Πρωί Παρασκευής η πενταμερής

ThePressProject

Την Παρασκευή το πρωί θα γίνει, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, η πενταμερής σύσκεψη για την Ελλάδα με τη συμμετοχή της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως μεταδίδει το ΣΚΑΪ.

Η συνάντηση θα γίνει στις Βρυξέλλες – κατόπιν ελληνικού αιτήματος – στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που αρχίζει εκείνη την ημέρα.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους πάντως, η συνάντηση δεν υποκαθιστά την αξιολόγηση από τους θεσμούς.

Εντωμεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε ότι η Α. Μέρκελ, αλλά και ο Α. Τσίπρας, επιθυμούν να έχουν απευθείας επικοινωνία, χωρίς ενδιάμεσους διαύλους, έτσι ώστε να μπορέσει να βρεθεί λύση, αναφερόμενος στην πρόσκληση της καγκελαρίου προς τον έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Βερολίνο. 

«Πιστεύουμε ότι θα είναι συνάντηση ουσίας και όχι συνάντηση επικοινωνιακή» τόνισε ο Γ. Σακελλαρίδης μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ ως προς την ατζέντα της συνάντησης, που ορίστηκε για τις 23 Μαρτίου, είπε: 

«Τα ζητήματα που θα βάλουμε και στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και στη συνάντηση στο Βερολίνο με την κ. Μέρκελ, έχουν να κάνουν από τη μία πλευρά στην επιμονή μας στην υλοποίηση της απόφασης της 20ής Φλεβάρη του Eurogroup, όπως αυτή προέβλεπε σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες στην ουσία θα δημιουργούσαν μεταβατικό στάδιο από την εποχή του μνημονίου σε νέα μετα-μνημονιακή εποχή και, ταυτόχρονα, θα τεθούν και τα ζητήματα της ρευστότητας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

«Θα θέσουμε όλα τα σοβαρά ζητήματα, τα οποία υπάρχουν και αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός -όχι μόνο τους τελευταίους μήνες, αλλά τα τελευταία χρόνια. Θα εκθέσουμε την κατάσταση, όπως έχει στην πραγματικότητά της, και στο επίπεδο το οικονομικό και στο επίπεδο το κοινωνικό στην Ελλάδα, και θα επιμείνουμε στην απόφαση της 20ής Φλεβάρη του Eurogroup και στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θέλει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να προχωρήσουμε μπροστά και να πάρει μια ανάσα και ο ελληνικός λαός και η ελληνική οικονομία» πρόσθεσε.