κουνούσε το χέρι του, ένα κουμπί κουμπώθηκε μόνο του.

— Δεν είναι ο Γιάνης, είναι ο Χουντίνι

— Όταν όλος ο κόσμος θέλει να σηκώσεις το δάχτυλο, το σύμπαν συνωμοτεί να κουμπωθεί και το δεύτερο κουμπί ώστε να το κάνεις με στιλ.

 

Update

Ευχαριστώ τον φίλο Κώστα για το σχόλιό του (#2). Επειδή τα σχόλια δεν επιτρέπουν το upload εικόνας, ζήτησα να μπει το σχετικό στιγμιότυπο στο update.Το στιγμιότυπο στο 39:42 είναι αυτό:

Κατ’ αρχήν νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι στις άλλες σκηνές τα κουμπιά φαίνονται πιο καθαρά και ότι ο Βαρουφάκης δεν κούμπωσε κάποιο επιπλέον κουμπί κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Αλλά εν πάση περιπτώσει, για να δούμε καλύτερα (ή για να δώσω την δική μου εξήγηση), μεγεθύνω και συγκρίνω το παραπάνω στιγμιότυπο με τα στιγμιότυπα στο 39:40 και το 40:42 (και τα τρία στιγμιότυπα βρίσκονται στην ίδια μεγέθυνση 300% και δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία)

Στην αριστερή εικόνα μετράμε καθαρά δύο κουμπιά, με δύο φωτεινές αντανακλάσεις και δύο σκιές που έχουν μια μικρή αλλά εμφανή απόσταση μεταξύ τους. Στην δεξιά εικόνα μετράμε καθαρά ένα κουμπί. Στην μεσαία εικόνα που είναι 2 δευτερόλεπτα μετά την δεξιά, βλέπω δύο σκιές κολλημένες και θεωρώ ότι οφείλονται στον τρόπο που πέφτει το φως και στις πτυχώσεις του μανικού στο σημείο που κουμπώνει το κουμπί.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

 • 1 Ο/Η σκατά στην δημοκρατία έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Ήξεις αφίξεις, άλλ' αντ' άλλων και διαφορετικές ερμηνείες συνεχών κωλοτουμπών με διαρκώς εναλλασόμενα πλαίσια αναφοράς· αυτό είναι το καρκίνωμα της ανθρωπότητας που λέγεται δημοκρατία.

  ΔΩΣΤΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΛΕΜΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΤΕ ΟΤΙ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΤΟ 22,6%!

  ΜΙΑ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΑΗΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΙΠΣΤΕΡΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΑΣ!!!!!!!!!

 • 2 Ο/Η Kostas έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Καλη προσπαθεια να μας πεισεις. Κανε pause στο 39:42 για να δεις αν εχει ενα ή δυο κουμπια το πουκαμισο. Δεν βαζω το καρε για να μην ξεφτιλιστεις.

 • 3 Ο/Η Σι Μπεμόλ έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Ευχαριστώ Κώστα για το σχόλιο. Ζήτησα να κάνω update στο άρθρο για να συμπεριλιφθεί το στιγμιότυπο στο 39:42 που αναφέρθηκες και δίνω μια εξήγηση για το πώς το βλέπω.

loading..